NOVA PUTINOVA GLAVOBOLJA

Zapad lomi rusku ekonomiju, ali na način koji u prvim danima rata nitko ne bi mogao pogoditi

Snažna rublja šteti Rusiji jer joj oduzima prihod od izvoza nafite i plina koji čine oko 45 posto federalnog proračuna

Vladimir Putin/ rublja u odnosu na euro, ilustrativna fotografija

 /Alamy/ Profimedia/ Depositphotos

Kada vrijednost valute raste, to se obično smatra znakom ekonomske snage koja odražava povjerenje ulagača i jača trgovinsku bilancu zemlje, piše Business Insider.

No, streloviti rast rublje od ožujka mogla bi biti loša vijest za Vladimira Putina i Rusiju. Ruska valuta skočila je gotovo 40 posto u odnosu na dolar otkako su Putinove snage izvršile invaziju na Ukrajinu 24. veljače - pri čemu je ovaj petak 1 dolar vrijedio 60,28 rubalja.

"Kremaljska ekonomska politika bila je usmjerena na jačanje lokalnog povjerenja i kontrolu odljeva kapitala, ali nije bila usmjerena na ustrajno jačanje rublje", rekao je za Insider glavni ekonomist ING-a za Rusiju, Dmitrij Dolgin. ING je inače jedna od najvećih svjetskih banaka, s ukupnom imovinom od nevjerojatnih trilijun dolara, koja u sklopu svog financijskog think tanka vrši i dubinsku ekonomsku analizu različitih zemalja, pa tako i Rusije.

image

Vladimir Putin i Elvira Nabiullina, guvernerka ruske centralne banke

Mikhail Klimentyev/Sputnik Via Afp

"Brzi oporavak rublje na prijeratne razine bio je dobrodošao, ali naknadna aprecijacija zapravo je neugodna", komentira Dolgin.

Podsjećamo, rublja je pala na najnižu razinu u odnosu na dolar neposredno nakon invazije, jer su zapadne zemlje požurile uvesti sankcije na ruski bankarski sustav i zamrznuti tamošnje devizne rezerve.

No antikrizne mjere Moskve koje su potom uslijedile (povećanje kamatnih stopa s 9,5 posto na 20 posto i neograničene injekcije likvidnosti za banke) možda su i previsoko stisnule valutu, smatraju analitičari.

Rusija kreće u namjerno slabljenje nacionalne valute

Snažna rublja šteti Rusiji jer joj oduzima prihod od izvoza nafite i plina koji, prema podacima Međunarodne agencija za energiju, čine oko 45 posto ruskog federalnog proračuna. I nafta i plin se na međunarodnim tržištima vrednuju u dolarima ili drugim valutama koje nisu rublje. Kada Rusija, na primjer, svoje prihode pretvori natrag u rublje, da ih potroši na stvari poput mirovina, visok tečaj znači da gubi novac.

"Iz proračunske perspektive, nedavna aprecijacija rublje snižava poreze na naftu i plin vezane za dolar, ali denominirane u rubljama", objašnjava Dolgin.

Ruski kreatori ekonomskih politika sada pokušavaju namjerno oslabiti rublju. U srpnju je Banka Rusije srezala kamatne stope za 150 baznih bodova na 8%, dovodeći ih ispod predratnih razina.

image

Podsjećamo, ljudi su u prvim danima invazije masovno izvlačili novac iz ruskih banaka

Ramil Sitdikov/Sputnik Via Afp

"Vidimo kako središnja banka agresivno snižava stope u pokušaju da ublaži pritisak na valutu", rekao je za Insider Craig Erlam, tržišni analitičar brokerske tvrtke OANDA.

U međuvremenu, Moskva navodno razmatra plan da potroši do 70 milijardi dolara na kupnju kineskih juana i drugih "prijateljskih" valuta, za koje se nada da će obuzdati rast rublje.

No njihova sposobnost pronalaženja trgovinskih partnera u stranoj valuti znatno je ometena zapadnim sankcijama. Sankcije su zamrznule oko polovicu svih ruskih deviznih rezervi procijenjenih na 640 milijardi dolara. Osim toga, nekim je ruskim bankama zabranjen pristup SWIFT-u koji podupire međunarodne prijenose novca, uključujući i, naravno, trgovinske.

Rast rublje doveo je do neočekivanog "razgovora o ponovnom kupovanju deviza u prijateljskim valutama i potencijalnom državnom deviznom kreditiranju prijateljskih zemalja", komentira Dolgin.

"Ti su pokušaji dosad bili neuspješni, budući da je kapitalni račun Rusije i dalje blokiran vanjskim sankcijama", dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:08