VELIKA ZABRINUTOST

Cijene nafte porasle, OPEC i saveznici smanjuju proizvodnju: ‘Tržišta su uračunala najcrnji scenarij‘

Cijene plina skočile su jutros na europskim tržištima 30 posto, analitičari predviđaju pojačanu potrošnju nafte u proizvodnji struje

Ilustracija

 Nikolay Doychinov/Afp

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara nakon što su vodeći proizvođači odlučili blago smanjiti proizvodnju u listopadu, a ruski Gazprom odgodio isporuke plina Sjevernim tokom 1 u Europu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 3,43 dolara nego na zatvaranju na kraju prošlog tjedna i iznosila je 96,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se u elektroničkoj trgovini trgovalo po 2,94 dolara višoj cijeni, od 89,87 dolara.

Američka su tržišta danas zatvorena zbog praznika.

Trgovci su danas očekivali odluku OPEC-a i njegovih saveznika, uključujući Rusiju, o proizvodnji u listopadu.

OPEC+ odlučio je blago smanjiti proizvodnju u listopadu, za samo 100 tisuća barela dnevno, što odgovara samo 0,1 posto globalne potražnje. Istaknuli su i da se mogu sastati i prije 5. listopada, kada je zakazan sljedeći redovni sastanak, bude li potrebno prilagoditi proizvodnju.

"Grupa zapravo u prvom redu želi poslati simboličnu poruku tržištima", drži analitičar Craig Erlam, podsjetivši da su proizvođači u kolovozu u istom obujmu povećali proizvodnju, što je gotovo zanemareno.

"Tržišta su vjerojatno u cijene uračunala uglavnom najcrnji scenarij", dodao je Erlam.

Zabrinutost je potaknuo ruski plinski div Gazprom koji je prošli petak poručio da ipak neće za vikend ponovo krenuti s isporukama plina u Europu cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog curenja ulja na turbini u Portanovki kod Sankt Peterburga.

Cijene plina poskočile su jutros na europskim tržištima 30 posto, a analitičari predviđaju pojačanu potrošnju nafte u proizvodnji struje.

Međunarodna agencija za energiju podigla je u kolovozu procjenu potražnje za naftom u ovoj godini, dijelom i zato što očekuje da će neke zemlje zbog rekordnih cijena plina i struje plin u elektranama zamijeniti naftom.

Potporu cijenama pruža i današnje ublažavanje epidemioloških mjera u kineskom Shenzenu i naznake problema u pregovorima o iranskom nuklearnom programu koji bi mogli utrti put povratku iranske nafte na međunarodna tržišta.

Bijela kuća odbila je u petak zahtjev Teherana da se sporazum o oživljavanju sporazuma iz 2015. poveže sa zaključivanjem inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Iranu, izjavio je neimenovani zapadni diplomat.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica prošli petak poskupio 95 centi, na 99,22 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:14