FORENZIČARI U BUNILU

ZA KIMA RADE NAJBOLJI HAKERI DANAŠNJICE? 'Napad na Sony je nešto što nikad nismo vidjeli'

This picture taken by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on November 4, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) reacting to participants of the third meeting of battalion commanders and political instructors of Korean People's Army (KPA) at the Pyongyang gymnasium. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 KNS

Forenzičar kojeg je korporacija Sony unajmila da istraži masovni hakerski napad na njihov hollywoodski studio kazao je da se radi o dobro planiranom zločinu bez presedana u izvedbi organizirane skupine, saznaje se iz pisma upućenog čelniku Sonyja u subotu.

Kevin Mandia iz forenzičkog odjela FireEyea svoje je komentare emailom poslao izvršnom direktoru Sony Pictures Entertainmenta (SPE) Michaelu Lyntonu.

To su prvi objavljeni detalji istrage, no ono što javnost najviše zanima ostalo je skriveno - kolika je šteta počinjena mreži studija i imaju li istražitelji nekih tragova koji bi mogli otkriti tko stoji iza ovog najrazornijeg hakerskog napada na neku kompaniju na američkom području.

Izvori bliski istrazi izjavili su da je Sjeverna Koreja glavni osumnjičenik ovog "cyber napada", no sjevernokorejski diplomat je zanijekao umiješanost Pjongjanga.

Sjeverna Koreja: 'To je čin pravednika, ali mi nismo odgovorni'

Sjeverna Koreja u nedjelju je poručila kako bi snažan hakerski napad na tvrtku Sony Pictures Entertainment mogao biti djelo simpatizera te države, a optužbe da je Pjongjang umiješan u to energično je odbacila.

Državni mediji u nedjelju podsjećaju da je Sjeverna Koreja pozvala svijet da je obrani od komedije "Intervju", koju će objaviti Sony, o zavjeri za ubojstvo sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja objavila je kako taj film tretira kao "ratni čin".

"Hakiranje Sony Pictures možda je pravedničko djelo simpatizera i pobornika Sjeverne Koreje i odgovor na taj poziv", navodi se u uvodniku službene korejske novinske agencije KCNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 01:50