OBRAĆANJE NACIJI

Vučić sipao gorčinu zbog propalog ‘privatnog posjeta‘: Ne želim na more, želim u Jasenovac

Vučić je namjeravao bez službene najave posjetiti Jasenovac i Pakrac, Hrvatska mu je to zabranila

Aleksandar Vučić 

 Hannah Mckay/Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak u 18 sati obratio se naciji te je tijekom sat vremena, između ostalog, opširno komentirao i hrvatsku zabranu njegova dolaska u Jasenovac.

Vučić je, kako je prvi u nedjelju ujutro objavio Jutarnji list, namjeravao bez službene najave posjetiti Jasenovac i Pakrac. Hrvatska mu je to zabranila, što je izazvalo bijesne reakcije u Srbiji.

Vučićevi tabloidi danas su, očekivano, bili puni naslova o ‘ustašama i sramnoj i skandaloznoj odluci Zagreba‘.

Na početku obraćanja Vučić je govorio o konzultacijama o novom premijeru s predstavnicima stranaka u novom sazivu srbijanske Skupštine.

- Razgovarali smo i o problemima Hrvata u Srbiji i potencijalnom sudjelovanju u budućoj Vladi, rekao je Vučić.

Vučić je zatim govorio o mjerama koje su poduzeli kako bi riješili problem u energetici i povećali rezerve plina.

- Smanjenje temperature u stanovima nismo razmatrali. Ali ako bude većih problema, to postoji kao mogućnost. EU je propisala 19 stupnjeva, mi nismo dogovarali smanjivanje temperature, rekao je srbijanski predsjednik.

Vučić se zatim osvrnuo na zabranu posjeta Jasenovcu.

Mahao naslovnicama

- Primijetili ste da prvi put informacija da mi je zabranjen odlazak u Jasenovac, slučajno ili ne, ne pojavljuje se u srpskim medijima koji su kasnije, i to oni ne u srpskom vlasništvu, govorili da sam radio predstavu i cirkus iz različitih razloga, zbog Rusije, pada aviona... Svakako sam ja bio kriv. Informaciju je objavio Jutarnji list u 7:29, a reakcije iz Beograda nije bilo. Oni su mislili da ćemo izaći u javnost iako to nije bio naš plan jer smo htjeli u tišini predati notu. Krenuli su u napad sumanutim argumentima. Zamislite, Vučić je htio doći na naš teritorij, zapaliti svijeće i položiti cvijeće. Zamislite taj kaos. Da to nazivate kaosom, nisam mogao vjerovati da netko može pokrenuti takvu kampanju. A onda se to pojavilo u svim hrvatskim medijima, izjavio je predsjednik Srbije.

- Rekli su da sam želio doći u tajnu posjetu, da banem, rekao je Vučić i počeo vaditi naslovnice hrvatskih novina i portala.

Vučić je zatim naveo sve datume kad mu je navodno odbijen dolazak u Jasenovac.

- Napisali su da sam htio provocirati povodom obljetnice Oluje. 2. rujna 2021. je mjesec dana od obilježavanja Oluje, njihovo slavlje i naše tugovanje. Prvi put kontaktiramo kabinet Plenkovića s obavijesti s molbom da 10. rujna posjetimo Jasenovac. Povratna poruka iz Plenkovićevog kabineta je da pomaknemo termin zbog političke situacije. Molba je uslišana. Hrvatska nam je jako važna, zbog izvoza, Hrvata u Srbiji i obrnuto. Nisam shvatio što bi bila velika provokacija, ali rekao sam da ćemo uslišati molbu, kazao je Vučić.

- U ožujku 2022. ponovili smo molbu da posjetimo Jasenovac u ožujku. Nakon dva dana dobili smo poruku da posjet nije dobro došao u ovom trenutku. Odlučio sam da ni tog puta neću otići u Jasenovac i opet nijedan medij o tome nije pisao, nikome se nismo žalili, bili smo fer partneri, nismo kukalu, izjavio je.

Pupovac, potpredsjednik Vlade

- Obavijestio sam zatim potpredsjednika hrvatske Vlade Pupovca i rekao mu da obavijesti o tome Plenkovića, kazao je predsjednik Srbije netočno titulirajući saborskog zastupnika Milorada Pupovca.

- Oluju su oni podsvjesno povezali s Jasenovcem. Ja nisam nikada, to više govori o njima, nego o nama. Mi ćemo doći u Jasenovac i bit ćemo korektni. Obavijestit ćemo javnost da smo to učinili. Sramota je da 81 godinu nakon što je osnovan najstrašniji logor u Europi, da nijedan srpski predsjednik nije bio u Jasenovcu. Ja sam bio, ali nitko nije bio kao predsjednik, rekao je.

- U četvrtak, 14. srpnja, prenesena mi je Plenkovićeva i molba Grlića Radmana, da ne dolazim u Jasenovac. Ja sam tada rekao da ne želim više slušati besmislice o tome da nije pravo vrijeme za moj dolazak u Jasenovac. I onda smo dobili ovaj cirkus. A moj grijeh se svodio na to da sam htio položiti cvijeće i upaliti svijeće, ustvrdio je.

Rekao je kako su besmislice to da je to učinio uoči Oluje jer pokušava doći još od rujna prošle godine. Zatim je rekao kako je besmisleno i povezivanje njegova dolaska s dolaskom na more, čime se referirao na istup Grlića Radmana koji je u nedjelju ustvrdio da dolazak jednog predsjednika u Jasenovac nije odlazak na more.

- Neću da idem na more, hoću da idem u Jasenovac, rekao je Vučić.

Rekao je i kako su neki predstavnici hrvatskih sigurnosnih agencija rekli da je Vučić odlučio doći u Jasenovac kao da dolazi u Niš, čime se referirao na istup nekadašnjeg šefa u SOA-i Ante Letice, koji je to sugerirao u ponedjeljak tijekom gostovanja na televiziji N1.

"Spremio sam pasoš, i jedan i drugi"

- Mi smo na europskom putu, računamo da je sloboda kretanja jedna od najvećih blagodati. Spremio sam pasoš, i jedan i drugi, obični i diplomatski. Nisam znao da postoje posebni načini da se predstavim i legitimiram. A zbog čega? Zbog toga da odnesem cvijet na najveće srpsko stratište.

Rekao je i kako, što se Srbije tiče, uvijek će htjeti imati civilizirani odnos i da on nema problema s tim što neki u Hrvatskoj misle da je opasnost to što je on na čelu Srbije.

- Imaju li problema s tim što ih je Srbija prestigla po visini BDP-a? Ili zbog toga što je moj otac kao posmrće ustaške žrtve moj otac, ili zato što su sedam kuća Vučića spalili?, rekao je Vučić.

- Razumijem ja Hrvate zašto sam im kriv. Razumijem zašto me mrze, ali da sam na njihovom mjestu našao bih neka bolja objašnjenja, a ne ovako tupava, rekao je pa se osvrnuo na optužnicu za ratni zločin.

- O srpskim žrtvama se ne smije pričati. Shvatili smo da je Jasenovac za nas zabranjeno mjesto pa ćemo raditi na tome da u glavama srpske djece to ne bude zabranjeno mjesto. Bit će sistemske promjene u našem obrazovnom sustavu. Prevodit ćemo knjige na druge jezike da svi znaju što se dogodilo, najavio je.

"Tipkao sam Bakiru, a nisam morao"

- Kad god sam išao na teritorij BiH, uvijek bih sve obavijestio o svom dolasku. Tipkam broj Bakira Izetbegovića, Željka Komšića. Nemam obavezu, ali uvijek sam to radio... Nikad nije bilo vrijeme..., požalio se.

Zatim se osvrnuo na nestale. Rekao je da nitko ne zna da je više nestalih Srba, nego Hrvata. - Njima nitko nije rekao da je Mile Budak zločinac. Zato i imaju desetine Budakovih ulica na teritoriju Hrvatske.

Rekao je i kako se neće sakriti pred 300 tekstova koji su, kako kaže, objavljeni protiv njega u hrvatskim medijima. A zatim je napao srbijanske medije koji su ga prozivali.

- Kriv sam vam zato što je Beograd kozmopolitski grad, a i srpski grad..., ogorčeno je izjavio.

Vučić je zatim pozvao novinare da mu postave pitanja.

Novinarka Tanjuga pitala ga je je li mu se javio hrvatski predsjednik Zoran Milanović i, ako je, što mu je rekao.

- Ni s kim nisam kontaktirao osim s Pupovcem, ne znam o čemu bih razgovarao s njima. Kad vam netko ovako nešto uradi, unatoč svoj korektnosti koju pokažete, ne znam što bih mu rekao. Ja da se nekome dodvoravam - neću. Ja da idem na more da bih bio dobar i poželjan Srbin - neću, rekao je Vučić.

Rekao je kako će na dan Oluje Hrvati slaviti, a Srbi tugovati. - Oni će reći da su vratili pod upravni sistem cijelu teritoriju, da nisu protjerali Srbe...

Novinar Euronewsa ga je pitao zašto i treći put nije ispoštovao protokol kad je htio ići u Jasenovac, već se samo javio Pupovcu.

- S partnerima prvo razgovarate na ljudski način. A kad pričate o proceduri, nekad se ne mora ići na Ministarstvo vanjskih poslova. Grlić Radman je bio sa mnom, bez procedure, bez ikakvog obavještenja. Fuchs je bio u posjeti Subotici... Ivan Radić u Subotici... Ništa po proceduri. Što smo trebali, zabraniti im ulaz u zemlju?, rekao je Vučić i nabrojao sve hrvatske političare koji su ušli u Srbiju bez da su tražili dozvolu. Spomenuo je i sina predsjednika Zorana Milanovića koji je tamo bio na natjecanju iz hrvanja.

- Izvrstan mladi sportaš, rekao je.

Vučić je rekao kako je nekoliko puta pokušao u tišini doći u Jasenovac, ali da "nikada nije bilo vrijeme".

- To što oni meni zamjeraju da sam ja htio otići u Jasenovac, a ne Rovinj, žao mi je...

Novinarka ga je pitala i ne voli li on inače more, ili samo "hrvatsko more".

- To se more zove Jadransko, a ne hrvatsko. Ne ljutite se što mi je Jasenovac važniji od mora. Obožavam Jadransko more i u Sloveniji, i u Crnoj Gori, i u Hrvatskoj, ali više mi je stalo do srpskih žrtava.

Rekao je i kako je on htio sa Zagrebom službeno dogovoriti odlazak u Jasenovcu, ali da treći put nije htio da mu kažu "da nije vrijeme".

Uramit će naslovnice hrvatskih medija

- Glina je poznata što je Vučić bio šesti govornik na nekoj tribini. A Petrinja poznata po tome što sam tukao neke zatvorenike, a nikad nisam bio tamo, rekao je Vučić. Rekao je i kako će sve naslovnice hrvatskih medija uramiti i da će se njegova djeca i unuci ponositi ocem i djedom koji je čuvao obraz Srbiji.

Vučiću se zatim obratio glavni urednik Informera, njegov osobni trbuhozborac Dragan J. Vučićević koji je tražio komentar na prilog koji je u nedjeljnom Dnevniku objavio RTS, koji je, kako kaže, "na sramotan i skandalozan način izvijestio o slučaju njegova odlaska u Jasenovcu jer su pola vremena posvetili hrvatskom ministru Grliću Radmanu". Mislite li da je dobra inicijativa da se ukine pretplata na ovakav servis koji je servis Hrvatske i hejtera?, upitao je Vučićević.

- Ja sam kriv za tu pretplatu. Uvijek ide preko leđa građana. Mislim da je RTS jedna pristojna televizija. Jutros sam pogledao Dnevnik. Imao bih primjedbe, ali to je dobro da imam primjedbe. To je dobro, rekao je Vučić pa nahvalio film Dara iz Jasenovca i redatelja Predraga Gagu Antonijevića za kojeg je rekao da se jedini usudio napraviti film o Jasenovcu. Rekao je i da je u tom filmu, bez obzira na to što ga napadaju, "sve istinito".

- Ne mislim da trebamo ukinuti pretplatu, vidjet ćemo kako ih obvezati da bolje posluju, zaključio je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:32