RATNA SLUŽBA

'VRATITE NAŠE VOJNE DUPINE!' Ukrajina od Rusije zahtjeva povratak specijalne postrojbe borbenih sisavaca

 Getty Images

Ukrajinska vlada ima neobičan zahtjev za rusku upravu na anektiranom Krimu.

Naime, Kijev je zatražio da mu se vrati specijalna postrojba dupina koji su nakon referenduma za odcjepljenje ostali u vojnoj bazi na bivšem ukrajinskom poluotoku i sad su u rukama nove ruske vlade.

Dupini trenirani za borbe dio su tajnog programa osposobljavanja tih životinja za vojne operacije. Osim te “postrojbe” na Krimu, u svijetu, koliko je poznato, postoji još samo jedna.

Ostali na Krimu

Riječ je o 75 dupina u San Diegu, a tamo se za ratnu službu osposobljavaju i morski lavovi. Za razliku od vojnika koji su služili na otoku, dupini nisu imali priliku izjasniti se žele li ostati ili otputovati na ukrajinsko kopno i nastaviti službu u ukrajinskoj vojsci.

Trenutačno se nalaze u akvariju u Sevastopolju, ali Ukrajina za njih ima ljetni smještaj na obali, a poslije će im pronaći trajni dom.

Sovjetska obuka

Program treniranja dupina utemeljen je još u sovjetsko doba, a oko 2000. se govorkalo da su prodani Iranu. No, njihovo je treniranje ponovno pokrenuto 2012. godine.

Međutim, Rusi imaju vlastite planove za dupine.

- Inženjeri razvijaju nove tehnologije kako bi učinkovitije koristili dupine, primjerice otkrivanje neprijateljskih ronilaca. Ukrajina za takvo što nema novca - izjavio je ruski izvor još u ožujku za RIA Novosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:38