RAT U UKRAJINI

Pobunjenici srušili ukrajinski avion, Kijev optužuje: 'Rusi koriste novo moćno oružje!'

Nije poznato koliko je točno bilo članova posade u zrakoplovu koji može prevoziti do četrdesetak osoba
A Ukrainian serviceman rides on a truck in the small eastern city of Seversk on July 12, 2014, a day after the city was freed from pro-Russian militants. Ukraine's leader Petro Poroshenko has accepted an invitation to attend Sunday's World Cup final in Rio de Janeiro, with Russian President Vladimir Putin there too, amid a crisis between their countries, Brazil's government said. AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV/AFP / Genya Savilov

KIJEV - Proruski pobunjenici srušili su u ponedjeljak na istoku Ukrajine teretni zrakoplov ukrajinske vojske, objavila je služba za tisak samoproglašene "Narodne Republike Luhansk".

Pošto je zrakoplov bio pogođen, tri padobrana pojavila su se na nebu i počela je operacija potrage za posadom, rekao je isti izvor.

Ukrajinski vojni glasnogovornik rekao je za agenciju AFP da su izgubili kontakt sa zrakoplovom AN-26 koji je nadlijetao Luhansk.

Kontakt je izgubljen u 12.30 (11.30 po srednjoeuropskom vremenu) i operacija potrage je u tijeku", rekao je glasnogovornik ukrajinske "protuterorističke operacije" Vladislav Seleznjev.

Nije poznato koliko je točno bilo članova posade u zrakoplovu koji može prevoziti do četrdesetak osoba.

Pokrajina Luhansk i susjedna joj Donjeck na istoku Ukrajine poprište su sukoba između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika. Pobunjenici su dobro naoružani i 14. lipnja poginulo je 49 ljudi iz ukrajinskog vojnog zrakoplova što su ga separatisti srušili blizu zračne luke u Luhansku.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je ruske vojne časnike da se bore zajedno sa separatistima na istoku zemlje i da se koriste novorazvijenim raketnim sustavom protiv vladinih snaga u Ukrajini.

Porošenko je govorio na izvanrednom sastanku svojih šefova sigurnosti nakon vikenda obilježenog ukrajinskim zračnim udarima na pobunjeničke položaje blizu granice s Rusijom i optužbama Moskve da je Kijev ubio jednog Rusa u prekograničnom granatiranju.

"U protekla tri dana korišten je novi ruski raketni sustav protiv oružanih snaga Ukrajine", rekao je Porošenko na sastanku.

"Informacija... je potvrđena da ruski časnici sudjeluju u vojnim operacijama protiv ukrajinskih snaga", kazao je Porošenko i dodao svojim optužbama na račun Moskve ulazak teške vojne opreme u zemlju iz Rusije.

Ukrajinske snage sada su pod izložene napadima novog ruskog raketnog sustava i morat će će promijeniti taktiku na granici kako bi pojačale sigurnost granice i zaštitile tamošnje stanovništvo, ustvrdi je Porošenko ne navodeći pojedinosti.

Ranije u ponedjeljak vojni glasnogovornik u Kijevu izjavio je da Rusija gomila snage na granici s Ukrajinom i da separatisti uz potporu ruskih "plaćenika" otvaraju vatru na ukrajinske graničare u pokušaju da uvedu oklopna vozila u zemlju.

"U posljednja 24 sata primijećeno je razmještanje (ruskih) postrojbi i vojne opreme preko granice u Sumiju i Luhansku. Ruska Federacija nastavlja gomilati vojnike na granici", rekao je novinarima glasnogovornik Andrij Lisenko.

NATO: od 10 do 12.000 ruskih vojnika na granici s Ukrajinom

BRUXELLES - Rusija je pojačala svoje snage na granici s Ukrajinom i sada ih ima između 10.000 i 12.000, objavio je u ponedjeljak vojni dužnosnik NATO-a.

Rusija je ranije ove godine povukla većinu od 40.000 vojnika uz granicu, ostavivši manje od 1000. No, otad stalno gomila snage, rekao je časnik koji je želio ostati neimenovan.

"Procjenjujemo da ih je sada u tom području između 10.000 i 12.000... Samo prošlog tjedna uočili smo kretanje nekoliko postrojba rema granici", dodao je časnik.

U znak dobre volje rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo promatrače Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na dva granična prijelaza s Ukrajinom.

"U vezi s pogoršanjem stanja u regiji gdje Kijev provodi vojnu operaciju na jugoistoku Ukrajine, ruska strana je u znak dobre volje i ne čekajući prekid vatre pozvala promatrače OESS-a na granične prijelaze na rusko-ukrajinskoj granici", priopćio je ruski MVP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:41