NAPETO NA ISTOKU

Vojna uzbuna na granici s Poljskom: ‘Opasno su blizu, šaljemo 10.000 svojih vojnika!‘

Regiju treba pripremiti za ‘daljnje provokacije‘ iz Moskve i Minska, poručuje poljski veleposlanik

Poljska vojska

 Pawel Supernak/Pap/Profimedia/Pawel Supernak/pap/profimedia

Poljska, zemlja s najviše kopnenih snaga među europskim NATO članicama, šalje najmanje 10.000 svojih vojnika na granicu s Bjelorusijom. To predstavlja eskalaciju nelagode među američkim saveznicima zbog prisutnosti ruskih plaćenika, Wagner grupe, u zemlji saveznici Kremlja. Nakon što je bjeloruski diktator i Putinov saveznik Aleksandar Lukašenko ovaj tjedan najavio vojne vježbe bjeloruske vojske i Wagnera u blizini državnih granica s Poljskom i Litvom, dodavši i da će pritom baštiniti ‘iskustvo specijalne vojne operacije‘, Varšava je odlučila oštro odgovoriti na izazov.

Poljski veleposlanik u SAD-u Marek Magierowski rekao je za NBC News kako je "imperativ" za njegovu zemlju ne samo obraniti sebe, već i zaštititi istočno krilo NATO-a. Regiju, dodao je, treba pripremiti za "daljnje provokacije" iz Moskve i Minska u mjesecima koji dolaze. Poljska je jedina zemlja EU-a koja graniči s Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom. To je čak 1300 kilometara vrele geopolitičke crte zajedno.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio je prošli mjesec da se stotinjak Wagnerovih boraca prispjelih u Bjelorusiju pomaknulo prema dijelu poljskog teritorija poznatom kao Suwalki jaz, tik uz granicu s Litvom. Riječ je o tankoj prevlaci, sastavnom dijelu NATO teritorija, što odvaja Bjelorusiju od ruske enklave Kalinjingrada. U kontekstu regionalnog zemljopisa, preuzimanje rusko-bjeloruske kontrole nad ovim područjem bi značilo da bi se baltičke države Litva, Latvija i Estonija našle odsječene od ostatka NATO-a, što svaku potencijalnu prijetnju čini naročito osjetljivom. Iz Varšave su prošli tjedan optužili Bjelorusiju da je i svojim vojnim helikopterima narušila njihov zračni prostor. Početkom kolovoza bjeloruski diktator je cinično poručivao Poljskoj da bi mu trebala biti zahvalna što zadržava Wagnerove borce od njihove namjere da odu na "izlet" u poljski pogranični grad. Osim Poljske, vrlo je zabrinuta i Litva: tamošnji predsjednik Gitanas Nausėda sastao se s Morawieckim baš u regiji Suwalki prošli tjedan.

Da je igra kuhanja napetosti na granici prema europskom Zapadu između Minska i Kremlja pomno razrađena, svjedoči i izjava ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua u srijedu kako će Moskva pojačati svoje snage na svojim zapadnim granicama. Povod za to ruski je ministar rata pronašao u propagandističkoj laži da Poljska planira okupirati zapadnu Ukrajinu, što je klasični pokušaj Kremlja da posije sjeme razdora između Ukrajine i Poljske, prenosi Slobodna Dalmacija.

image

Plaćenici Wagnera u Bjelorusiji

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu izjavila je na upit više medija o dizanju temperature na poljsko-bjeloruskoj granici kako je savez već značajno povećao svoju obrambenu prisutnost na istoku i da nastavlja činiti sve što je potrebno kako bi odvratio svaku prijetnju i zaštitio "svaki pedalj savezničkog teritorija". NATO, prema njezinim riječima, pomno prati sve vojne aktivnosti unutar Bjelorusije. U iznenađujućem odmaku od svoje ratoborne retorike prema Poljskoj, Lukašenko je u petak naglo pokušao ublažiti rastuće napetosti dajući nalog svom premijeru da stupi u kontakt s Varšavom "kako bi ponovno uspostavili odnose".

Realno je u ovom trenutku mala vjerojatnost za stvarne apetite Kremlja prema izravnoj konfrontaciji s Poljskom i NATO-om, smatra bivši britanski časnik i predavač vojne strategije na britanskom sveučilištu Portsmouth Frank Ledwidge. No, zadnja odluka Varšave da pošalje više tisuća vojnika na granicu posve je razumljiva i proporcionalna ublažavanju strahova građana. Osim toga, ne treba zanemariti ni da se poljska vladajuća desničarska vlada već u listopadu suočava s parlamentarnim izborima i da će vrlo rado u svakom smislu prihvatiti izazov ugroze i oštro demonstrirati brigu za nacionalnu sigurnost.

Putin je iskoristio prebacivanje u Bjelorusiju i tamošnje vježbe Wagnerovih plaćenika kao implicitnu i mutnu prijetnju istočnim članicama NATO-a, prisiljavajući ih da posvete dodatne resurse obrani granica, smatra Kimberly Marten, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Columbia. I ona dijeli stav kako je u pozadini najvjerojatnije Putinovo osmišljeno uznemiravanje kako bi se NATO-vi resursi i pozornost odvratili od Ukrajine i Crnog mora, a možda i zakuhale poželjne destruktivne i prokremaljske teze u izbornim političkim raspravama u Poljskoj. S druge strane, ovo je i Putinova poruka samim Wagnerovim plaćenicima, donedavnim Prigožinovim pobunjenicima protiv Kremlja, kako su možda otišli izvan same Rusije, ali su i dalje dovoljno blizu da ih se pomno promatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:40