DANAS SASTANAK S OBAMOM

VLADIMIR PUTIN U SIRIJU NEĆE SLATI KOPNENU VOJSKU 'Zasad to ne planiramo, ali svakako ćemo pomoći Asadu da zavijek uništi teroriste'

 AFP

Rusija u ovom trenutku ne planira poslati u Siriju kopnenu vojsku, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarajući na američku zabrinutost glede povećanja ruskih vojnih snaga, prenosi Sky News.

U intervjuu snimljenom nešto prije razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom, Putin je rekao da je cilj ruske vojne prisutnosti u Siriji potpora vladi predsjednika Bašara al Asada u borbi protiv terorističkih grupa.

'Rusija neće sudjelovati u kopnenim operacijama na teritoriju Sirije ili u susjednim državama; barem zasad to ne planiramo', rekao je u intervjuu za CBS.

Obama i Putin razgovarat će nakon Putinovog obraćanja Ujedinjenim narodima, premda postoje razmimoilaženja u mišljenjima između Bijele kuće i Kremlja o tome što će točno biti tema razgovora.

Posljednjih tjedana Rusija je pojačala svoju vojnu uključenost u Siriji, a američka vlada Moskvu optužuje za slanje borbenih aviona, tenkova i ostale opreme kao pomoć sirijskoj vojsci.

Iznenadno povećanje pomoći Asadovoj vojsci i izbjeglička kriza koja se prelila iz regije u Europu ubrzala je napore da se razriješi konflikt u Siriji.

Američko – ruski odnosi zbog ukrajinske su krize potonuli su na razinu iz vremena hladnog rata, iako dvije strane dijele zabrinutost oko prijetnje koju predstavlja Islamska država, premda se ne slažu oko načina kako pristupiti problemu.

Moskva smatra da bi Damask trebao biti uključen u međunarodnu borbu protiv IS-a, što je prijedlog koji SAD i ostale zapadne sile odbacuju.

'Nema drugog načina za rješavanje sirijskog konflikta osim jačanja postojećih legitimnih vladinih agencija i podržavanja njihove borbe protiv terorizma', rekao je Putin.

'U Siriji ima više od 2.000 militanata koji su došli s područja bivšeg Sovjetskog saveza', dodao je. 'Umjesto da ih čekamo da se vrate kući, moramo pomoći Asadu da se s njima bori tamo, u Siriji.'

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, i američki državni tajnik, John Kerry, sastali su se u nedjelju da pripreme teren sa susret dvaju predsjednika.

'Tek smo na početku naših nastojanja da shvatimo kakve su ruske namjere u Siriji i Iraku i da vidimo imamo li ondje zajednički interes', rekao je neimenovani službenik Bijele kuće.

'Pred nama su dugotrajni razgovori na tu temu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:32