ZAPALILI BESKUĆNIKA VELIKOG SRCA

VIDEO: PRIČA KOJA JE RASPLAKALA BALKAN Beskućnik je pomagao bolesnoj djeci, a djeca ga ubila na monstrouzan način

 Screenshot/YouTube

Životna priča Dragutina Todorčevića (64) iz Futoga kraj Novog Sada, beskućnika koji je umro u stravičnim mukama kada ga je u noći između ponedjeljka i utorka na ulici zapalio dvanaestogodišnji dječak sa drugarima, bila je teška i tužna. Međutim, ovaj čovjek, usprkos svemu, neko vrijeme je živio u prihvatilištu za beskućnike u Futogu i vodio je aktivan život, ispunjen umjetnošću, piše Blic.

Futoški prihvatni centar je napustio prije dvije godine, ali je u njemu svakako ostao upamćen, a o svom životu govorio je i pred televizijskim kamerama Radio-televizije Vojvodine.

EWxXzYR6V4o

- Životni put me ovdje naveo, jednostavno. Kad je došlo bombardiranje, ekonomski sam pukao, brak mi je pukao. Poslije sam se odao alkoholu. I tako sam bio po ulicama svakojakim, ostao sam na ulici - ispričao je Dragutin.

On je dodao da je u prihvatnom centru završio nakon što su mu ukrali štake na ulici.

- Jednom su mi ukrali štake, zvao sam policiju, a policija je onda zvala Crveni križ. I doveli su me ovdje - ispričao je Dragutin.

Dragutin i njegovi cimeri iz prihvatilišta pokazali su jednom prilikom veliko srce sudjelovajući u tradicionalnoj novogodišnjoj akciji kićenja jelki. Sav novac prikupljen prodajom ukrasa doniran je udruženju DEBRA, čiji su osnivači roditelji djece-leptira - djece oboljele od teške i neizlječive bolesti osjetljive kože, bulozne epidermolize.

Voditeljica prihvatilišta za beskućnike Anđelka Barać kazala je kako je u prihvatilištu upoznao ženu te je s njom otišao.

- Oboje su bili alkoholičari, s tim da je on bio jako agresivan u takvom stanju. Iznajmili su stan u Novom Sadu, ali kada je ona umrla on je počeo da se smuca po ulicama. Zvali smo ga nazad u Dom, ali nije htio doći – rekla je i dodala kako je imao mirovinu te kako nije bio klasičan beskućnik.

- Rođen je u Futogu gdje je nekada imao lijepo imanje, a otac je petoro djece. Svi su odrasli ljudi, jedna kći mu živi u Beočinu, a druga djeca su u inozemstvu – kazala je.

Dječak (12) koji je izazvao požar i zapalio Dragutina živi s obitelji, kao i jedan od dječaka koji je bio sa njim, dok treći dječak (13) živi u Domu za djecu bez roditeljske skrbi.

Dvanaestogodišnjak je u noći s ponedjeljka na utorak oko četiri sata zapalio Dragutina iza lokalne trgovine dok su njegova dva trinaestogodišnja prijatelja sve to promatrala.

Dječak je u svom iskazu policiji kazao da nije imao namjeru da čovjek izgori, nego mu je samo 'iz zabave palo na pamet da zapali novine i baci na njega'.

Dječaci su odmah nakon davanja iskaza pušteni kućama, a dvanaestogodišnjak koji je zapalio čovjeka ne podleže kaznenoj odgovornosti te je, također, pušten iz policijske stanice.

Naime, prema srpskim zakonima osobe mlađe od 14 ne odgovaraju ako počine zločine kao što su ubojstva, piše Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:59