OPTEREĆENOST

Troškovi stanovanja dosegli su rekordnu visinu, podstanari u problemima: ‘Najamnine su desetljećima rasle brže od prihoda‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Imati kuću, čini se, nikad nije bilo skuplje. Američki mediji pišu kako je teret troškova stanovanja dosegnuo rekordnu visinu za podstanare i vlasnike nekretnina u SAD-u, što pokazuju i podaci Zajedničkog centra za studije stanovanja Sveučilišta Harvard. Naime, izvješće objavljeno ranije ovog mjeseca potvrđuje niz mračnih istina o trenutačnom stanju stambenih nekretnina na tamošnjem tržištu.

U studiji se navodi kako je broj troškovno opterećenih kućanstava, čiji vlasnici troše više do 30 posto prihoda za stanovanje i komunalne usluge, u tri godine, između 2019. i 2022., porastao za tri milijuna na ukupnih 19,7 milijuna. Pritom su kućanstva koja zarađuju manje od 30.000 dolara godišnje činila više od polovice "novih" troškovno opterećenih kućanstava. Količina novca koja bi na kraju mjeseca, nakon plaćanja stambenih i komunalnih usluga, ostala vlasnicima kuća s prihodima nižim od 30.000 dolara godišnje, pala je za 18 posto, na samo 627 dolara, prisiljavajući ih na težak izbor među svakodnevnim potrebama, odnosno održavanja i eventualnog poboljšana doma.

Opterećenje za vlasnike kuća značajno povećava činjenica da su premije osiguranja i porezi na imovinu u porastu. Ostali ključni nalazi izvješća uključuju dobro poznatu činjenicu da su visoke cijene kuća i hipotekarne stope držale vlasništvo nad nekretninom nedostižnim za mnoge potencijalne kupce nekretnina po prvi put.

Podstanari su u još većim problemima. Najamnine su desetljećima rasle brže od prihoda, a skok cijena u doba koronavirusa doveo je do nepriuštivnosti nekretnina. Ta kriza se nastavlja.

U studiji se navodi kako je između 2019. i 2022. broj troškovno opterećenih kućanstava u najmu porastao za dva milijuna, na ukupnih 22,4 milijuna. Također, bilježi se rekordan rast broja teško troškovno opterećenih kućanstava - onih koji troše više od polovice svojih prihoda na stanovanje i komunalne usluge. U 2022. bilo ih je 12,1 milijun, što je 1,5 milijuna više nego u razdoblju prije pandemije.

Stope opterećenja među iznajmljivačima porasle su u cijelom spektru prihoda. Ipak, oni s najnižim primanjima imaju najviše stope opterećenja. Čak 83 posto kućanstava u najmu zarađuje manje više od 30.000 dolara godišnje, a oni s s najnižim primanjima imaju samo 310 dolara mjesečno preostalog prihoda za podmirenje svih nestambenih potreba.

Izvješće također otkriva kako je tržište najma malo "omekšalo" zbog porasta broja novih višeobiteljskih jedinica, no istodobno se napominje da je beskućništvo također doseglo rekordne razine.

"Kako su troškovi stanovanja porasli, tako je rastao i broj beskućnika, dosegnuvši rekordnih 653.100 ljudi u 2023.", navodi se u izvješću, što je situacija koja djelomično može biti objašnjena migrantskom krizom kao i "ukidanjem pandemijskih mjera, visokim stanarinama i ionako slabim stambenom sustavom", prenosi NY Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:41