OPAKA SUDBINA

VIDEO Paraliziranom muškarcu sud odbio zahtjev za eutanaziju: 'Osuđen sam na nedostojanstven i jadan život'

Britanac Tony Nicklinson (58), koji je paraliziran od vrata nadole, izgubio je slučaj na Vrhovnom sudu, u kojem je zahtijevao da dozvole lječnicima da okončaju njegov život, javlja Daily Mail.

Tony Nicklinson iz Velike Britanije, bivši uspješni biznismen i otac dvije kćerke, tijekom 2005. godine doživio je moždani udar te je od tada paraliziran. S liječnicima i obitelji komunicira jedino pomoću treptanja.

Unatoč svemu, Tony je u potpunosti svjestan svega što se događa te je poručio da mu život više nema dostojanstva i da ga jedino paraliza sprječava da ne počini samoubojstvo.

Nicklinson je najavio da će uložiti žalbu na presudu, a njegova supruga (56) i njegove dvije kćeri u potpunosti ga podržavaju u toj odluci.

- Nisam htio podgrijavati nadu, ali to se desilo zbog truda i rada koji je uložen u moj slučaj. Mislio sam da će sud uvidjeti kako živim nesretnim životom, bez moći da to ikada promijenim, jer ne mogu ništa uraditi, te da će sudija prihvatiti moje razloge kao razumne i dozvoliti mi da barem imam dostojanstvenu smrt. Tužan sam što me zakon želi osuditi na nedostojanstven i jadan život, rekao je Nicklinson.

Sutkinja Justice Toulson izjavila je kako je ovaj slučaj pokrenuo duboke promjene.

- Dopuštanje žalbe imat će posljedice. Ako napravimo to što Tony želi, sud bi napravio veliku izmjenu u zakonu. Nije na sudu da mijenja zakon o eutanaziji ljudi, to je slučaj za Parlament, izjavila je sutkinja.

Nakon odbijanja njegovog zahtjeva Tony se suočava s ostatkom života u mukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:34