VIDEO PORUKA

VIDEO: 'OVO SU STVARNE PRIJETNJE, TERORISTI ĆE NAPASTI' Amerikanci o igrama u Sočiju

 YouTube

U video poruci objavljenoj na jednom od foruma na kojem se okupljaju oni koji podržavaju džihad dvojica za koju se pretpostavlja da su mogući bombaši samoubojice iz nedavnog napada u Volgogradu – upozoravaju da novi napadi dolaze.

„Spremili smo poklon za vas i sve turiste koji dolaze“, kažu u dijelu poruke. „Ako održite Olimpijadu dobit ćete poklon od nas za muslimansku prolivenu krv.“

Američki Monitoring Service identificirao je dvojicu snimljenih na video zapisu kao „navodne Volgogradske bombaše Sulejmana i Abdula Rahmana.“

Islamistički pobunjenici iz sjevernog Kavkaza, iz Dagestana i drugih dijelova, prijete poremetiti Olimpijadu u Sočiju kako bi potkopali ruskog predsjednika Vladimira Putina. „Prijetnje su stvarne. Oni praktički pozivaju na terorističke napade na Olimpijadi. Mislim da ćemo vidjeti pokušaje…“, kazao je Michael McCaul, čelni čovjek Odbora domovinske sigurnosti u američkom Kongresu. Republikanac McCaul je u intervjuu koji je iz Moskve dao za ABC ocijenio da ruske vlasti prijetnje doživljavaju vrlo ozbiljno, te da će 10 000 službenika sigurnosti podići 'prsten od čelika' ne bi li osigurali zračnu luku, vlakove i događanja na Igrama.

„Ako bude napada vjerojatno će biti usmjereni na ciljeve poput prijevoznih sredstava…“, kazao je.

Kongresmen je dodao da dobro surađuju s Rusima te da je dvadeset agenata FBI određeno za pokrivanje glavnih sportskih događaja.

„No, to bi moglo biti i puno bolje. Želim to istaknuti dok sam ovdje.“, dodao je rekavši da želi više znati o planovima u slučaju hitne evakuacije.

Drugi ključni kongresmen, Mike Rogers, predsjednik Odora za obavještajni rad, rekao je da je jasno da su ruske vlasti zabrinute za sigurnost. „No, čini mi se da ne dobivamo sve informacije koje trebamo ne bi li zaštitili naše sportaše na Igrama.“, izjavio je za CNN.

Rogers, također Republikanac, komentirao je da kako je ruska nevoljkost da dijele informacije s američkim obavještajcima „odstupanje od suradnje koje me vrlo zabrinjava. Ono što vidimo jest da nam ne daju cijelu priču o izvorima opasnosti, informaciju o tome o kome trebamo brinuti.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 16:58