DOMINIRA PAPRAT

VIDEO: Novi Zeland ima novu zastavu

 Printscreen: YouTube

Novozelanđani su izabrali dizajn nove zastave koji će na referndumu sljedeće godine potencijalno zamijeniti staru zastavu, piše BBC.

Zastavu je dizajnirao arhitekt Kyle Lockwood, a na njoj dominira bijeli list paprati koji po dijagonali dijeli zastavu na manje crno polje i veće plavo polje s četiri crvene zvijezde s bijelim rubom. Finalni rezultati će se objaviti tek u utorak, a postoji šansa da se pobjednik promjeni. Doduše, i taj drugoplasirani dizajn je napravio Lockwood, a od pobjedničkog se razlikuje samo po boji manjeg polja koje je crveno, a ne crno.

U ožujku će se održati glavni referendum na kojem će se birati između predloženog novog dizajna i zadržavanja stare zastave.

U ovom izboru sudjelovalo je 48 posto od ukupnog broja birača, a odluku za promjenom zastave podupire i premijer John Key koji tvrdi da je sadašnji dizajn previše sličan australskom. Key također smatra da se iz zastave treba maknuti britanski Union Jack amblem.

U svakom slučaju odaziv birača je bio viši od očekivanog što pokazuje da su Novozelanđani zagrizli za ideju nove zastave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 11:53