ZOVU GA BULDOŽER

NOVI PREDSJEDNIK TANZANIJE ODUŠEVLJAVA SUGRAĐANE Umjesto skupe vojne parade i koncerta čistio smeće u glavnom gradu

 AFP

Novi predsjednik Tanzanije John Magufuli je zajedno sa stotinama svojih sugrađana čistio ulice najvećeg i negdašnjeg glavnog grada Dar es Salaama i još jednom potvrdio da se ne radi o tipičnom čelniku neke afričke države, od kojih su mnogi skloni pretjeranom luksuzu, često u neskladu s ekonomskom situacijom u njihovim zemljama.

Magufuli je skupljao smeće ispred predsjedničke rezidencije, a cijela je akcija zamijenila proslavu dana neovisnosti za koju predsjednik drži da je prevelik trošak, piše BBC . Magufuli je ovim činom simbolički poslao poruku da će ispuniti svoja obećanja i očistiti državu od korupcije, a njegovoj akciji čišćenja pridružile su se tisuće ljudi diljem zemlje.

Naime, prethodne proslave dana neovisnosti uključivale su vojnu paradu i koncert, a Magufuli smatra da bi bilo "sramotno" trošiti velike svote novca na proslave u situaciji kada je u državi izbila ozbiljna epidemija kolere.

"Idemo raditi zajedno kako bismo našu državu, domove i radna mjesta održali čistima, zdravima i sigurnima", rekao je novi predsjednik okupljenim promatračima koji su ga zbunjeno gledali kako skuplja smeće.

Otkad je preuzeo vlast u listopadu, bivši dugogodišnji ministar rada (i drugih resora) pokrenuo je niz mjera kojima je cilj rezati nepotrebne troškove, uključujući zabranu nepotrebnih putovanja u inozemstvo od strane vladinih službenika. Trošak vlastite inauguracije srezao je sa 100.000 dolara na samo 7000, već je stigao otpustiti i šefa glavne državne bolnice kada je prilikom nenajavljenog posjeta našao pacijente kako spavaju na podu.

Magufuli je diplomirao kemiju i matematiku, a tijekom dugogodišnje političke karijere nikada nije bio optužen za korupciju iako je nadgledao desetine velikih projekata. Zbog svojeg beskompromisnog stila zaradio je nadimak "Buldožer".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:31