KAKO SU SAMO STALI?

VIDEO Meksička policija na putu prema SAD-u presrela dva šlepera. Unutra našla čak 513 imigranata!

Kamioni su zaustavljeni nedaleko od grada Tuxtla Gutierrez, gotovo 18-sati vožnje od najbliže američke granice
 AFP PHOTO

CIUDAD DE MEXICO - Meksička je policija presrela dva sumnjiva kamiona te u njima pronašla nevjerojatnih 513 ilegalnih imigranata koji su željeli ući u Sjedinjene Američke Države,

Stisnuti svi u uzak prostor s vrlo malo zraka za disanje i gotovo nimalo mjesta za kretanje u potpunom mraku, njihova požrtvovnost pokazuje njihovu želju za 'boljim svijetom'

Kamioni su zaustavljeni nedaleko od grada Tuxtla Gutierrez, gotovo 18-sati vožnje od najbliže američke granice. Imigranti su otkriveni kada su kamioni prošli kod rendgenski skener policijske kontrole. U jednom šleperu otkriveno je 240 osoba, a u drugom 273.

Na kraju je ukupan broj ilegalnih useljenika došao do 513, među kojima je čak 400 iz Gvatemale, 47 iz El Salvadora, 32 iz Ekvadora, 12 iz Indije, šest iz Nepala, tri iz Kine i po jedan iz Dominikanske Republike i Hondurasa. Policija je 400 imigranata iz Gvatemale već vratila natrag u domovinu. Preostalih 113 smješteno je u kampove do odluke o njihovoj sudbini.

U početku se vjerovalo kako su zaustavljeni kamioni podrijetlom iz Japana, no kasnije je utvrđeno kako su došli iz Kine.

Privedeni imigranti priznali su policiji da su vlastito krijumčarenje u SAD platili prosječno 7000 dolara.

Prema procijeni američke vlade, u SAD-u živi oko 11 milijuna ilegalnih useljenika od čega su čak sedam milijuna Meksikanci. Godišnje se oko 300 tisuća Meksikanaca trajno smjesti u nekoj od američkih saveznih država - pola tog broja su ilegalni imigranti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:54