AFERA PRISLUŠKIVANJE

VIDEO Medijskog mogula Murdocha na saslušanju prosvjednik gađao pjenom za brijanje

'Potpuno je krivo koristiti se nezakonitim metodama kako bi došli do priče, to je nedopustivo i takva metoda nema veze s istraživačkim novinarstvom'
ATTENTION EDITORS: THIS IMAGE MUST NOT BE USED AFTER 1600 GMT ON JULY 20, 2011A screen grab image taken in London on July 19, 2011, shows News Corporation Chief Rupert Murdoch (Front R) and his son James (Front L) giving evidence to a Parliamentary Select Committee on the phone hacking scandal, as Rupert Murdoch's wife Wendi Deng (C) looks on. News Corp chief Rupert Murdoch told British lawmakers "this is the most humble day of my life" at the start of a parliamentary hearing Tuesday over the News of the World phone hacking scandal. AFP PHOTO/PARBUL
 AFP

Medijski magnat Rupert Murdoch morao je svjedočiti pred britanskim parlamentarnim povjerenstvom, a tom je prilikom rekao kako se nikada nije osjećao tako posramljeno kao u ovim trenucima .

Izrekao je to odmah na početku saslušanja sazvanog zbog slučaja prisluškivanja za koje odgovornost snose novinari ugašenog News of the Worlda. Tamo se pojavio i njegov sin James, inače predsjednik britanske podružnice Murdochova medijskog carstva. Prvo što je učinio bila je isprika svim žrtvama prisluškivanja.

- Posebno nam je žao zbog žrtava ileganog prisluškivanja i zbog njihovi obitelji. Izražavamo veliko žaljenje, ja, moj otac, i svi u News Corporationu - rekao je James.

Zbog saslušanja je čak i britanski premijer David Cameron prilagodio raspored turneje po Africi, a sve kako bi čuo što imaju za reći vodeći ljudi New Corporationa, čiji su novinari i urednici bili upleten u medijski zločin stoljeća. Zanima to i britansku javnost, koja sjedi prikovana uz male ekrane, a oni najogorčeniji protestiraju ispred zgrade u Londonu.

Upravo je jedan od prosvjednika, komičar Jonnie Marbles pokušao je ući na saslušanje i pogoditi Ruperta Murdocha tanjurom prekrivenim pjenom za brijanje. Uspio je nešto malo istresti na medijskog mogula, ali za nešto više ga je spriječila intervencija policije, koja ga je potom i uhitila. Prije tog čina oglasio se putem Twittera.

- Bolje da to učinim sada jer to će biti najbolja stvar koju sam ikada učinio #splat (zvuk udaranja tanjura s pjenom op.a.) - napisao je Marbles.

POGLEDAJTE KAKO MARBLES BACA PJENU ZA BRIJANJE NA MURDOCHA

Zbog toga je saslušanje bilo prekinuto na deset minuta, a potom se moglo nastaviti, na radost britnaske javnosti i premijera, koji su pozorno slušali svaku riječ.

A čuli su premijer i britanska javnost kako Rupert Murdoch pred povjerenstvom odgovara na pitanje o tome može li se opravdati metoda prisluškivanja za dobivanje priče, posebno iz razloga što je tolika konkurencija u medijima, kao i pritisak na koji nailaze novinari i urednici kako bi 'podigli' tiražu i zaradili novac. Podlegla je tome i Rebekah Brooks , bivša urednica News of the Worlda, inače Murdochova miljenica - sada uhićena.

- Ne, potpuno je krivo koristiti se nezakonitim metodama kako bi došli do priče, to je nedopustivo i takva metoda nema veze s istraživačkim novinarstvom - rekao je medijski magnat i dodao kako je u globalu istraživačko novinarstvo dobro jer podiže transparentnost kompletnog društva. Naglasio je i kako su policiji predali na tisuće dokumenata i e-mailova koji bi mogli poslužiti kao dokaz i otkriti sve upletene.

A upleteni su i mnogi izvan medija, kao bivši premijerov savjetnik za medije Andy Coulson, koji je uhićen. Zbog afere su ostavke dali šef policije Paul Stephenson i njegov zamjenik John Yates. Njih je optužio da su sve znali o prisluškivanju, ali nisu reagirali, sada pokojni Neil Wallis, bivši zamjenik glavnog urednika News of the Worlda.

Upravo je njegova smrt, koja se zbila u ponedjeljak navečer, pobudila mnoge sumnje. Zna se kako je bio ovisnik o alkoholu i drogama, ali kako se to zbilo u jeku ove afere, a on je mnogo znao o njoj, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Ipak, policija je rekla kako nema ništa sumnjivo u njegovoj smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 13:17