VELIKI MEDIJSKI SKANDAL

Rat Murdochovih: Skandal prisluškivnja slavnih Britanaca podijelio je obitelj medijskog mogula

Podjele u obitelji su eskalirale kad je skandal oko hakiranja slavnih osoba bio na vrhuncu

ZAGREB - Skandal oko novinara tabloida News of the World koji su prisluškivali slavne i manje slavne Britance podijelio je obitelj medijskog mogula Ruperta Murdocha, tvrdi britanski Guardian.

Podjele su najočitije oko buduće uloge Rupertova sina Jamesa, za kojeg se donedavno smatralo da će gotovo sigurno preuzeti očevo medijsko carstvo, no nakon izbijanja skandala s prisluškivanjem, koji je naštetio ne samo ugledu News Corporationa nego ga je stajao i političkog utjecaja i pokušaja da preuzme i satelitsku televizijsku mrežu BSkyB, to više nije izvjesno.

Odustala od govora

Insajderi u News Corporationu tvrde da je u obitelji u srpnju, tjedan dana nakon što je zbog skandala zatvoren tabloid News of the World, nastala velika svađa.

Članovi obitelji okupili su se u londonskom sjedištu tvrtke u Wappingu, no nakon nekoliko dana Jamesova sestra Elisabeth je napustila ‘skup’ tvrdeći da joj je dosta svega.

Elisabeth tako nije bila u Londonu kada su Rupert i James Murdoch svjedočili pred parlamentarnim odborom - kada je njezinom ocu trebala podrška jer je sa svojih 80 godina bio prilično ’umoran i iscrpljen’.

Elisabeth je potom prošli mjesec odustala od jednog govora u Edinburghu jer nije htjela javno govoriti o skandalu s prisluškivanjem i odlučno braniti postupanje očevog News Corporationa, a odbila je i ulazak u upravni odbor tvrtke.

Murdochova kći navodno je u jednom privatnom razgovoru rekla da je Rebekah Brooks, u koju su njezin otac i brat imali gotovo neobjašnjivo povjerenje - ‘sjebala kompaniju’.

Elisabeth Murdoch je više puta negirala da je ikada izgovorila te riječi, ali njezini suradnici tvrde da je upravo to mislila o bivšoj direktorici News Internationala i urednici News of the Worlda u vrijeme nekih od najgorih slučajeva prisluškivanja, uključujući onog otete i potom ubijene školarke Milly Dowler.

No, dok insajderi tvrde da Elisabeth ionako nema pretenzija da vodi čitavu korporaciju, James ih itekako ima. Rupert Murdoch polagao je u njega svoje nade nakon što je najstariji sin Lachlan 2005. neočekivano i iz javnosti nepoznatih razloga napustio News Corporation.

Laganje odboru

Jamesa je 2003. Rupert prebacio u London da vodi BSkyB, a dvije godine poslije preuzeo je operacije News Corporationa u Europi i Aziji.

Ove je godine zamoljen da se preseli u New York, u globalno sjedište korporacije, i sve je izgledalo kao da mu je 80-godišnji Rupert spreman prepustiti kormilo.

No, sada to više nije izvjesno. Poziciju mu je dodatno ugrozila najava da će se pred parlamentarnim odborom vjerojatno morati pojaviti ponovno, nakon što je otkriveno da je pred parlamentarcima vjerojatno lagao - što se u Britaniji smatra iznimno ozbiljnom stvari.

Jamesov odlazak?

A iz News Corpa nedavno su se pojavile i glasine da menadžment počinje pripremati za mogućnost da James sam odluči napustiti kompaniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 09:21