ČETVRTI DAN OPERACIJE 'ZORA ODISEJE'

FOTO Libija: Saveznici ponovo napali, Tripolijem i dalje odjekuju jake eksplozije

U glavnom gradu Libije u rano jutro začule su se najmanje dvije eksplozije kao i paljba protuzračne obrane

TRIPOLI - Saveznički su zrakoplovi i četvrtu noć obavljali zračne napade na vojne mete u Libiji. Za sada nema nikakvih službenih informacija oko uspješnosti napada, ni s jedne ni s druge strane. U glavnom gradu Libije u rano jutro začule su se najmanje dvije eksplozije kao i paljba protuzračne obrane.

Moamer Gadafi nekoliko sati ranije obratio se bio svojim pristašama koji su oko njegove palače formirali živi zid. Kao i više puta prije toga, ponovo je poručio kako se neće predati.

Prema javljanju stranih agencija, savezničke su snage operacijom 'Zora Odiseje' spriječili zračne napade Gadafijevih pristaša te zaustavili njihovo napredovanje prema pobunjeničkom uporištu u Bengaziju. Međutim, unatoč značajnom olakšanju situacije pobunjenici i dalje ne uspijevaju zadati snažniji udarac pro-režimskim snagama koje nastavljaju kontrolirati Adždabiju, 100 kilometara južno od Bengazija, te pod okupacijom drže Misratu.

Trojica stranih novinara, uhićena prošlog tjedna od strane Gadafijevih pristaša, napokon su puštena na slobodu. Novinar Dave Clark (38) i fotograf Roberto Schmidt (45) iz AFP-a te Joe Raedle (45) držani su u pritvoru u Tripoliju do srijede ujutro. Više informacija o zatočeništvu bit će poznato tek po njihovom izlasku iz Libije.

Američki Fox News te britanski Telegraph objavili su kako je prilikom spašavanja američkog pilota , čiji se zrakoplov F-15 E srušio u Libiji, ranjeno šest libijskih seljaka na koje je pucano iz letjelice Osprey, hibrida zrakoplova i helikoptera. No, američka je vojska nakon pokretanja istrage koju je najavio Admiral Locklear snažno demantirala te navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:24