‘RUPA U ZAKONU‘

Velika Britanija: Novi zakon kojim se staje na kraj korištenju pametnih telefona tijekom vožnje

Proširenje postojećeg kaznenog djela koje uključuje telefoniranje ili slanje tekstualnih poruka...

Ilustracija

 Operation 2021/Alamy/Alamy/Profimedia

U Velikoj Britaniji zatvorena je tzv. "rupa u zakonu" koja omogućuje vozačima da izbjegnu kaznu za korištenje pametnog telefona ako fotografiraju ili igraju igricu, piše BBC.

Vozači sada mogu biti kažnjeni iznosom do 1000 funti i dobiti šest bodova na svojoj licenci za pomicanje po popisima za reprodukciju ili fotografiranje na mobilnom uređaju.

Naime, uređaji se i dalje mogu koristiti bez upotrebe ruku tijekom vožnje ako su pričvršćeni u ležištu.

Promjena zakona, koja se ne primjenjuje u Sjevernoj Irskoj, proširenje je postojećeg kaznenog djela koje uključuje telefoniranje ili slanje tekstualnih poruka.

U srpnju 2019., muškarac je poništio osuđujuću presudu za snimanje sudara rekavši da ne koristi svoj telefon "za komunikaciju". Nakon te presude, dva suca Visokog suda kritizirala su zakon o korištenju telefona tijekom vožnje, rekavši da se nije uspio razviti s razvitkom tehnologije.

Podaci Ministarstva za promet pokazuju da je 17 osoba poginulo, a još 114 je teško ozlijeđeno u nesrećama na cestama u kojima su pridonijeli vozači koji su koristili mobitel.

Ministarstvo je odlučilo da vozači mogu koristiti svoj telefon za beskontaktna plaćanja u "drive-through" restoranima ako vozilo miruje.

- Učinit ću sve što je u mojoj moći da osiguram sigurnost sudionika u prometu, zbog čega pristupam nultom tolerancijom prema onima koji odluče riskirati živote koristeći svoj telefon za volanom - odlučno je rekao ministar prometa, Grant Shapps.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:59