'NORMALIZACIJA' REDOVNICA U SAD-U

Vatikan kažnjava časne jer nisu slušale biskupe

Sveta Stolica zahtijeva duboku reformu Konferencije redovničkih glavarica SAD-a, namećući im praktički prisilnu upravu koja će izmijeniti i statut i teološke poglede u toj najvećoj organizaciji američkih katoličkih redovnica.

‘Normalizacija’

Akciju “normalizacije” redovnica počeo je još kardinal Franc Rodé, dok je bio na čelu Kongregacije za ustanove posvećena života, ali je akcija ubrzo prebačena u doktrinalnu, daleko opasniju domenu te se njome pozabavila Kongregacija za nauk vjere koju vodi američki kardinal William Levada. On je u apostolsku vizitaciju američkih časnih uputio ohajskog biskupa Leonarda Blairea, koji je izvijestio Vatikan da su se mnoge časne udaljile “od temeljnoga kristološkog centra”, često se “suprotstavljajući naučavanju magisterija”.

Prevedeno na novinarski jezik: umjesto da se posvete Kristu, posvetile su se vjernicama i njihovim problemima, ne mareći za prijekore i prigovore biskupâ.

E, sada, opet novinarski govoreći, Krist bi možda i oprostio što poneka časna Njega traži ne samo u posvećenoj hostiji, nego i u poniženoj i izrabljenoj ženi, nerijetko crnoj ili latinskoj - ali je teško, zapravo nemoguće, da biskup oprosti što ga se ne poštuje kao Boga i sluša još prilježnije nego Boga.

Abortus i kontracepcija

Biskupi su predbacili redovnicama da ne provode učenje Crkve o problemima ljudske spolnosti, da ne promiču svetost života od začeća do prirodnog skončanja, tj. praktički da nisu dovoljno stroge u pogledu kontracepcije i abortusa. A s time i s imutkom u Crkvi nema šale.

Osim toga, časne su digle kuku i motiku kako na pedofile tako i na biskupsku šutnju i zataškavanje. Pa će sada vidjeti svoga Boga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 10:38