SAMO JEDAN STVORITELJ

Papa Benedikt XVI. protiv umjetne oplodnje: Brak je jedino mjesto za stvaranje ljudskog bića

U Hrvatskoj, zakonska regulativa nije dirana sve do prije dvije godine, kad je Katolička crkva odnijela veliku pobjedu: tadašnji ministar Darko Milinović donio je najkonzervativniji zakon na svijetu
Pope Benedict XVI waves to faithfuls from the window of his apartment during his Sunday Angelus prayer in St. Peter's square at the Vatican on February 26, 2012. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
 ANDREAS SOLARO

ZAGREB - Papa Benedikt XVI., govoreći na posljednjem danu trodnevne konferencije u Vatikanu o liječenju neplodnosti, založio se za zabranu umjetne oplodnje te je pozvao stručnjake u liječenju neplodnosti da se odupru “lakoj zaradi ili, još gore, aroganciji da zauzmu mjesto Stvoritelja”, javlja New York Daily News.

Poručio je da je brak jedino mjesto za stvaranje ljudskog bića.

- Ljudsko i kršćansko dostojanstvo prokreacije ne sastoji se od “proizvoda”, već od njegove veze s bračnim činom kao izrazom ljubavi bračnih partnera u zajednici, ne samo biološkoj, nego i duhovnoj - rekao je Papa.

Katolička crkva službeno se protivi umjetnoj oplodnji, prije svega zbog zamrzavanja i eksperimentiranja s embrijima. Drže da ne postoji pravo odraslih na dijete po svaku cijenu, već da postoji pravo djeteta da se rodi kao plod bračnog čina svojih roditelja i da ga se prizna kao osobu od trenutka začeća. Ako se dijete začne kao rezultat medicinskog ili biološkog zahvata, time mu se, smatra KC, narušavaju prava i dostojanstvo.

Crkva je i u Hrvatskoj imala ogroman utjecaj na reguliranje područja liječenja neplodnosti. Tako je 2004. godine uspjela utjecati na vlast, koja je iz procedure povukla suvremeni zakon i ostavila na snazi onaj iz 1978. godine. Zakon je predložio ministar Andrija Hebrang, a sastavila ga je struka.

Iste godine prilikom blagoslova kuća svećenici su obiteljima dijelili i brošuru Hrvatske biskupske konferencije pod nazivom “Dijete dar ili stvar - istine i zablude o umjetnoj oplodnji”, koja je izazvala oštru reakciju parova koji se bore s neplodnošću.

Stotinjak roditelja s oko 150 djece, od kojih su mnoga začeta MPO-om, okupilo se u organizaciji udruge Roda u Maksimiru i zajedničku sliku s pitanjem “pogodite tko je dar, a tko stvar” poslalo biskupima.

Zakonska regulativa nije dirana sve do prije dvije godine, kad je Katolička crkva odnijela veliku pobjedu: tadašnji ministar Darko Milinović donio je najkonzervativniji zakon na svijetu (osim onog u Kostariki, koji MPO u potpunosti zabranjuje), zabranio je zamrzavanje zametaka i ograničio broj jajnih stanica koje se smiju oploditi na tri. Sljedeći tjedan na Vladi bi trebao biti SDP-ov, daleko liberalniji prijedlog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:23