SMRT U MARIUPOLJU

Valentina je odlučila ostaviti miran život u Donjecku i pridružiti se Putinovoj armiji. Njezin sinčić sada je siroče...

Suprug Valentine Galatove, koji je služio u oružanim snagama takozvane Donjecke Narodne Republike, poginuo je još lani

Valentina Galatova

 Profimedia

Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila svoju prvu ženu na prvoj crti bojišnice - poginula je od minobacačke vatre u bitci za Mariupolj. Kako prenosi Daily Mail, riječ je o 27-godišnjoj Valentini Galatovoj, koja je bila bolničarka na fronti. Iako je smrtno stradala još u travnju, ruski mediji njezinu pogibiju potvrdili su tek u srijedu.

image

Valentina Galatova

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Galatova je rođena u Sibiru, a kao mlada preselila se u Voronjež, koji se nalazi 270-ak kilometara sjeverozapadno od ukrajinskog grada Harkiva. Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2014. godine, sa suprugom se preselila u regiju Donjeck koju su okupirali promoskovski separatisti.

image

Valentina Galatova

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Valentina je iza sebe ostavila i osmogodišnjeg sina. Studirala je psihologiju u Donjecku i diplomirala u siječnju ove godine. Njezin suprug, koji je služio u oružanim snagama takozvane Donjecke Narodne Republike, poginuo je lani u prekograničnim borbama s ukrajinskim snagama.

image

Valentina Galatova

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Nakon što je Vladimir Putin drugi put napao Ukrajinu u veljači ove godine, Galatova se dobrovoljno prijavila u ruske oružane snage i odmah je poslana u Ukrajinu, gdje je postala dio ratnog medicinskog osoblja.

Galatova je bila s ruskom vojskom koja već dva mjeseca drži Mariupolj pod brutalnom opsadom. Dana 14. travnja ubijena je minobacačkom vatrom prilikom izvođenja borbenog zadatka, javili su ruski mediji. Njezina sina, koji je sad ostao bez oba roditelja, u Voronježu će odgajati baka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 07:34