U STRAHU OD RUSIJE

Amerikanci nude jamstva Švedskoj i Finskoj podnesu li zahtjev za NATO

Ključne događaje 71. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Azovstal u plamenu

 Telegram

Ključni događaji:

- Putin se ispričao izraelskom premijeru zbog izjava Sergeja Lavrova

- Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i ukrajinski kolega Volodimir Zelenski riješili spor

- Rusi tvrde da izvode simulaciju nuklearnih napada

- NY Times: SAD je Ukrajini slao obavještajne podatke koji su pomogli da se ubiju ruski generali

- Zelenski: 344 osobe su evakuirane u srijedu iz Mariupolja

- Ruski vojni helikopter ušao je u zračni prostor Finske

Kremlj: Neće biti parade u Donbasu povodom Dana pobjede


>>> NOVO 5:10 - Sjedinjene Države čvrsto su uvjerene da mogu otkloniti svaki razlog za zabrinutost za sigurnost Švedske i Finske u razdoblju nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO, a prije nego što budu primljene u savez, priopćila je Bijela kuća.

Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama u procesu pridruživanja, koji bi mogao trajati i do godinu dana, sve dok ga ne odobri svih 30 članica NATO-a.

"Čvrsto vjerujemo da ćemo pronaći načina da otklonimo svaki razlog za zabrinutost koji bi te zemlje mogle imati u razdoblju između podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u i službenoga ulaska u savez", rekla je na brifingu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Očekuje se da će Švedska i Finska ovoga mjeseca donijeti odluku o tome hoće li podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u srijedu da je dobila sigurnosna jamstva, ali nije iznosila pojedinosti.

Švedski ministar obrane prošloga je mjeseca rekao da bi zahtjev mogao izazvati niz reakcija iz Rusije, uključujući kibernetičke napade i hibridno ratovanje - poput propagandnih kampanja - kako bi narušila švedsku sigurnost.


23:15 Europska unija planira uvesti sankcije Alini Kabaevoj, ljubavnici Vladimira Putina, i patrijarhu Kirilu, poglavaru Ruske pravoslavne crkve.

Dužnosnici EU također ciljaju na užu obitelj Putinovog glasnogovornika Dmitrija Peskova, koji je sankcioniran u prethodnom krugu sankcija. Peskovljeva supruga Tatjana Navka bila bi dodana na popis zbog braka, ali i zbog suvlasništva nad imovinom na Krimu. Sin Nikolaj Peskov (31) naći će se pod sankcijama jer ''koristi novac svog oca'', dok se za Elizavetu Peskovu (24) kaže da je stekla "unosne pozicije i da živi luksuznim načinom života zahvaljujući vezama svog oca".

Očekuje se da će se na popis dodati i Marina Mordašova, supruga najbogatijeg čovjeka u Rusiji, Alekseja Mordašova, jer navodno ima koristi od imovine svog supruga. On je većinski dioničar Severstala, najveće ruske čeličane, a tijekom pandemije spasio je Tui, najvećeg europskog turoperatora.


22:27 Julija Mendel, novinarka i bivša glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavila je na Twitteru ispovijest čovjeka iz Azovstala kojeg opisuje kao krimskog tatarskog liječnika i muslimana. On je govorio o uvjetima koji vladaju u čeličani.

“Ne sjećam se više koji je dan rata. Ljudi umiru: neki od metaka, neki od gladi, ranjeni od nedostatka lijekova, od užasnih uvjeta...”

Inače, Azovstal je tijekom dana bio pod žestokim napadima ruske vojske, ali prema informacijama iz Kijeva, Rusi nisu uspjeli ući u čeličanu.


20:39 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock uskoro će posjetiti Ukrajinu, nakon što su dvije zemlje izgladile nesporazume zbog odbijanja Kijeva da primi njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera, izjavio je u četvrtak kancelar Olaf Scholz, prenosi Reuters.


20:03 Pukovnija Azov, čiji su pripadnici među preostalim braniteljima čeličane Azovstal u razorenom Mariupolju, objavila je novu zračnu snimku ruskog napada.

"Napad na Azovstal se nastavlja. Branitelji drže čeličanu pod teškom vatrom. Neprijatelj koristi avione, artiljeriju i pješadiju", objavili su na Telegramu.

image

Napad na Azovstal

Press služba Ministarstva unutarnjih poslova Donjecke Narodne Republike

19:55 Najmanje 25 osoba ozlijeđeno je u nizu eksplozija koje su se dogodile tijekom noći u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine.

Lokalni dužnosnici rekli su da je šest civila teško ranjeno. Eksplozije, za koje se vjeruje da su rezultat zračnih napada, oštetile su stambene zgrade i trgovine u stambenoj četvrti grada.


19:18 Irina Venediktova, glavna državna tužiteljica Ukrajine, rekla je da je identificirano 10 osoba za koje njezin tim vjeruje da su umiješani u zločine u Buči.

Tvrdi da su identificirani ruski vojnici uzeli za taoce nenaoružane civile, uskratili im hranu i vodu, te ih zlostavljali i mučili.


19:11 U srijedu je došlo do ogromnog požara skladišta nafte u gradu Makijivki u Donjecku.

Proruski separatisti, koji kontroliraju to područje, sada su objavili da je skladište pogođeno ukrajinskim projektilom. Lokalni dužnosnici objavili su da je 90 vatrogasaca bilo uključeno u gašenje požara.


18:38 Novi konvoj Ujedinjenih naroda na putu je prema čeličani Azovstal u ukrajinskom gradu Mariupolju kako bi pokušao evakuirati civile, rekao je UN-ov humanitarni šef Martin Griffiths.


18:33 Kako javlja izraelski novinar Barak Ravid pozivajući se na priopćenje ureda izraelskog premijera, Vladimir Putin danas se ispričao predsjedniku izraelske vlade Naftaliju Bennettu zbog izjava Sergeja Lavrova.

Podsjetimo, ruski ministar vanjskih poslova, rekao je u intervjuu za talijansku televiziju u nedjelju da je Adolf Hitler imao židovske korijene, dodavši kako su "najžešći antisemiti obično Židovi".

Premijer Bennett je prihvatio Putinovu ispriku i zahvalio mu na pojašnjenju svog stava.


18:28 Ruski političar koji sudjeluje u pregovorima s Ukrajinom kaže da su pregovori između dviju strana teški.

Leonid Slutski optužio je ukrajinske predstavnike za "povlačenje" iz postojećih sporazuma, javlja ruska novinska agencija TASS.

Od veljače je bilo nekoliko rundi pregovora između Ukrajine i Rusije, ali od njih zasad nije bilo neke koristi.


18:00 U telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da bi Kijev trebao narediti ukrajinskim borcima u tvornici Azovstal u Mariupolju da odlože oružje, piše Sky News.

Smatra se da se ispod Azovstala nalazi još oko dvije tisuće ukrajinskih vojnika.

Ruski predsjednik je također rekao da je njegova zemlja spremna osigurati prolaz za civile. Vjeruje se da se u Azovstalu nalazi još 200-tinjak civila.

Nešto više od 100 civila uspjelo se evakuirati tijekom vikenda.


17:42 Ukrajinska vojska neće biti spremna započeti veliku vojnu protuofenzivu protiv Rusije prije kraja lipnja, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Oleksij Arestovič kaže da će trebati vremena da Ukrajina primi oružje koje su im donirali zapadni saveznici, a zatim obuči svoje trupe da ga koriste.

''Moramo u potpunosti naoružati najmanje nekoliko brigada i tek tada možemo započeti ofenzivu", rekao je Arestovič.

"Prvo oružje koje može zaustaviti neprijatelja stići će u velikom broju krajem svibnja ili početkom lipnja", dodao je, što znači da će se protunapad najvjerojatnije dogoditi tek krajem lipnja ili srpnja.


17:22 NATO će povećati svoju prisutnost oko švedskih granica i u Baltičkom moru ako Švedska podnese zahtjev za članstvo, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za švedsku javnu televiziju SVT.

Ruska aneksija Krima 2014. i njezina invazija na Ukrajinu naveli su Švedsku i susjednu Finsku da preispitaju svoju sigurnosnu politiku, a njihovo članstvo u NATO-u izgleda sve vjerojatnije.

Obje zemlje traže da im se zajamči vojna zaštita tijekom procesa pridruživanja, a moglo bi proći do godinu dana dok to odobre sve članice NATO-a.

"Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenja za sigurnosne potrebe koje će Švedska imati u prijelaznom razdoblju", rekao je Stoltenberg za SVT.

"Od potencijalnog trenutka prijave Švedske, a NATO kaže da želi da se Švedska pridruži, postoji vrlo jaka obveza NATO-a da zajamči sigurnost Švedske", rekao je Stoltenberg, dodavši da će to uključivati ​​povećanu prisutnost oko Švedske i u Baltičkom moru.

Moskva je upozorila Švedsku i Finsku na "ozbiljne posljedice" i zaprijetila je da bi mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u europskoj eksklavi Kalinjingradu ako Švedska i Finska postanu članice NATO-a.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je u srijedu da su Sjedinjene Države dale Švedskoj "sigurnosna jamstva" za proces pridruživanja, ali ne i "konkretna sigurnosna jamstva".

Očekuje se da će Švedska i Finska ovaj mjesec odlučiti hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.


17:12 Japan zamrzava imovinu još 140 ruskih državljana i proširuje svoju zabranu izvoza na ruske vojne tvrtke, rekao je premijer Fumio Kishida nakon sastanka u Downing Streetu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Obraćajući se novinarima, Kishida je rekao da rusko nasilje mora imati posljedice i da njena agresija nije samo problem za Europu.

"Ukrajina bi sutra mogla biti istočna Azija", rekao je Kishida odgovarajući na pitanje postoje li paralele između ruske agresije u Europi i kineske tvrdnje o svojoj dominaciji u indo-pacifičkoj regiji.

Japan i njegovi saveznici "nikada ne smiju tolerirati jednostrani pokušaj promjene statusa quo upotrebom sile u Indo-Pacifiku, posebno u istočnoj Aziji", naglasio je Kishida.


17:00 Kremlj se oglasio kako su itekako svjesni da SAD, Velika Britanija i druge zemlje NATO-a neprestano pružaju obavještajne podatke ukrajinskoj vojsci. "Zajedno s protokom oružja koje te zemlje šalju Ukrajini, sve su to akcije koje ne doprinose brzom završetku (ruske) operacije (u Ukrajini)", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, kako prenosi BBC.

To neće spriječiti Rusiju da postigne svoje ciljeve, dodao je.

Peskov je ovime reagirao na ranije pisanje The New York Timesa da su SAD pružile obavještajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da ubiju ruske generale.


16:35 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier razgovarao je telefonom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i riješio spor oko svojeg planiranog posjeta Kijevu koji je bio odbijen, objavio je u četvrtak ured njemačkog predsjednika.

Steinmeier je planirao posjetiti Kijev s čelnicima Poljske, Latvije, Estonije i Litve sredinom travnja, ali mu je bilo rečeno da ne dolazi.

Odluka Kijeva bila je donesena u kontekstu kritika zbog njegovih veza s Rusijom i njegova propusta dok je bio ministar vanjskih poslova da posluša upozorenja istočnoeuropskih susjeda Njemačke da postoji prijetnja ruske agresije.

Steinmeier je Zelenskom izrazio "solidarnost, poštovanje i potporu hrabroj borbi ukrajinskog naroda protiv ruskog agresora" i obojica su razgovor opisali kao "jako važan" i "jako dobar", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su i Steinmeier i lijeva vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza pozvani u Kijev.

Scholz, kojega Zelenski kritizira da ne čini dovoljno kako bi pomogao Ukrajini, više je puta odbio pozive kijevskog vodstva, objasnivši da ne može doći u posjet jer su odbili Steinmeiera.


16:00 - TV kanal TSV u odmetnutoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje izvještava o pucnjavi u blizini kontrolne točke Kučurgan na granici s Ukrajinom.

'Izvor iz agencije za provođenje zakona Pridnjestrovlja rekao je da se doista dogodila neselektivna pucnjava na teritoriju Ukrajine u blizini sela Pavlovka koje se nalazi kraj sela Kučurgan,u zoni željezničkog mosta koji je dignut u zrak 4. ožujka', prenijela je ruska novinska agencija RIA nepotvrđenu informaciju.


15:44 - Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko (67) rekao je za novinsku agenciju AP kako je Moskva morala djelovati jer je Kijev 'provocirao Rusiju', a kazao je i kako se invazija na Ukrajinu 'otegla'.

Vladimira Putina svojim nazvao je 'velikim bratom' i rekao da ruski čelnik nema 'prisnije, otvorenije ili prijateljske odnose ni s jednim od svjetskih čelnika osim s predsjednikom Bjelorusije'.

Međutim, on je sukob nazvao 'ratom', za razliku od fraze koju koristi Kremlj, a koja kaže da je invazija 'specijalna vojna operacija'.

Također je rekao da 'nije dovoljno udubljen u ovaj problem da bi rekao ide li po planu'.

'Želim još jednom naglasiti: osjećam da se ova operacija odužila', rekao je za AP.

Lukašenko je rekao da se njegova zemlja zalaže za mir: 'Mi kategorički ne prihvaćamo nikakav rat', rekao je.

'Učinili smo i radimo sve da ne dođe do rata.'

Također je kazao da bi uporaba nuklearnog oružja u Ukrajini bila neprihvatljiva 'jer se nalaze je tik do njih.

'Nismo preko oceana kao Sjedinjene Države'.


15:21 - Rusija je pokrenula teške topničke napade na više ukrajinskih položaja na jugu i istoku zemlje, usred oprečnih tvrdnji o tome da su ruske snage pokušale upasti na posljednje ukrajinske položaje u čeličani Azovstal u Mariupolju.

I dok ukrajinski dužnosnici i borci tvrde da su ruske trupe ušle u labirintnu industrijsku zonu Azovstala i da se unutra vode teške borbe, Kremlj je sve zanijekao i rekao da tamo u četvrtak djeluju humanitarni koridori za evakuaciju zarobljenih civila.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov uputio je novinare na prethodnu naredbu predsjednika Vladimira Putina da se čeličana ne napada.


15:05 - EU planira usvesti sankcije patrijarhu Kirilu, čelniku Ruske pravoslavne crkve i dugogodišnjem savezniku Kremlja koji je dao svoj blagoslov nad ratom u Ukrajini na početku invazije.

Kirill, koji je podupirao Rusiju govoreći o invaziji kao o 'specijalnoj operaciji održavanja mira' sada bi mogao završiti na listi koja uključuje više od 1000 moćnih Rusa, prema nacrtu koji je na uvid dobio Guardian.

Jedan je od 57 osoba koji bi se mogli suočiti sa zabranom putovanja i zamrzavanjem imovine.

Na popisu će se naći i obitelj glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova, koji je sankcioniran u prvoj rundi sankcija, te supruga najbogatijeg Rusa, Alekseja Mordašova, Marina Mordašov.


14:54 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksij Arestovič, rekao je da se ne očekuje ukrajinska protuofenziva prije sredine lipnja kada se nada da će dobiti više oružja od svojih saveznika, prenosi Reuters.

Arestovič je rekao i kako ne očekuje da će ruska ofenziva na Ukrajinu donijeti bilo kakve 'značajne rezultate' do 9. svibnja, kada Rusija slavi svoj 'Dan pobjede' nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Kazao je da su se u čeličani Azovstal u Mariupolju nastavile borbe, ali nije iznio detalje.


14:41 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zahvalio je svom izraelskom kolegi Yairu Lapidu na humanitarnoj pomoći i podršci Kijevu 'tijekom i nakon ovog rata'.

Kuleba je na Twitteru napisao da ga je Lapid uvjeravao da će Izrael 'stajati uz' Ukrajinu, uključujući 'spriječavanje izbjegavanja sankcija i pomaganje u obnovi Ukrajine'.


14:18 - Šokantne fotografije iz Kramatorska, gdje je ruska raketa uništila stambenu zgradu, prikazuju stanare koji u razorenim stanovima skupljaju osobne predmete.

image
Yasuyoshi Chiba/AFP
image
Yasuyoshi Chiba/AFP
image
Yasuyoshi Chiba/AFP
image
Yasuyoshi Chiba/AFP
image
Yasuyoshi Chiba/AFP
image
Yasuyoshi Chiba/AFP
image
Yasuyoshi Chiba/AFP
image

Uništena zgrada u Kramatorsku

Yasuyoshi Chiba/AFP

14:11 - Visoki dužnosnik Kremlja izjavio je kako neće biti parade povodom Dana pobjede na ukrajinskim teritorijima Donjecka i Luganska koji su pod ruskom kontrolom.

'Paradu pobjede i 'Besmrtni puk' 9. svibnja još nije moguće održati u Donjecku ili Lugansku, ali ovo vrijeme će doći i doći će uskoro', rekao je na trgu u Mariupolju zamjenik načelnika kabineta predsjednika Vladimira Putina, Sergej Kirijenko, a prenosi Ria.

Bilo bi to prvi put da se parada 9. svibnja ne održava u Lugansku i Donjecku od 2014. godine, kada su ta područja zauzeli proruski separatisti, piše ukrajinski list Pravda.

Ukrajinska obavještajna služba izvijestila je jučer da se ruske snage spremaju za vojnu paradu u Mariupolju i da je Kirijenko stigao u grad kako bi se pripremio za paradu.

Mariupolj će postati 'centar proslave', objavila je ukrajinska obavještajna služba i dodala:

'Hitno se čiste glavne gradske avenije, uklanjaju se ostaci i tijela poginulih, kao i neeksplodirana municija.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu nije potvrdio da će se parada održati u Mariupolju na pitanje o pripremama njegove zemlje za Dan pobjede, prenosi AFP.

Rekao je da će se ove godine vojne parade održati u 28 ruskih gradova, dodajući da će 'mobilizirati gotovo 65.000 ljudi, oko 2400 vrsta oružja i vojne opreme i više od 460 zrakoplova'.


13:46 - Europska unija trebala bi prodati rusku imovinu koju je zaplijenila sankcijama i upotrijebiti taj prihod za obnovu Ukrajine, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u intervjuu za ukrajinski Interfax.

'Apsolutno sam uvjeren da je ovo izuzetno važno ne samo za zamrzavanje imovine, već i za njezinu konfiskaciju, za stavljanje na raspolaganje za obnovu zemlje. Po mom mišljenju, ovo je pitanje pravednosti', istaknuo je Michel.

EU je prošlog mjeseca zamrznula 30 milijardi eura imovine povezane s ruskim i bjeloruskim pojedincima s crne liste, a američki predsjednik Joe Biden predložio je prošlog tjedna da se zaplijenjena imovina oligarha 'rasproda' kako bi se 'popravila šteta koju je Rusija prouzročila i kako bi se pomoglo u izgradnji Ukrajine'.

No grupe za ljudska prava upozorile su da bi bilo kakvo zakonodavstvo moglo narušiti zakonsku zaštitu, što je Michel priznao.

'Oduzimanje imovine sankcioniranih pojedinaca nije tako jednostavno i bio bi težak i dug proces', rekao je.


13:15 - Rusija je protjerala sedam zaposlenika danskog veleposlanstva u Moskvi kao osvetu za sličan potez Kopenhagena prošlog mjeseca, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Zaposlenike danskog veleposlanstva proglasili su "personom non grata" i kazali da otvoreno antiruska politika Danske ozbiljno šteti bilateralnim odnosima.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je obaviješteno da će četiri diplomata i još troje zaposlenika u veleposlanstvu u Moskvi biti protjerani.

Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod rekao je da je protjerivanje "potpuno neopravdano i duboko problematično" i da je naglasio da Rusija "više ne želi pravi dijalog i diplomaciju".


12:32 Službeni Kremlj zanijekao je da su ruske trupe granatirale čeličanu Azovstal u Mariupolju, gdje su zarobljeni ukrajinski borci i civili te poručio da su oogućeni humanitarni koridori na tom području.

Na pitanje je li istinita tvrdnja ukrajinskog dužnosnika da su ruske snage provalile na teritorij čeličane, glasnogovornik Dmitrij Peskov podsjetio je novinare na raniju naredbu Putina da ne jurišaju na tvornicu.

Peskov je također optužio Zapad da je 'spriječio brzi kraj' ruske vojne kampanje u Ukrajini isporukom oružja i obavještajnih podataka Kijevu.

Komentirajući izvješće New York Timesa da su SAD pružile obavještajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da ubiju desetak ruskih generala u ukrajinskom ratu, Peskov je rekao:

- Naša vojska itekako je svjesna da SAD, Britanija i NATO u cjelini neprestano prenose obavještajne podatke i druge parametre ukrajinskim oružanim snagama. Zajedno s distribucijom oružja u Ukrajinu, sve su to akcije koje ne pridonose brzom završetku operacije. No, to neće spriječiti RUsiju da postigne svoje vojne ciljene u Ukrajini, rekao je.

Na upit koje mjere Rusija može poduzeti kao odgovor, Peskov je rekao:

- Ruska vojska čini sve što je potrebno u ovoj situaciji.


11:58 Videosnimka, koju je objavila ruska separatistička skupina, navodno prikazuje raketiranje čeličane Azovstal u Mariupolju. Snimka je objavljena 4. svibnja, no lokacija zasad nije potvrđena. Nejasno je kada je nastala snimka. Opširnije pročitajte OVDJE.


11:37 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba podijelio je na Twitteru potresnu poruku osmogodišnjeg dječaka Jehora.

- Od 24. veljače uginula su moja dva psa, a također i moja baka Halya te moj omiljeni Mariupolj, napisao je dječak dok se skrivao od bombardiranja, kako se navodi u poruci koju prenosi Kuleba. Dječak je svoj doživljaj rata prenio i na crtež.

Ministar navodi da je umro i dječakov djed, a da su majka i sestra ranjene.


11:08 Zapovjednik ukrajinskog bataljuna Azov rekao je da se unutar čeličane Azovstal u Mariupolju vode 'teške, krvave borbe' protiv ruske vojske.

Denis Prokopenko poručio je u video obraćanju da su njegove trupe uložile herojske napore da zadrže kontrolu nad tvornicom, u kojoj je ostalo, procjenjuje se, oko 2000 vojnika te 200 civila.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u jutrošnjem obraćanju kako je Ukrajina spremna sudjelovati u provedbi primirja u čeličani Azovstal kako bi se omogućila evakuacija civila.

- Bit će potrebno vremena da se ljudi izvuku iz tih podruma, iz podzemnih skloništa. U sadašnjim uvjetima ne možemo koristiti tešku opremu za uklanjanje ruševina. Sve se radi isključivo s rukama.


10:43 Pad Mariupolja bio bi razarajući, izjavila je za Radio 4 BBC-ja ukrajinska političarka Ivanna Klympush-Tsintsadze, šefica odbora za integraciju Ukrajine u EU.

- Ruska ofenziva na čeličanu Azovstal sa zemlje i iz zraka 'definitivno bi bila bolna, razorna za sve nas'. Ali odlučni smo vratiti sve naše teritorije.

Klympush-Tsintsadze rekla je da su ruske snage pokušavale ući u čeličanu putem podzemnih tunela 'pronalazeći izdajnika' da im pokaže put, ali da nisu bili uspješni do sada.

Pojavili su se neki navodi da su se ruski vojnici probili duboko u čeličani, ali takvi navodi nisu provjereni.

- Ukrajina čeka da se dogodi čudo kako bi se civili koji su još uvijek zarobljeni u tvornici mogli spasiti.

Rusija je najavila za danas novi prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila.


10:15 U najnovijem obavještajnoj izvješću britanskog ministarstva obrane, spominje se situacija u Bjelorusiji, gdje se, kako je jučer objavljeno, održavaju velike vojne vježbe.

Navodi se da će Rusija vjerojatno nastojati povećati prijetnju koju Ukrajini predstavljaju te vojne vježbe kako bi nagnala ukrajinsku vojsku da učvrsti položaje na sjeveru. Prema izvješću, Rusija želi spriječiti fokusiranje ukrajinske vojske za bitke na istoku u regiji Donbas.


10:08 Rusko ministarstvo obrane jutros je ustvrdilo da su tijekom noći njihove topničke snage pogodile više ukrajinskih položaja i uporišta te su pritom usmrtili 600 boraca. Reuters također javlja da su ruski projektili uništili zrakoplovnu opremu u zračnoj luci Kanatovo u središnjoj regiji Kirovograd te veliko skladište streljiva u Mikolajivu.

image

Ilustracija / Ukrajinski vojnik u tenku

Yasuyoshi Chiba/AFP

9:52 Sela u ruskoj regiji Belgorod, Žuravljevka i Nehotejevka, bila su meta ukrajinskog granatiranja, ustvrdio je guverner regije Vjačeslav Gladkov.

Na Telegramu je napisao da su u Nehotejevki uništeni kuća i garaža no da nije bilo civilnih žrtava.

- Granatiranje se nastavlja, rekao je.


9:30 Ruska novinska agencija RIA izvještava o napadu dronom u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji, koja je ranije ovog tjedna ustvrdila da je spriječila navodni napad iz Ukrajine. Pridnjestrovlje s Ukrajinom graniči na zapadu.

U izvješću se citira tamošnji ministar vanjskih poslova Vitali Ignatijev.

- Ostaje crveno upozorenje zbog povećane terorističke prijetnje. Uspjeli smo neutralizirati dron koji je naoružan eksplozivom doletio u smjeru radiotelevizijskog centra Majak. Minimizirali smo ovu prijetnju, ali opasnost od terorističkih napada ostaje. Uspjeli smo pratiti kretanje drona koji smo neutralizirati. Sve sugerira da je lansiran s teritorija Ukrajine, šest kilometara od granice s Pridnjestrovljem, rekao je.


8:52 Britanski dobrovoljac Mark Ayres koji se pridružio desničarskoj vojnoj postrojbi Azov kaže da je spreman provesti sljedeću godinu braneći Ukrajinu od ruske invazije, te da ga ne može odvratiti ni to što je ruska vojska zarobila trojicu britanskih dobrovoljaca, piše Sky News.

Zadnja dva mjeseca proveo je u Ukrajini nakon što se priključio bojni Azov, ističući da je isprovocirao neke članove zbog njihovih uvjerenja, te ustvrdio da oni koje je upoznao nisu 'čudovišta i psihopati'.

Ayres tvrdi da je pomogao bataljunu Azov u obrani Buče. Sada su mu rekli da mora pričekati u Kijevu kako bi potpisao ugovor s ukrajinskom vojskom prije nego što sudjeluje u bilo kojoj daljnjoj vojnoj akciji.


8:35 - Mislili su da će Putin dobiti rat puno prije. Zapravo, on ga gubi. Mislim da moramo shvatiti da on ne može dobiti rat u smislu postizanja riješenog ishoda. Nitko u Ukrajini neće zaboraviti što je učinio i što su učinile njegove snage i način na koji su to učinili. To je samo po sebi poraz, rekao je Sir Andrew Wood, bivši britanski veleposlanik u Rusiji i Moldaviji.

Nije optimističan po pitanju mirovnih pregovora.

- Mislim da ne može biti pravog dijaloga dok rezultati u istočnoj regiji ne budu jasni. Ako Rusija nastavi gubiti vojnike i opremu kao dosad, onda bi mogli razgovarati o povlačenju Rusije. Ako Putin pobijedi, u smislu da pobije više Ukrajinaca, to još uvijek nije pobjeda jer nije trajno rješenje, rekao je.

Na kraju je rekao da se samo možemo nadati da će na kraju 'Putinov režim uzeti u obzir i neke nove realnosti i biti drugačiji'.


:17 Po prvi put ruske su se snage uspjele probiti duboko u čeličanu Azovstal u Mariupolju i vjerojatno će djelovati unutar čeličane, procijenio je Institut za proučavanje rata (ISW). Zadnjih nekoliko dana vode se teške borbe u čeličani u kojoj se nalaze posljednji ukrajinski borci, zajedno sa stotinama civila.

Američki think tank također je ustvrdio da su ukrajinske snage uspjele zaustaviti rusko napredovanje u istočnoj Ukrajini.

U zapadnoj Ukrajini osujećeni su ruski pokušaji da poremeti isporuku pomoći Ukrajini iz zapadnih zemalja i uspori novu pošiljku oružja, tvrdi ISW.

Ruske snage u četvrtak su pojačale zračne napade na prometnu infrasktrukturu u blizini željezničkih kolodvora u Lavovu i Zakarpatju, ali na kraju nisu uspjele nanijeti ozbiljnu štetu.


7:25 U zadnja 24 sata petero civila poginulo je u ruskom raketiranju na istoku zemlje, izvijestio je guverner Luganska.

Guverner regije Lugansk Serhij Gajdai rekao je da su se napadi ruske vojske fokusirali na Severodonjeck, Popasnu, Hirske i Lisičansk.


7:08 Ukrajina je ponovno preuzela kontrolu nad nekoliko naselja u blizini Mikolajiva i Hersona na jugu zemlje, izvijestila je vojska.

Teške borbe nastavljaju se u Mariupolju gdje ruske trupe usmjeravaju svoje napore na blokiranje i pokušaj uništenja ukrajinskih jedinica smještenih u čeličani Azovstal, rekli su dužnosnici.

Uz potporu zračnih snaga, neprijatelj je nastavio ofenzivu kako bi preuzeo kontrolu nad čeličanom, navodi se u izvješću.

Rusija također 'provocira napetosti' u Pridnjestrovlju, separatističkoj regiji na istoku Moldavije, tvrdi ukrajinska vojska u izvješću.


6:37 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poželio je mir prilikom obraćanja Danskoj u povodu 77. obljetnice oslobođenja te skandinavske države od nacista u Drugom svjetskom ratu.

- Ruska država nije spremna zaustaviti rat. Oni sanjaju o osvajanju Ukrajine i drugi europskih zemalja. Još uvijek sanjaju da će nestati sloboda Europe. Ali njihovi snovi se neće ostvariti. San o miru će se ostvariti. Baš kao što se to dogodilo prije 77 godina, poručio je Zelenski, a snimka njegova unaprijed snimljenog obraćanja prikazana je mnoštvu okupljenih na javnim trgovima u Kopenhagenu.

U govoru je također upozorio da bi se ruska invazija mogla proširiti na druge europske zemlje.

- U Ukrajini se odlučuje o budućnosti našeg kontinenta. Ne samo mi, nego hoće li naši susjedi imati mir. Nitko ne može reći koliko će još dana trajati ovaj rat. Ali vjeruje da se bliži naš dan oslobođenja, poručio je.

image

Volodimir Zelenski obraća se okupljenima u Kopenhagenu

Liselotte Sabroe/AFP
image

Volodimir Zelenski obraća se okupljenima u Kopenhagenu

Liselotte Sabroe/AFP

6:15 Rusija je priopćila da njezine vojne snage izvode vježbe simulacije nuklearnog raketnog napada u enklavi Kalinjingrad, smještenoj između Poljske i Litve uz obalu Baltika, prenosi AFP.

Ruske snage su u srijedu vježbale simulirana 'elektronička lansiranja' balističkih raketnih sustava Iskander s nuklearnim bojevim glavama, navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

Ruske snage vježbale su pojedinačne i višestruke udare na ciljeve koji imitiraju raketne bacače, zračne luke, zaštićenu infrastrukturu, vojnu opremu i sjedišta zapovjednog lanca izmišljenog neprijatelja, prenosi AFP.

Nakon 'elektroničkih' lansiranja, vojno osoblje izvelo je manevar promjene položaja s ciljem da se izbjegne eventualni uzvratni udar, dodalo je ministarstvo obrane.

Borbene jedinice također su vježbale i djelovanje u 'uvjetima radioaktivne kontaminacije'.

U vježbama je sudjelovalo više od 100 vojnika.

Podsjetimo, Rusija je stavila nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti nedugo nakon početka invazije 24. veljače, a ruski je predsjednik prijetio da će postaviti taktičko nuklearno oružje, upozoravajući na munjevitu odmazdu ako se Zapad izravno uključi u sukob u Ukrajini.


5:56 New York Times piše, citirajući visoke američke dužnosnike, da je SAD slao Ukrajini vrijedne obavještajne podatke koje su ukrajinskim snagama pomogle da ubiju mnoge ruske generale.

Riječ je o dijelu tajnih napora Bidenove administracije da Ukrajini pruži obavještajne podatke na bojištu u stvarnom vremenu.

Washington je navodno Ukrajini dostavio podatke o očekivanim kretanjima ruskih vojnika, lokaciju i druge detalje o ruskom mobilnom vojnom stožeru. Ukrajine je te podatke iskombinirala s vlastitim obavještajnim saznanjima za izvođenje topničkih napada u kojima su poginuli ruski generali.

Riječ je također o obavještajnim podacima o kretanju ruskih snaga prikupljenih iz nedavnih američkih procjena tajnog plana Moskve o borbenim operacijama u regiji Donbas, rekli su dužnosnici.

Ukrajinska vojska tvrdi da je dosad ubijeno 12 ruskih generala na bojišnici. Američki dužnosnici odbili su komentirati koliko je generala ubijeno kao rezultat pomoći SAD-a, navodi New York Times.


5:48 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prilikom noćnog obraćanja da su u srijedu 344 osobe evakuirane iz Mariupolja i okolnih naselja.

Izrazio je zahvalnost svima koji su pridonijeli uspjehu evakuacije ljudi u Zaporižje te pozvao na prekid vatre kako bi se omogućilo izvlačenje ostalih civila iz čeličane Azovstal.

Također je rekao da je razgovarao s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom o 'skandaloznim' izjavama ruskog predsjednika Sergeja Lavrova koji je ustvrdio da je Hitler imao 'židovske krvi'.

Čestitao mu je Dan nezavisnosti te ga izvijestio o situaciji u Mariupolju i istočnoj Ukrajini.

- Također smo razgovarali o skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim izjavama ruskog ministra vanjskih poslova koji je uvrijedio cijeli svijet, rekao je Zelenski.


5:42 Japanski premijer Fumio Kišida osudio je odluku ruskih vlasti da zabrani ulazak u Rusiju za 63 japanska dužnosnika u Rusiju, među kojima je i sam premijer.

- Ruska invazija na Ukrajinu jasno je kršenje međunarodnog prava, a ubojstvo velikog broja nevinih civila predstavlja teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ratni zločin, rekao je Kišida novinarima za posjeta Italiji.

- Rusija je ta koja je pribjegla vojnom rješenju problema i izazvala ovu situaciju. U potpunosti je odgovorna za slom japansko-ruskih odnosa, rekao je.


5:36 Ruski vojni helikopter ušao je u zračni prostor Finske u srijedu, izvijestilo je ministarstvo obrane.

- Helikopter Mi-17 ušao je između četiri i pet kilometara u naš zračni prostor, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Incident se dogodio u 10:40 sati po lokalnom vremenu u srijedu. Ovo je drugi takav slučaj da je letjelica ruske vojske nakratko ušla u finski zračni prostor. Prvi se dogodio 8. travnja.


22:48 Ukrajinske snage u čeličani Azovstalj u Mariupolju vodile su "teške krvave bitke" protiv ruskih vojnika, izjavio je zapovjednik krajnje desne pukovnije Azov.

"Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja...situacija je izuzetno teška", rekao je zapovjednik Denis Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu.


22:25 Rusi tvrde da će otvoriti humanitarni koridor za preostale civile iz Azovstala. Koridori će biti otvoreni sutra i iduća dva dana od 8 do 18 po lokalnom vremenu. Rusi tvrde da će za to vrijeme zaustaviti sve vojne aktivnosti.


Ključne događaje 70. dana ruske invazije na Ukrajinu možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:50