MUKE POTPREDSJEDNIKA

'UVJERIT ĆU SVE SRBE NA KOSOVU DA PRIHVATE SPORAZUM' Nemoguća misija Aleksandra Vučića

Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić u nedjelju ujutro je doputovao na sjever Kosova. Tamo će nizom razgovora pokušati uvjeriti lokalne Srbe da prihvate bruxelleski sporazum
 AFP

Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić u nedjelju ujutro je doputovao na sjever Kosova. Tamo će nizom razgovora pokušati uvjeriti lokalne Srbe da prihvate bruxelleski sporazum kojim će, tvrdi Vučić, osigurati svoj opstanak na Kosovu.

- Idem na Kosovo zato što sam siguran da na kraju ti ljudi razmišljaju o svojoj sudbini - rekao je Vučić srpskim medijima uoči puta.

- Sa Srbima s Kosova razgovarat ću o svakoj sitnici iz sporazuma, ali ako ne postignemo dogovor o primjeni sporazuma, država neće posegnuti za represivnim mjerama - izjavio je Vučić.

Paralelne institucije Srbije na Kosovu, inače, još nisu ukinute jer su u tijeku pregovori o tehničkoj primjeni sporazuma iz Bruxellesa.

Glavni argument

No, Srbi koji žive na sjeveru Kosova tvrde da će primjena sporazuma značiti da će oni živjeti na neovisnom Kosovu po albanskom ustavu i zakonima, a to ne žele prihvatiti.

Kosovski Srbi na sjeveru, ali i u središnjim dijelovima Kosova južno od rijeke Ibar, uvjereni su da se bruxelleskim sporazumom gase sve institucije države Srbije na Kosovu, što im je glavni argument za odbacivanje sporazuma.

Dragiša Milović, predsjednik općine Zvečan, jedne od četiriju na sjeveru u kojoj Srbi čine više od 95 posto stanovništva, kaže da je Vučić dobrodošao jer građanima treba objasniti zašto da prihvate sporazum.

Sukobi s Vladom

- Ako u tome uspije, onda će zastupnici četiriju općina donijeti odluku da se sporazum primijeni i to će biti obvezujuće za sve nas. U suprotnom, od primjene sporazuma neće biti ništa - istaknuo je uoči Vučićeva posjeta za beogradske medije Milović. Također je rekao i da Srbi sa sjevera ni po koju cijenu ne želi sukobe sa svojom vladom, ali i poručio kako narod osjeća da bi primjena bruxelleskog sporazuma značila nestajanje Srba i sjeverno i južno od Ibra.

Vučić mora razgovarati sa 110 zastupnika srpskih općina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 06:11