POLJULJANI ODNOSI

SAVEZNIŠTVO NA PROVJERI Beograd se boji da bi Atena mogla priznati Kosovo

Pet članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova: Španjolska, Slovačka, Rumunjska, Grčka i Cipar

Iz Washingtona i Bruxellesa jačaju pritisci na pet članica Europske unije koje nisu priznale Kosovo, a posljednjih tjedana posebno su na udaru Grčka i Rumunjska, pišu beogradske Večernje novosti.

Zbog toga je Beograd "aktivirao sve političke i diplomatske mehanizme" kako bi zaustavio novi val priznavanja nezavisnosti Kosova, koji bi izvjesno uslijedio ako bi ijedna od tih pet zemalja promijenila stav. Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je o tome razgovarao u Ateni.

- Premijeru Samarasu prenio sam da je od izuzetne važnosti da Grčka ne promijeni stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, jer to može biti presedan za promjenu pozicije i drugih zemalja - potvrdio je Dačić.

Tiražni list piše da je Grčka već poslala signale da njen stav više nije tako čvrst kao ranije, i to ne samo zbog ekonomske ovisnosti te zemlje o pomoći najjačih članica EU koje su priznale Kosovo, nego i zbog dobrih odnosa Srbije i Makedonije. Pored Grčke i Rumunjske, od članica EU Kosovo nisu priznale Španjolska, Cipar i Slovačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:48