NOVI SLUČAJ

Umrla vodeća ruska ekonomistica; Državna agencija: ‘Pala je kroz prozor svog stana u Moskvi...‘

Brojni istaknuti ruski dužnosnici umrli su nakon što su pali kroz prozor otkako je u veljači 2022. započela ruska agresija na Ukrajinu

Arhivska fotografija (ilustracija)

 Kirill Kallinikov/sputnik/profimedia

Valentina Bondarenko, vodeća ruska ekonomistica, umrla je u 82. godini života nakon što je pala kroz prozor svog stana u Moskvi, izvijestili su u utorak ruski državni mediji, a prenosi Newsweek.

Bondarenko, znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu Ruske akademije znanosti u Moskvi, pala je s prozora svog stana u ponedjeljak navečer, priopćile su hitne službe ruskoj novinskoj agenciji Tass.

- Pala je kroz prozor svog stana. Nažalost, nije ju bilo moguće spasiti - objavljeno je. Okolnosti njene smrti i dalje su nejasne, a Newsweek podsjeća kako su brojni istaknuti ruski dužnosnici umrli su nakon što su pali s prozora otkako je u veljači 2022. započeo rat predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine. Popis poznatih Rusa koji su stradali na misteriozan način možete pročitati OVDJE.

Izvor iz hitne službe ustvrdio je pak za Tass da prema preliminarnim informacijama "smrt Valentine Bondarenko nije kriminalne prirode jer je žena bila bolesna već dugo".

"Ovo izgleda kao samoubojstvo, ali istražitelji provjeravaju i verziju da bi mogla biti riječ o nesretnom slučaju", objavio je u utorak ruski Telegram kanal MK: Hitne vijesti. Hitne službe istražuju kako je Bondarenko spala s prozora svog stana, navodi Newsweek.

Ruski mediji navode kako je Bondarenko radila na Ekonomskom institutu Ruske akademije znanosti od 1988. godinje, a 1993. je imenovana direktoricom organizacije za ekonomska istraživanja, Međunarodne zaklade N.D. Kondratiev, te je na toj poziciji bila do svoje smrti 1993. Poslijediplomski studij na institutu završila je 1991. nakon obrane disertacije na temu političke ekonomije, a tijekom svoje karijere objavila je više od 220 radova u Rusiji te u međunarodnim publikacijama.

"Užasne vijesti o tragičnoj nesreći Valentine Bondarenko. Jako će nam nedostajati njezina stručnost u socio-ekonomskom predviđanju", napisao je u srijedu jedan korisnik X-a (bivši Twitter), reagirajući na vijest o njezinoj smrti.

Drugi korisnik X-a sugerirao je da njezina smrt nije bila nesreća. "Još žrtva Putinove paranoje. Počivaj u miru, Valentina Bondarenko", napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 23:30