NOĆNA MORA

Ukrajinskog geofizičara invazija zatekla na Antarktiku: ‘Nemam se kamo vratiti, srce me boli...‘

Ili ću se priključiti obrambenim snagama u Ukrajini ili ću ostati u Poljskoj i nastaviti svoj znanstveni rad, kaže Jan Bakmut

baza Vernadski na Antarktiku

 Sergio Pitamitz/vwpics/Sciencephoto/Profimedia

Kad je 24. veljače počela ruska invazija na Ukrajinu, Jan Bakmut bio je 15.500 kilometara udaljen od svoga doma u gradu Harkivu na istoku Ukrajine. Radeći kao geofizičar na postaji Vernadski, jedinoj ukrajinskoj istraživačkoj bazi na Antarktiku, mogao je samo izdaleka promatrati strahote rata koje se odvijaju u njegovoj domovini.

Njegov cjelogodišnji zadatak sad se bliži kraju, a njega čeka povratak u Europu i Ukrajinu, zemlju koja se zauvijek promijenila. Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini, uništen je u ruskim zračnim napadima. Bakmutova majka i djevojka uspjele su otići u Poljsku, otac i baka pobjegli su u zapadnu Ukrajinu, a profesori na institutu na kojemu je ovaj geofizičar radio pridružili su se postrojbama teritorijalne obrane.

- To je nemoguće opisati, taj osjećaj kad ste tisućama kilometara udaljeni od svega i svih koje poznajete i volite, a ne možete utjecati ni na što. Odjednom shvatiš da se nemaš kamo vratiti, život mi se preko noći podijelio na 'prije' i 'poslije' rata, ali ne smijem si dopustiti paniku, ne smijem pokazati slabost... Razumijem koliko će moja logistička, financijska i informacijska podrška biti važna - rekao je Jan u telefonskom razgovoru za The Guardian.

On je jedan od 12 stanovnika stanice Vernadski, bivše britanske istraživačke baze koja je 1996. prebačena u Ukrajinu. Svake godine ondje dolazi grupa ukrajinskih znanstvenika i pomoćnoga osoblja kako bi provodili istraživanja ključna za proučavanje klime. Bakmutov posao na Antarktiku je mjerenje zemljinog magnetskog polja.

Dana 2. ožujka ukrajinska ekipa na postaji Vernadski snimila je videoporuku za svoje sunarodnjake.

- Srca nas boli zbog onoga što se događa u našoj domovini. Nažalost, sad se ne možemo pridružiti vojnicima, teritorijalnoj obrani i dragovoljcima, ali činimo sve što možemo da pomognemo našoj zemlji - rekli su.

Geofizičar Bakmut i njegovi kolege u bazi ostaju još oko tri tjedna, a zatim će predati smjenu novoj skupini istraživača koji su unatoč ratu otišli na Antarktik preko Čilea. Jan planira odletjeti u Poljsku kako bi se ponovno spojio sa svojom obitelji. No nije siguran što ga čeka u budućnosti.

- Sve ovisi o situaciji - ili ću se priključiti obrambenim snagama u Ukrajini ili ću ostati u Poljskoj i nastaviti svoj znanstveni rad. Imam priliku nastaviti projekte koji su u tijeku, ne želim ih zapostaviti - rekao je.

Prije ruske invazije na Ukrajinu, Bakmut je na svojem TikTok profilu redovito objavljivao videozapise o životu na istraživačkoj stanici. Mnogi od njegovih pratitelja bili su Rusi, a Harkiv, koji se nalazi 40 kilometara od ruske granice, dugo je bio grad u kojem se uglavnom govorilo ruskim jezikom i imao je snažne kulturne veze sa susjednom državom. Nakon što su počeli ruski zračni napadi, Jan je snimio video u kojemu je ruskim pratiteljima pokušao reći istinu.

- Sjećam se toga dana. Mama i djevojka su otišle, a otac i baka su ostali. Tata mi je poslao poruku u kojoj se oprašta od mene... Moj grad bio je bombardiran, ali poruka koju sam snimio nije bila dobro primljena. Napali su me u komentarima i video mi je na kraju blokiran. Znao sam da propaganda Kremlja ima svoju publiku, ali negdje daleko. Sad vidim da cijela država (Rusija) živi u neznanju, uz neke iznimke. To je zemlja koja živi u paralelnoj stvarnosti, gdje je crno bijelo, a bijelo crno - zaključio je Bakmut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:32