UŽIVO: RAT U UKRAJINI

‘Zbog velikih gubitaka Putin u Ukrajinu mora slati trupe iz Sibira, s Pacifika, plaćenike...‘

Ključne događaje 20. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Prizori iz Kijeva i ostalih dijelova Ukrajine

 AFP

Ključni događaji dana

- 20. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Iz Ukrajine je izbjeglo preko 3 milijuna ljudi, kažu najnoviji podaci UN-a

- Ukrajinci tvrde kako su Rusi upali u bolnicu u Mariupolju te ondje drže 400 talaca

- Premijeri Poljske, Češke i Slovenije stigli su u Kijev vlakom, susreli su se s Volodimirom Zelenskim

- Ubijeni su novinari Fox Newsa Pierre Zakrzewski (55) i Oleksandra Kuvšinova (24)

- Američki predsjednik Biden sljedećeg tjedna dolazi na samit EU i izvanredni samit NATO-a u Bruxelles

- Rusija je uvela sankcije američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovim bliskim suradnicima

- Savjetnik ukrajinskog predsjednika tvrdi da će rat završiti 'najkasnije u svibnju' jer će Rusi ostati bez resursa

- U raketiranju Kijeva jutros poginulo najmanje 5 osoba

- Rusi tvrde da su preuzeli punu kontrolu nad pokrajinom Herson

image

Rat u Ukrajini

Infografika: Vesna Veselić

>>> NOVO 5:53 Rusija je izgubila do 40 posto postrojbi koje je poslala u Ukrajinu, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske rano u srijedu. Te ruske postrojbe su ili potpuno uništene ili više nisu stanju voditi borbe, navodi se u dnevnom biltenu stožera no bez preciznih brojki. Informacija se nije mogla neovisno provjeriti.

Područje oko Mariupolja koji je pod opsadom i dalje je u najtežem položaju. Ruska vojska pokušava blokirati grad sa zapada i istoka lučkog grada, ali je pretrpjela "značajne gubitke", navodi se u biltenu.

Ukrajinske vlasti su priopćile da je oko 20.000 ljudi iz Mariupolja, na Azovskom moru, uspjelo doći na sigurno u utorak.

Gotovo 30.000 civila diljem zemlje uspjelo je u utorak napustiti ugrožena područja, ali kolonu s humanitarnom pomoći za Mariupolj još uvijek blokiraju ruski vojnici, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

U regiji Odese ruski brodovi su granatirali ukrajinsku obalu, ali nije bilo pokušaja iskrcavanja, rekao je savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova Anton Heraščenko.


1:51 Senat SAD-a u utorak je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac, što je rijedak iskaz jedinstva u duboko podijeljenom Kongresu. U rezoluciji, koju je predložio jedan od vodećih republikanskih senatora Lindsey Graham, i koju su podržali senatori obiju strana, potiče se Međunarodni kazneni sud (ICC) u Hagu i druge države da pokrenu istrage ratnih zločina ruske vojske u invaziji na Ukrajinu.

"Svi smo se u ovom domu udružili, demokrati i republikanci, kako bismo rekli da Vladimir Putin ne može pobjeći od odgovornosti za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom", rekao je čelnik demokratske većine Chuck Schumer u govoru u senatu uoči glasanja.


1:27 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da stajališta Ukrajine i Rusije u mirovnim pregovorima zvuče realnije, ali je potrebno više vremena. "Sastanci se nastavljaju i, informiran sam, pozicije tijekom pregovora već zvuče realnije. No još je potrebno vremena da odluke budu u interesu Ukrajine", rekao je Zelenski u obraćanju videosnimkom objavljenom rano u srijedu, izvijestila je agencija Reuters.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je u utorak da su razgovori s Rusijom bili vrlo teški, ali da "svakako ima prostora za kompromis", dodajući da će se pregovori nastaviti u srijedu. Savjetnik predsjednika Ihor Šovkva je rekao da ukrajinska vlada počinje vidjeti napredak u pregovorima s Moskvom o okončanju ruske invazije, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN. Razgovori su postali "konstruktivniji", nakon dva dana razgovora putem videa, rekao je.

"U prvim krugovima Rusija nije bila spremna poslušati naš stav, već je samo postavila ultimatume da se Ukrajina preda, da baci oružje, da naš predsjednik treba potpisati akt o predaji", no sada je Rusija malo promijenila svoj ton, ocijenio je Šovkva. On je rekao da je ukrajinsko izaslanstvo "oprezno optimistično", ali da iskorak mogu postići samo predsjednici Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, prenijela je njemačka agencija dpa.


0:58 Njemački kancelar Olaf Scholz u utorak je ponovno isključio mogućnost vojne intervencije NATO-a u ratu u Ukrajini. "Slažem se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i ostalim saveznicima da ne smije biti oružanog sukoba između NATO-a i Rusije. Nitko to ne može htjeti", rekao je Scholz na gospodarskom skupu lista Die Welt u Berlinu.

"Nećemo uspostaviti zonu zabrane letova iznad Ukrajine. To bi značilo izravni vojni sukob s Rusijom, ruskim ratnim zrakoplovima", rekao je Scholz, prenosi list. "Zapadni savez nastavlja vjerovati u učinak mjera usmjerenih prvenstveno na rusko gospodarstvo#, nastavio je.

"Zajedno s našim saveznicima u Europi i SAD-u pripremili smo vrlo precizne sankcije", ustvrdio je i dodao da je "Vladimir Putin možda planirao ovaj rat godinu dana i pripremao se za ekonomske reakcije međunarodne zajednice, ali je podcijenio našu odlučnost": "Sankcije imaju jači učinak nego što je Rusija ikada zamislila", rekao je Scholz.

Njemački kancelar je napomenuo da će mjere utjecati i na Njemačku i njene građane. "Kažem to misleći na naš gospodarski razvoj, opskrbne lance i trgovinske odnose", rekao je.


0:05 Francuska, Njemačka, Italija, Britanija i Sjedinjene Države objavile su zajedničko priopćenje povodom 11. godišnjice sukoba u Siriji u kojem su osudile ulogu Rusije i toj zemlji i u Ukrajini.

"Podudaranje ovogodišnje godišnjice s užasnom ruskom agresijom na Ukrajinu, koja predstavlja iznimno teško kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a, ističe brutalno i destruktivno ponašanje Rusije u oba sukoba", stoji u priopćenju koje je proslijedilo njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

15. ožujka 2011. počele su mirne demonstracije protiv sirijske vlade Bašara al-Asada. Vladine snage ugušile su prosvjede koristeći prekomjernu silu što je dovelo do početka građanskog rata koji se nastavlja i danas.


23:50 U Ukrajinu treba poslati međunarodnu mirovnu misiju, rekao je u utorak u Kijevu čelnik poljske vladajuće stranke na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Mislim da je nužno imati mirovnu misiju, NATO-a i možebitno neke šire međunarodne strukture, ali misiju koja će se moći obraniti, koja će djelovati na ukrajinskom teritoriju", rekao je Jaroslaw Kaczynski na konferenciji koja je emitirana na poljskoj televiziji.

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije stigli su u utorak u Kijev kako bi pokazali potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju koji ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom, nakon invazije na njegovu zemlju 24. veljače. Opširnije pročitajte OVDJE


23:18 Dnevni izvještaj britanskog Ministarstva obrane potvrđuje ono o čemu se piše već danima - ruska vojska ima velikih problema zbog gubitaka na ukrajinskom bojištu. Evo što Britanci kažu u današnjem izvještaju:

- Rusija sve više nastoji prikupiti dodatne trupe kako bi pojačala i nadoknadila svoje gubitke u Ukrajini. Kao rezultat ovih gubitaka, Rusija vjerojatno ima problema s provođenjem ofenzivnih operacija suočena s kontinuiranim ukrajinskim otporom.

- Kontinuirani gubici također će otežati Rusiji osiguranje teritorija kojeg su okupirali.

- Rusija preraspoređuje snage čak iz svog Istočnog vojnog okruga, Pacifičke flote i Armenije. Također sve više nastoji upotrijebiti i druge snage kao što su privatne vojne tvrtke, sirijski i drugi plaćenici.

- Rusija će vjerojatno pokušati upotrijebiti te snage za zadržavanje osvojenog teritorija i podizanje svoje borbene moći za obnovu zaustavljenih ofenzivnih operacija.


23:07 Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Poljske, Marcin Przydacz, komentirao je posjet češkog, poljskog i slovenskog premijera Kijevu. Podsjetio je na 2008. godinu kada su čelnici Poljske, Ukrajine i baltičkih država 2008. doletjeli u Tbilisi u znak podrške nakon ruske invazije na Gruziju.

Poljski predsjednik u to je vrijeme bio pokojni brat blizanac današnjeg poljskog vicepremijera Jaroslawa Kaczynskog (koji je također došao danas u Kijev), Lech - i Jaroslaw ga je pratio na putovanju. “U to vrijeme ni poljskom predsjedniku ni njegovom ukrajinskom kolegi nije nedostajalo hrabrosti da stanu na stranu napadnute nacije”, rekao je Przydacz za poljsku TV.

Przydacz je rekao da je putovanje "očito rizično", opisujući rusko vodstvo kao "barbare". No, rekao je da je Poljska unaprijed najavila posjet i Bjelorusiji i Rusiji. "Unatoč tome, premijeri su odlučili da se taj rizik isplati poduzeti zbog vrijednosti, radi naše zajedničke sigurnosti i radi solidarnosti s (ukrajinskim) narodom", rekao je.


22:28 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu putuje u utorak u Moskvu, gdje će u srijedu imati razgovore, a odatle u četvrtak ide u Ukrajinu kako bi zatražio primirje, rekao je u utorak navečer predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ministar će "nastaviti naše napore za uspostavu primirja i mira putem razgovora s objema stranama", dodao je turski predsjednik. Erdogan koji je dao izjavu nakon sastanka svoje vlade ali nije rekao s kime će se ministar u dvije zemlje sastati.

Ujedno je najavio dolazak poljskog predsjednika Andrzeja Dude u srijedu u Tursku. Ankara je organizirala i u četvrtak bila domaćin prvog sastanka ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i ukrajinskog Dmitra Kulebe od početka sukoba 24. veljače koji se održao u Antaliji, na jugu zemlje.

Izravni pregovori dvojice dužnosnika koje je turski ministar nazvao "ne laganim, ali uljuđenim", nije doveo do primirja.

No Cavusoglu je rekao da se unatoč svemu nada da će se upriličiti susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog. "Kuleba je rekao da je predsjednik Zelenski spreman (za susret), a Lavrov da se predsjednik Putin u načelu ne protivi", rekao je. Turska, partner Ukrajine i članica NATO-a, aktivno posreduje između Moskve i Kijeva i ne želi se pridružiti zapadnim sankcijama uperenim protiv Rusije. Turska je uspjela ostati u vezi s objema zemljama.

image

Dmitro Kuleba i Sergej Lavrov

Cem Ozdel/AFP

22:22 Gotovo 30.000 ljudi evakuirano je danas humanitarnim koridorima iz ukrajinskih gradova, a većina njih, oko dvadeset tisuća, uspjela je napustiti luku Mariupolj koja je pod opsadom, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik, prenose agencije.

Zamjenik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko objavio je da je oko 20.000 ljudi napustilo Mariupolj osobnim automobilima, javlja Reuters. "Danas je oko 20.000 ljudi napustilo Mariupolj" u 4000 automobila, rekao je u priopćenju Timošenko, javlja France Presse.

U ponedjeljak je 160 vozila već bilo izašlo iz tog lučkog grada, gdje su uvjeti katastrofalni nakon osmodnevnog bombardiranja i opsade ruskih snaga i njihovih proruskih saveznika separatista, zbog čega stanovnici žive u podrumima.

Humanitarni koridor kojim su prošli ti konvoji vozila povezuje Mariupolj i Zaporižja, na sjeverozapadu, preko Berdjanska, što je put dug 270 km. Opširnije o teškom stanju u Mariupolju pročitajte OVDJE


22:14 Nigerijski studenti zarobljeni u blizini crte bojišnice u gradu Hersonu na jugu Ukrajine zatražili su pomoć nakon što su grad okupirale ruske snage. BBC navodi da je u gradu više od 100 afričkih studenata, od kojih su mnogi iz Nigerije.

Studenti pozivaju nigerijsku vladu da ih brzo evakuira prije nego što im se išta dogodi.

Studenti kažu da u gradskim podzemnim skloništima žive više od dva tjedna, otkako su ruske snage zauzele grad. Jedan od studenata, Jerry Kenny, koji je dao izjavu za BBC, rekao je da se šest njegovih prijatelja razboljelo zbog loših uvjeta u kojima žive. Kaže da nemaju hrane i drugih osnovnih namirnica.

Nigerijski ministar vanjskih poslova Geoffery Onyeama rekao je tijekom vikenda da je u stalnom kontaktu s nigerijskim veleposlanicima u Ukrajini i Rusiji te da oni preko ruske i indijske vlade, kao i nekih nevladinih organizacija, pokušavaju evakuirati studente iz Hersona.

Do sada je više od 1400 Nigerijaca evakuirano iz Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju. Mnogi od njih prebačeni su u susjednu Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku i Slovačku prije nego što su avionima otišli kući u Nigeriju.


22:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski susreo se večeras s premijerima Poljske, Češke i Slovenije koji su tijekom večeri stigli u Kijev vlakom. Objavljen je i video njihovog susreta.

Mateusz Morawiecki, Peter Fiala i Janez Janša namjeravaju izraziti široku potporu Ukrajini svojim simboličnim posjetom koji bi trebao pokazati europsku solidarnost s ukrajinskim narodom.


22:04 Broj Ukrajinaca koji su pobjegli iz zemlje od početka rata sada je 3.000.381, prema najnovijim podacima UNHCR-a.

Među njima je 1,8 milijuna Ukrajinaca koji se sada nalaze u Poljskoj, objavila je agencija UN-a za izbjeglice, a 300.000 njih nastavilo je put u zapadnu Europu.


21:21 U telefonskom razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo je da je vodstvo EU zatvorilo oči pred jučerašnjim raketnim udarom ukrajinske vojske na stambenu četvrt u Donjecku, priopćila je press služba Kremlja, a javlja ruska agencija TASS.

“Predsjednik Rusije je naglasio da je vodstvo Europske unije, dok je javno ocjenjivalo razvoj događaja, zanemarilo jučerašnji zločinački i nehumani napad ukrajinske vojske – raketni napad na stambeno područje u Donjecku uz korištenje kasetnih bombi, koji je rezultirao brojnim žrtvama među civilima", naglasila je press služba Kremlja.

Putin je komentirao i pregovore ruskog i ukrajinskog izaslanstva uzimajući u obzir zahtjeve Rusije. "Primijećeno je da Kijev ne pokazuje ozbiljan stav prema pronalaženju obostrano prihvatljivih rješenja", poručeno je iz Kremlja.


21:08 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak objavio je na Twitteru da će se pregovori s ruskim dužnosnicima "nastaviti sutra". Kazao je kako "svakako ima mjesta za kompromis".

Dodao je kako su pregovori teški te da postoje neslaganja oko temeljnih pitanja. "Ali svakako ima mjesta za kompromis. Tijekom stanke nastavit će se rad u podskupinama", rekao je.


21:03 Kamerman Fox Newsa Pierre Zakrzewski poginuo je u ponedjeljak u Ukrajini, a tijekom večeri ta je medijska kuća objavila da je uz njega jučer život izgubila i njegova ukrajinska suradnica Oleksandra 'Saša' Kuvšinova (24). "Saša je imala samo 24 godine, bila je naša konzultantica u Ukrajini...", objavili su.

Po izvješću, na njihovo vozilo otvorena je vatra. Pritom su ubijeni Zakrzewski i Kuvšinova, a ozlijeđen je dopisnik Benjamin Hall. Kuvšinova je bila lokalna novinarka koja je pomagala timu Foxa Newsa u istraživanjima u Ukrajini.

"Bila je nevjerojatno talentirana i provodila je tjedne radeći izravno s čitavim našim timom tamo.. kako bi svijetu pokazala što se događa u njezinoj domovini", objavio je Fox News. Fox News je već ranije potvrdio da je 55-godišnji snimatelj Pierre Zakrzewski ubijen u incidentu u ponedjeljak.

Mreža je pojasnila da je čekala s objavom vijesti o smrti Kuvšinove iz obzira prema njezinoj obitelji. Time je pet novinara ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. ožujka.


20:53 Spreman ratovati za plaću od 300 do 600 dolara i vojni plijen, kriminalna prošlost nebitna, iskustvo u ratovanju poželjno, poznavanje međunarodnih ratnih konvencija nebitno – tako po svemu sudeći izgleda oglas za ratne plaćenike iz Sirije koji se žele boriti na strani Putina, pokazuju informacije o uvjetima i načinima na koji Rusija prikuplja dodatno ljudstvo za ratovanje. Opširnije o Putinovim ‘odredima smrti‘ iz Sirije pročitajte OVDJE


20:52 Slovački parlament danas je odobrio stacioniranje NATO-ovih stranih vojnika u zemlji, kojih bi broj mogao dosegnuti 2100. Prvo će se rasporediti NATO-ova postrojba "Pojačana napredna prisutnost" s oko 1200 ljudi koji će doći iz Češke, Njemačke, Nizozemske, Sjedinjenih Država, Poljske i Slovenije. Usto će se razmjestiti sustav protuzračne obrane Patriot, rekao je ministar obrane Jaroslav Nađ.

Pojačanja dolaze dok traje ruska invazija na Ukrajinu. "Budući da u skoroj budućnosti očekujemo izravne vojne napade Rusije na aerodrom Užhorod (u Ukrajini), blizu slovačke granice, to svakako ima i vojne posljedice", rekao je Nađ, a prenosi agencija TASR.


20:42 Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je kako su ruske trupe pomogle u evakuaciji tisuća civila zarobljenih u borbama u Ukrajini u zapadne dijelove zemlje u posljednja 24 sata.

Mihail Mizincev, voditelj ruskog Nacionalnog centra za kontrolu obrane, rekao je da je više od 36.000 osoba evakuirano "zahvaljujući sigurnosnim mjerama bez presedana koje su poduzele ruske oružane snage". Ranije se glasnogovornik Ministarstva obrane Igor Konašenkov pohvalio uspjesima ruske vojske u regiji Herson.


20:24 Sve veći broj zapadnih farmaceutskih tvrtki povlači se iz Rusije, navodi BBC. Novartis obustavlja sva ruska ulaganja i marketinške aktivnosti, a također će donirati 3 milijuna dolara raznim nevladinim organizacijama.

Eli Lilly kaže da je zaustavio ulaganja, promocije, klinička ispitivanja i izvoz neesencijalnih lijekova. Također će donirati dobit od svoje preostale prodaje u Rusiji za humanitarnu pomoć. AbbVie, Bayer, Bristol Myers Squibb, Pfizer i Sanofi također su nedavno najavili da će zaustaviti određene operacije u toj zemlji.


20:23 Pentagon kaže da ruske trupe i dalje slabo napreduju na terenu u Ukrajini, 20 dana od početka njihove invazije. No, jako bombardiranje zabilježeno je u nekoliko velikih gradova, tvrdi visoki američki obrambeni dužnosnik, a javlja BBC. Konvoj vojnika koji se kreće prema Kijevu i dalje je oko 20 km udaljen od grada Kijeva, gdje su, kako je dužnosnik rekao, sve češći napadi na civile.

Rusi se i dalje suočavaju s jakim otporom u pokušaju da zauzmu Harkiv - drugi po veličini grad u Ukrajini - i Mikolajiv, grad na jugu blizu Crnog mora. Međutim, njihove snage izolirale su Černihiv na sjeveru i Mariupolj na jugoistoku, iako SAD kaže da Ukrajina radi na održavanju otvorenih linija komunikacije s lokalnim čelnicima.

Američki dužnosnik napominje da su i Rusi i Ukrajinci iskoristili oko 90% svoje borbene moći. Očekuje se da će više oružja koje financira SAD stići u Ukrajinu u sljedeća 24 sata, rekao je.

I izvjestitelj Foreign Policyja, Jacka Detsch, pozivajući se na izjave visokog američkog dužnosnika kaže kako Rusija "sve češće" izvodi zračne napade na civilne ciljeve u Kijevu.


20:19 Pričali su sedam sati. To je već ozbiljan posao. S jedne strane Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost, a s druge Yang Jiechi, član Politbiroa Kineske komunističke partije zadužen za vanjsku politiku. Prvi do predsjednika Xi Jinpinga kad je o tim temama riječ...

Novinar Jutarnjeg Željko Trkanjec analizira odnose Kine, Rusije i SAD-a u tekstu "Prava istina o Putinu i Xiju: U Ukrajini se ratuje, ali suština globalnog preslagivanja odvija se puno istočnije". Opširnije pročitajte OVDJE


20:12 Američki predsjednik Joe Biden upravo je potpisao zakon o financiranju kojim će Ukrajini dati pomoć od rekordnih 13,6 milijardi dolara, objavio je na Twiteru.


20:04 Dvadeseti dan rata u Ukrajini, utorak 15. ožujka, uvelike prolazi u ozračju zatišja pred oluju. Iako su pregovori ukrajinske i ruske strane nastavljeni virtualnim putem nakon "tehničke" pauze, nije jasno koji je njihov stvarni doseg. Za to vrijeme nastavljaju se kako borbe na pojedinim dijelovima ukrajinskoga bojišta, tako i vidljive pripreme nadolazećih operacija, piše vojni analitičar Igor Tabak za Jutarnji.

Njegovu analizu 20. dana rata u Ukrajini pročitajte OVDJE


19:45 Više od 600 zgrada uništeno je u ukrajinskom gradu Harkivu od početka ruske invazije na Ukrajinu, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov. U današnjem televizijskom intervjuu Terekhov je rekao: - Uništene su škole, vrtići, bolnice, ambulante. Ruska vojska stalno (nas) granatira sa zemlje i iz zraka.

image

Harkiv, 15.3.2022.

Sergey Bobok/AFP
image

Harkiv, 15.3.2022.

Sergey Bobok/AFP
image

Harkiv, 15.3.2022.

Sergey Bobok/AFP
image

Harkiv, 15.3.2022.

Sergey Bobok/AFP

19:44 Američki predsjednik Joe Biden otputovat će na izvanredni samit NATO-a u Bruxellesu krajem ožujka kako bi ponovio "nepokolebljivu predanost" Sjedinjenih Država svojim saveznicima, u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, rekla je u utorak glasnogovornica Bijele kuće.

Američki predsjednik sudjelovat će i na sastanku šefova država i vlada EU-a tijekom kojeg će se govoriti o naporima čiji je cilj nametnuti "ekonomske troškove, pružiti humanitarnu pomoć onima koji su pogođeni nasiljem i odgovoriti na druge izazove", rekla je Jen Psaki.

Po glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, koji je sazvao izvanredni samit, očekuje se i potvrda "čvrste potpore Ukrajini" i otvaranje pitanja "jačanja odvraćanja i obrane NATO-a pred novom realnošću za našu sigurnost".

"U ovom kritičnom razdoblju, Sjeverna Amerika i Europa trebaju nastaviti imati zajednički front unutar NATO-a", rekao je u priopćenju.


19:19 Gradonačelnik Kijeva uputio je u utorak poziv papi Franju da posjeti ukrajinsku prijestolnicu, čak i u ovim okolnostima, ocijenivši da je njegova nazočnost "ključ" spašavanja života i uspostave mira.

"Vjerujemo da je nazočnost Pape ključ spašavanja života i uspostave mira u našem gradu, zemlji i šire", napisao je Vitalij Kličko u pismu Franji.


18:58 Premijeri Poljske, Češke i Slovenije stigli su u Kijev i u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu trebali bi se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirem Zelenskijem, javlja u utorak BBC pozivajući se na češke medije.

Mateusz Morawiecki, Petr Fiala i Janez Janša namjeravaju izraziti široku potporu Ukrajini svojim simboličnim posjetom koji bi trebao pokazati europsku solidarnost s ukrajinskim narodom.


18:44 Ruska novinarka Marina Ovsjanjikova, zaposlenica državne televizije, koju je danas sud kaznio novčanom kaznom od 1900 kuna jer je jučer upala u studio tijekom emitiranja središnje informativne emisije s plakatom na kojemu je pisalo na ruskom i engleskom - "No war. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu. Russians against war (Rusi su protiv rata)", obratila se javnosti nakon presude.

image

Marina Ovsjanjikova

AFP

"To je bila moja antiratna odluka. Sama sam ju donijela jer mi se ne sviđa što je Rusija započela ovu invaziju. Bilo je stvarno strašno. Želim se zahvaliti svima na podršci, prijateljima i kolegama. Bilo je to jako teških nekoliko dana u mom životu. Nisam spavala dva dana. Ispitivali su me više od 14 sati", rekla je Ovsjanjikova pred sudom.

Optužila je vlasti da su joj u početku uskratili pravnu pomoć. Njezini odvjetnici također su na sudu rekli da Ovsjanjikova nije mogla s njima kontaktirati prvih nekoliko sati. - Nisu mi dopustili da stupim u kontakt s prijateljima i rođacima. Nisu mi dopustili nikakvu pravnu pomoć. Bila sam u teškom stanju - rekla je Ovsjanjikova. Opširnije pročitajte OVDJE


18:24 Premijeri Češke, Slovenije i Poljske Petr Fiala, Janez Janša i Mateusz Morawiecki stigli su nadomak Kijeva. S njima je i poljski vicepremijer Jaroslaw Kaczyńský.

S ukrajinskim predsjednikom Zelenskim trebali bi se sastati u 19 sati.

Na Twitteru se oglasio i poljski premijer Mateusz Morawiecki.


18:07 Američki predsjednik Joe Biden pridružit će se sljedeći tjedan čelnicima Europske unije na njihovu samitu u Bruxellesu, doznaje se iz izvora Europskog vijeća.

Čelnici država članica okupit će se u četvrtak i petak, 24. i 25. ožujka na svom redovitom samitu.

Biden bi im se trebao pridružiti u četvrtak, rekao je izvor. Dan prije, u srijedu 23. ožujka, Biden bi trebao sudjelovati na izvanrednom samitu država članica NATO-a, koji će se također održati u Bruxellesu.


17:57 Sedam tijela pronađeno je u ruševinama zgrade škole u Mikolajivu na jugu razorene ruskim zračnim napadima u nedjelju ujutro, objavile su u utorak ukrajinske vlasti. Ispod ruševina izvučene su ranjene osobe, navodi se u izjavi ukrajinske službe za izvanredna stanja. Spasilačke ekipe su sada završile posao raščišćavanja ruševina.

image

Ruševine u Mikolajivu

Anadolu Agency via AFP

17:52 Istaknuti novinar koji radi za TV postaju pod kontrolom Kremlja dao je ostavku nakon što je njegova kolegica Marina Ovsjanjikova usred središnjeg večernjeg dnevnika TV postaje Prvi kanal "Vremja" (Vrijeme) uletjela u studio s plakatom na kojemu je pisalo na ruskom i engleskom - "No war. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu. Russians against war (Rusi su protiv rata)", javlja BBC.

Državna novinska agencija RIA Novosti potvrdila je da je Vadim Glusker, dopisnik NTV-a iz Bruxellesa, dao ostavku.

TV postaja NTV je za RIA Novosti potvrdila da je Glusker prestao raditi "početkom ožujka" i da je odluku donio "iz zdravstvenih razloga". NTV je treća najpopularnija ruska TV postaja i u vlasništvu je plinskog diva Gazproma i čvrsto je prokremaljski orijentirana.


17:38 Sve države članice EU-a moraju pomoći u zbrinjavanju milijuna izbjeglica koji bježe pred ratom u Ukrajini, rekla je u utorak europska povjerenica za migracije Ylva Johansson. UN je u utorak objavio da je gotovo tri milijuna ljudi, većinom žene i djeca, pobjeglo iz Ukrajine.

"Ako zaista pokažemo svoje najbolje strane u solidarnosti, mi to možemo", rekla je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson. Njezine riječi na tragu su poznate izjave tadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel "Wir schaffen das" ("Mi to možemo") na vrhuncu izbjegličke krize 2015./16. kada je u EU stiglo više od milijun ljudi koji su bježali pred ratom u Siriji.

Poljska je do sada primila 1,7 milijuna ukrajinskih izbjeglica, dok je u prethodnoj krizi odbila primiti većinski muslimanske migrante i tražitelje azila. Johansson je izrazila nadu da će pomoć koju se sada pruža ukrajinskim izbjeglicama otvoriti put prema širem dogovoru EU-a o reformi politike azila, temi koja je postala politički toksična i oslabila jedinstvo Unije.

"Migracije su nešto čime se upravlja, a ne čega se treba bojati", rekla je na događaju u organizaciji jednog think-tanka. Komisija je ponudila novac kako bi pomogla istočnim državama članicama u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica.

"Mobilizirat ćemo milijarde eura... kako bismo obnovili prihvatne centre, mobilne bolnice i škole za djecu i osigurali zaposlenje odraslima ili ustanove za brigu o djeci", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu u utorak.

image
Louisa Gouliamaki/AFP

17:31 Zamjenik gradonačelnika Mariupolja Sergej Orlov objavio je da su ruske trupe drže osoblje i pacijente mariupoljske bolnice zatočene kao taoce, javlja dopisnik BBC-ja iz Lavova Hugo Bachega.

"Dobili smo informaciju da je ruska vojska zauzela našu najveću bolnicu... i da naše pacijente i liječnike koriste kao taoce", rekao je. "Možemo potvrditi ovu informaciju, a potvrdio ju je i guverner Donjecke regije. Dobili smo informaciju da se ondje nalazi 400 ljudi."

Regionalni guverner Pavlo Kiriljenko kaže da je regionalna bolnica intenzivne njege, u zapadnom predgrađu Mariupolja, skoro potpuno uništena još prije par dana, ali je osoblje nastavilo liječiti pacijente u podrumu. Naveo je riječi jednog zaposlenika bolnice: "Rusi su natjerali 400 ljudi iz susjednih kuća da dođu u našu bolnicu. Ne možemo otići."


17:27 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamolio je Kanadu i njezine saveznike da učine više kako bi zaustavili rusku invaziju na njegovu zemlju, uključujući uspostavljanje zone zabrane letova, javlja Guardian.

"Koliko još krstarećih projektila treba pasti na naše gradove?" upitao je u televizijskom obraćanju kanadskom parlamentu, dodajući da je do sada ubijeno 97 djece.


17:25 Više od 100 autobusa s civilima napustilo je opkoljeni grad Sumi na sjeveroistoku Ukrajine u sigurno područje, priopćio je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC).

Evakuaciju, koju organiziraju ICRC i Ukrajinski Crveni križ, čine dva odvojena konvoja prema Poltavi, u središnjoj Ukrajini.

Glasnogovornik ICRC-a Jason Straziuso rekao je Reutersu da autobusi možda neće moći ići izravnom rutom do Poltave, dodajući da je ruska strana dala zeleno svjetlo za evakuaciju.


17:18 Ruska TV novinarka Marina Ovsjanjikova koja je upala u informativni program uživo u znak protesta protiv rata u Ukrajini kažnjena je s 30.000 rubalja (oko 1940 kuna po trenutnoj stopi) zbog "organizacije nedozvoljenog masovnog događaja", javlja BBC.

image

Marina Ovsjanjikova

AFP

Sud je proglasio Marinu Ovsjanjikovu krivom za kršenje zakona o prosvjedima, izvijestila je ruska novinska agencija RIA.

Podsjetimo, usred središnjeg večernjeg dnevnika TV postaje Prvi kanal "Vremja" (Vrijeme), redaktorica i urednica u informativnom programu Marina Ovsjanjikova, dok je voditeljica najavljivala prilog o ruskom odgovoru na zapadne gospodarske sankcije, uletjela je s plakatom na kojemu je pisalo na ruskom i engleskom - "No war. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu. Russians against war (Rusi su protiv rata)".


17:09 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao da "treba priznati" da Ukrajina neće moći pristupiti NATO-u, javlja AFP i podsjeća da je to jedno od glavnih pitanja koje poteže Rusija kako bi opravdala svoju invaziju na tu zemlju.

Predsjednik je to kazao na 20. dan invazije ruskih snaga koje bombardiraju ukrajinske gradove i u utorak su ubile pet osoba u prijestolnici Kijevu, dok se civili pokušavaju evakuirati humanitarnim konvojima, a parlament je produljio izvanredno stanje.

"Godinama čekamo da se vrata otvore, no također smo čuli da ne možemo pristupiti tom članstvu. To je istina i to se mora priznati", rekao je Zelenski na video konferenciji s čelnicima zemalja Združenih ekspedicijskih snaga, koalicije predvođene Velikom Britanijom.

Britanski premijer Boris Johnson ugostio je čelnike Združenih ekspedicijskih snaga (JEF), sjevernoeuropske sigurnosne koalicije, koja okuplja predstavnike Danske, Finske, Estonije, Islanda, Latvije, Litve, Nizozemske, Švedske i Norveške.

Zelenski je na tom virtualnom sastanku rekao da shvaća da Ukrajini nisu otvorena vrata u članstvo NATO-a i stoga predlaže neovisan način na koji bi sebe zaštitila, pod uvjetom da dobije sigurnosna jamstva.

"Ako ne možemo ući kroz otvorena vrata, tada moramo surađivati s udruženjima s kojima možemo, koja će nam pomoći, zaštiti nas (...) i dobiti zasebna jamstva", rekao je Zelenskij u video poruci.

Također je rekao da je članak 5 NATO-a slabiji nego ikada prije.


17:07 - Od sredine veljače zabilježeno je ukupno 3000 kibernetičkih napada na ukrajinske mete, izjavio je Victor Žora, zamjenika predsjednika ukrajinske državne agencije za kibernetičku sigurnost SSSCIP.


16:47 Sportski arbitražni sud (CAS) odbacio je u utorak zahtjev Ruskog nogometnog savez (FUR) da suspendira sankcije koje je UEFA donijela protiv ruske reprezentacije i klubova zbog invazije na Ukrajinu.

Odluka se odnosi samo na UEFA-ina natjecanja, a Rusija još uvijek želi poništiti FIFA-inu zabranu koja bi im omogućila sudjelovanje u utakmicama doigravanja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje su zakazane za kraj ovog mjeseca. CAS je obećao da će odluku o tome donijeti "do kraja ovog tjedna".


16:35 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare iznio zabrinutost da se Rusija sprema izvesti 'operaciju pod lažnom zastavom' (false flag operation), a glavni argument za tu tvrdnju mu je tvornica laži koja svakodnevno stiže iz Moskve.

- Posljednjih dana slušamo apsurdne tvrdnje o biološkim laboratorijima i kemijskom oružju. To su laži i zato sam zabrinut što se to sprema. Bojim se i napada kemijskim oružjem... - rekao je Stoltenberg.


16:20 - S američkog Fox Newsa objavili su da je u Ukrajini ubijen njihov kamerman Pierre Zakrzewski. Zakrzewski je poginuo kada se automobil u kojem se nalazio našao pod paljbom, a u istom incidentu ozlijeđen je Foxov dopisnik Benjamin Hall.

- Pierre je bio naš ratni reporter koji je prošao Irak, Afganistan i Siriju. U Ukrajini je bio od početka veljače - rekla je predsjednica uprave Fox Newsa, Suzanne Scott.

Podsjetimo, u nedjelju je u Ukrajini ubijen američki novinar i fotograf Brent Renaud. U Ukrajini su tako, prema dostupnim podacima, od početka sukoba poginula četvorica novinara. Opširnije pročitajte OVDJE

image

Pierre Zakrzewski (lijevo)

FOX NEWS/AFP

16:10 Moskva je uvela sankcije američkom predsjedniku Joeu Bidenu, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, kako prenosi BBC. Sankcije se također odnose na državnog tajnika Antonyja Blinkena, ministra obrane Lloyda Austina, savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i šefa CIA-e Williama Burnsa.

I neki drugi američki dužnosnici će biti na popisu sankcioniranih, navode u ministarstvu.

No rusko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je da održava službene odnose s Washingtonom i bude li potrebno, pobrinut će se da dođe do kontakta visokorangiranih dužnosnika čija su imena na popisu sankcioniranih.


15:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je petero ljudi poginulo u ruskim zračnim napadima jutros na stambene četvrti u Kijevu. Riječ je o napadima na četvrti Svjatošinski i Podolski i stanicu metroa Lukjanivska.


15:44 Više od 70 autobusa spremno je na evakuaciju civila iz opkoljenog grada Sumija na sjeverozapadu Ukrajine.

- Nadamo se da će humanitarni koridor biti uspostavljen prema planu, rekao je glasnogovornik Međunarodnog odbora Crvenog križa Ewan Watson za Reuters.


15.23 - Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg na press konferenciji komentirao je pad letjelice u Zagrebu.

- Istražujemo incident vezano uz dron koji je pao u Hrvatskoj. Koliko sad znamo, to nije bio napad. Reagirat ćemo ako bude potrebno, a moramo imati i komunikaciju s Rusima da se incidenti ne pretvore u opasne situacije. Zato pojačavamo svoju prisutnost - rekao je Stoltenberg koji je prije Zagreba komentirao i pad drona u Rumunjskoj.

- Što se tiče ovih incidenata ne mogu ih potvrditi. Pojačavamo svoju sigurnost i budnost, to činimo i raspoređivanjem sustava Patriot na istočnim granicama Saveza, pojačavamo zračne patrole, To nam pomaže u praćenju situacije i da reagiramo ako bude potrebno. Što se tiče ulaska ruske letjelice u rumunjski zračni prostor, provodi se istraga.

Je li bilo eksploziva na letjelici koja se srušila u Zagrebu, upitao je novinar Jutarnjeg Augustin Palokaj.

- Razgovarao sam s Plenkovićem, surađujemo kako bi utvrdili činjenice. Preliminarna istraga ukazuje da to nije bila naoružana letjelica i da joj je ponestalo goriva i da se zato srušila u Zagrebu. Imat ćemo preciznije činjenice nego što ih imamo do sada. Važno je znati da saveznici razmjenjuju informacije i da je dron bio praćen od stane NATO-ovog sustava i srušio se u Zagrebu. Moramo razmijeniti informacije i nakon toga ćemo doznati više. Moramo puno više uložiti u radarsku kontrolu i u naše protuzračne sustave, to i činimo tako što smo rasporedili sustav Patriot na istočnim granicama.

Planovi NATO-a

- Temeljni cilj NATO-a je zaštiti sve saveznike. Brzo smo reagirali na ovu krizu, podigli svoju prisutnost i prvi put uveli Snage za brzo djelovanje. SAD je rasporedio snage u Poljskoj, Patrioti se nalaze u Slovačkoj. Sve to šalje nepogrešivu poruku, a to je da će napad na jednu članicu značiti napad na sve članice. Sutra će ministri obrane započeti razgovore o konkretnim mjerama, na kopnu bi to moglo uključivati više snaga na istočnim granicama saveza uz veću borbenu spremnost. Razmatamo povećanje morskih i zračnih snaga, protuzračnu obranu i provodit ćemo više i snažnije vježbe. Sve će ovo zahtijevati više ulaganja kako bismo zaštitili mir i slobodu.

Incident na poljskoj granici?

- Glavna odgovornost NATO-a je štititi i obraniti sve naše saveznike u 30 zemalja, radi se o milijardi ljudi. Pojačali smo prisutnost na istočnim granicama saveza. Napad na jednu članicu izazvat će odgovor svih članica. Postoji mogućnost za incidente i nesreće i moramo to pokušati spriječiti. Moramo se pobrinuti da to ne eskalira i ako se dogodi. Pomno motrimo zračni prostor, a naši vojni zapovjednici imaju veze s ruskim zapovjednicima.

Je li NATO vidio dokaze da Kina šalje oružje Rusiji?

- Kina bi se trebala pridružiti ostatku svijeta i snažno osuditi rusku invaziju. Svaka potpora Rusiji pomoći će Putin da provodi ovaj rat protiv neovisne Ukrajine, da vodi rat koji uzrokuje ljudske gubitke i razaranja.

Hoće li se NATO umiješati i slomiti Rusiju u Ukrajini?

- Ukrajina je vrijedan partner kojem smo pružili podršku, vojno, financijski, ali i uvođenjem sankcija, koje uzrokuju probleme ruskoj ekonomiji. Naša je odgovornost braniti sve saveznike, to i činimo. Rusija i Putin su odgovorni za invaziju na Ukrajinu. Putin mora zaustaviti ovaj besmisleni rat.

Nuklearno oružje

- Rusija koristi novi tip projektila koji krši sporazum. Već nekoliko godina, mi smo jasno rekli da nećemo raditi ono što i Rusija. Nemamo planove koristiti nuklearno oružje srednjeg dometa u Europi. Ali moramo zaštititi saveznike u novom sigurnosnom okružju, moramo ojačati protuzračnu obranu, ulagati u konvencionalne sustave, moramo se pobrinuti da je NATO-ov sustav nuklearnog odvaćanja siguran i učinkovit.

Posjet češkog, slovačkog i poljskog premijera Kijevu

- Važno je da lideri NATO država budu u kontaktu s Volodimirom Zelenskim.


15:20 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba razgovarao je danas s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

- Složili smo se da se pritisak sankcija na Rusiju mora dodatno pojačati kako bi se Moskva prisilila da prestane s bombardiranjem civila, prihvati primirje i povuče se iz Ukrajine. Zahvalan sam na solidarnosti i humanitarnoj podršci Hrvatske, poručio je Kuleba.


15:02 Španjolske vlasti zaplijenile su jahtu ruskog oligarha Aleksandra Mihejeva u sklopu europskih sankcija protiv Rusije, izvijestio je izvor iz španjolske policije.

Jahta 'Lady Anastasia' ne smije napustiti luku Adrianu u Mallorci, rekao je izvor za Reuters. Jučer je španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio da su vlasti u Barceloni privremeno zaplijenile superjahtu 'Valerie' koja pripada oligarhu Sergeju Čemezovu.

image

Superjahta Valerie

Lluis Gene/AFP

14:58 Rusko tužiteljstvo tražilo je od suda da glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog premijesti u zatvor visoke sigurnosti nakon što su zatražili 13 godina zatvora zbog novih optužbi za prijevaru.

Naime, Navaljni trenutačno služi dvoipolgodišnju kaznu u zatvoru istočno od Moskve. Guardian izvještava kako zasad nije jasno je li dvoipolgodišnja kazna uključena u ovih 13 godina koje zahtijeva tužiteljstvo.


14:48 Dopisnica BBC-a izvještava o teškoj humanitarnoj krizi u Maripolju, gdje bez tekuće vode živi 400.000 ljudi. Zalihe hrane i medicinske pomoći su pri kraju. Ljudi se skrivaju u podrumima, a neki su dobili sepsu od gelera u tijeku. Djeca umiru od gladi.


14:39 Nastavljeni su mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije, rekao je glasnogovonik ukrajinske strane.

- Obnovljeni su razgovori o glavnoj pregovaračkoj platformi. Pitanja opće regulative, prekid vatre, povlačenje trupa s teritorija Ukrajine, napisao je na Twitteru ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak.

Jedan od ključnih zahtjeva Vladimira Putina je da Ukrajina odustane od ulaska u NATO savez.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas poslijepodne da njegova zemlja mora priznati da nema otvorena vrata za ulazak u NATO savez. Rekao je kako Ukrajina shvaća da nije u NATO-u, prenosi Sky News.


14:32 Ruska vojska izmišlja lažne humanitarne koridore, kod mjesta Trostjanec nedaleko od grada Sumi te im oduzimaju mobitele i nastoje ih iskoristiti kao "živi štit" - javio je iz Sume član tamošnjeg gradskog poglavarstva Dmitro Živicki, a prenosi ga ukrajinski portal Ukrinform.

- Ruska vojska u Trostjancima radi "fake" humanitarne koridore gdje otimaju ljudima mobitele te tako nastoje zaštititi sebe fizički stvarajući informativni živi štit - piše Živicki. Isto tako piše kako ruska strana ne dozvoljava da se popravi i ponovno uspostavi opskrba električnom energijom u regiji te onemogućavaju dolazak humanitarne pomoći u Sumu.

On kaže kako mjesne vlasti nastoje dogovoriti s ruskom vojskom izlazak iz zone ratnih djelovanja sve koji to žele, a da bi u grad ušla pomoć u lijekovima i hrani te higijenskim potrepštinama koje sve više nedostaju.


14:28 U Europskoj uniji vlada nevjerica nakon objave češkog premijera Petra Fiale na Twitteru da su on i njegovi kolege iz Poljske i Slovenije (Mateusz Morawiecki i Janez Janša) odlučili otputovati u Kijev kako bi izrazili podršku Ukrajini.

Najprije se postavilo pitanje koje prijevozno sredstvo su odabrali jer, kako tvrde stručnjaci, odlazak avionom ili helikopterom, ne dolazi u obzir zbog ratnih zbivanja. Put automobilom traje sedam sati i prepun je opasnosti. Zavladala je nevjerica kada je objavljena infromacija da su odabrali putovanje vlakom, koje u mirnodopskom razdoblju traje sedam sati.

Fiala tvrdi da su o putovanju izvijestili kolege u EU prošloga tjedna te da putuju kao službeno izaslanstvo Europskog vijeća-

Dužnosnik EU-a, međutim, rekao je za BBC da Vijeće nije dalo "službenu potporu" putovanju, a Bruxelles je o tome tek sinoć obaviješten.

Europska unija prepoznala je potrebu da iskaže punu potporu Ukrajini, ali predsjednik Vijeća Charles Michel ukazao je na sigurnosne rizike putovanja.

- Zajedno s kolegama iz Poljske i Češke želim poslati poruku da je Ukrajina europska država. Zadnje dvije godine raspravljamo o europskim vrijednostima, uglavnom u teoriji. Sada je došao trenutak kada se EU počela buditi. Za promjenu, da bude ujedinjena, više nego ikad prije. Da budemo ujedinjeni u podršci Ukrajini. Hvala Ukrajini što ne brani samo svoju domovinu i Europu kao teritorij, nego što brani samu srž europskih vrijednosti i naš način života. Vaša borba je naša borba, zajedno ćemo pobijediti, napisao je Janša na Twitteru.


14:19 Guardian javlja da će Velika Britanija usvojila odluku o novom paketu sankcija usmjerenom protiv 370 ruskih državljana, a popis uključuje oligarha i njihovih obitelji čija je neto vrijednost 118 milijardi eura.

Pod britanskim sankcijama dosad se našlo 1000 fizičkih i pravnih osoba, a najnovija odluka odnosi se na ministra obrane Sergeja Šojgua, premijera Mihaila Mišustina, bivšeg predsjednika Dimitrija Medvedeva, Putinova glasnogovornika Dimitrija Peškova te glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove.


14:12 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da stanovnici Kijeva žele ostati u gradu i braniti ga.

Govoreći za Sky News rekao je da su građani ljutiti i da ne žele napustiti grad. Pritom je pozvao civile da se od ruskih napada sakriju u bunkere i skloništa. Također je rekao da je 50 ljudi evakuirano iz dviju stambenih zgrada koje su jutros granatirane i zahvatio ih je požar.


3:43 - Ukupno 2000 automobila danas je uspjelo napustiti okupirani Mariupolj kroz uspostavljeni humanitarni koridor, međutim, konvoj koji dostavlja pomoć zapeo je u obližnjem Berdjansku, javlja Sky news.


13:25 - Dokument koji je danas objavila ukrajinska obavještajna služba, navodno pokazuje pismo ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua upućeno ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem se govori o mogućnosti sječe šuma na okupiranim zemljištima. Novac od prodaje drva išao bi za financiranje ruske vojske, tvrde ukrajinski obavještajci. Autentičnost dokumenta nije neovisno potvrđena.


13:04 - Jutros je potvrđeno da je 350 ruskih imena dodano na popis sankcija Ujedinjenog Kraljevstva, javlja

Dodatnih devet popisa dodano je pod režim kibernetičkih sankcija, koji je pokrenut nakon invazije na Ukrajinu.

Novi pojedinci koji će se suočiti sa zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja su Andrej Meljničenko, vlasnik proizvođača gnojiva EuroChem Group i tvrtke za proizvodnju ugljena SUEK; Pjotr Aven, član najužeg kruga Vladimira Putina i bivši šef najveće ruske poslovne banke; ruski milijarder Mihail Fridman, suosnivač spomenute banke, Alfa-Group; Sergej Šojgu: ruski ministar obrane te bivši ruski predsjednik i premijer Dmitrij Medvedev, sada zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije.


12:41 - U zračnim napadima koji su jutros pogodili Kijev broj smrtno stradalih popeo se na četiri, javlja Sky news.

U raketiranju su pogođene stambene zgrade, pri čemu je neboder od 15 katova zahvatio golemi plamen, a pogođena je i stanica metroa Lukjanivska.

image

Stanari zgrade u Kijevu koja je uništena u zračnom napadu

Aris Messinis/AFP
image

Stanarka zgrade u Kijevu koja je uništena u zračnom napadu

Aris Messinis/AFP
image

Zgrada u Kijevu uništena u zračnom napadu

Aris Messinis/AFP
image

Zgrada u Kijevu uništena u zračnom napadu

Sergei Supinsky/AFP
image

Granatirana zgrada u Kijevu

Aris Messinis/AFP

12:25 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je preuzelo punu kontrolu nad južnom regijom, nakon što je grad Herson pao u ruke ruskih vojnika 24. veljače.

Herson, grad s oko 250.000 stanovnika, bio je prvi ključni urbani centar koji je došao pod rusku kontrolu, ali su njegove vanjske regije još uvijek bile neosvojene, piše Sky News koji nije neovisno provjerio najnoviju tvrdnju Rusije.

Američki obrambeni dužnosnici rekli su da bi ruske snage mogle koristiti Herson kao dio strategije za premještanje u Mikolaiv i Odesu, druge strateške gradove na jugu Ukrajine.


12:22 - U obraćanju uživo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je jutros zapadne čelnike na veću potporu - i upozorio da bi Rusija mogla ciljati druge dijelove Europe.

'Još uvijek možemo zaustaviti ruski ratni stroj, još uvijek možemo zaustaviti ubijanje ljudi', rekao je, tvrdeći da bi to bilo 'lakše učiniti zajedno'.

'Jer inače, oni će doći k vama.'

Zelenski je rekao da će, ako Europa sada ne zauzme stav, Rusija ciljati druge europske zemlje.

'Svi smo mi meta Rusije... pomozite sebi pomažući nama', rekao je.


11:51- Kremlj je u utorak priopćio da postupci žene koja je prekinula vijesti uživo na ruskoj državnoj televiziji Prvi program kako bi osudila rat u Ukrajini predstavljaju 'huliganizam'.

Prosvjednica je, podsjetimo, iza voditeljice u studiju podigla transparent i uzvikivala slogane protiv rata u Ukrajini.

'Zaustavite rat, ne vjerujte propagandi. Lažu vas', pisalo je na transparentu kojeg je u rukama, na kraju se ispostavilo, držala Marina Ovsjanikova koja je, inače, urednica na Prvom kanalu.

'Ovo je huliganizam', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, pohvalivši Prvi kanal zbog, kako je rekao, kvalitetnog, objektivnog i pravovremenog izvještavanja.

image

Urednica Marina Ovsjanikova drži transparent iza voditeljice

Handout/AFP

Opširnije o Marini Ovsjanikovoj pročitajte OVDJE.


11:34 - Njemački supermarketi izvještavaju o smanjenju količine suncokretovog ulja zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao uzrokovati nestašicu. Ukrajina osigurava preko 50% svjetskog tržišta suncokretovog ulja, a Njemačka je jedan od najvećih uvoznika.

'U našim trgovinama trenutno primjećujemo povećanu potražnju posebno za suncokretovim uljem, kao i za repičinim i maslinovim uljem', rekao je glasnogovornik lanca supermarketa Aldi Süd.

Glasnogovornik sestrinske tvrtke Aldi Nord rekao je za Die Welt da će lanac zadržati pravo privremenog ograničenja prodaje suncokretovog ulja po kupcu.

Glasnogovornik Savezne udruge njemačke trgovine na malo pozvao je kupce da se suzdrže od gomilanja i pokažu 'solidarnost prema drugim kupcima kao na početku korona-krize'.


11:29 - Turski ministar vanjskih poslova rekao je novinarima nakon telefonskog razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom da očekuje evakuaciju građana iz Mariupolja u utorak ili srijedu.

'Stvaraju se uvjeti za evakuaciju naših građana iz Mariupolja. Očekujemo dobre vijesti danas ili sutra', rekao je Mevlut Cavusoglu u Ankari.

Nagazne mine na tom području navodno su uklonjene, te se nastavljaju radovi na otvaranju humanitarnih koridora i ulasku autobusa u grad.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da su ruske snage granatirale džamiju sultana Sulejmana u Mariupolju, gdje se sklonilo više od 80 odraslih i djece, uključujući i Turke.


11:18 - Stotine civila koji su jučer napustili opkoljeni južni lučki grad Mariupolj stiglo je u Zaporožje, izvijestili su ukrajinski dužnosnici.

'Oko 160 automobila jučer je napustilo Mariupolj. Od 10 ujutro postoje informacije da je oko 300 stanovnika Mariupolja stiglo u Zaporožje.'

Najmanje 200.000 ljudi i dalje treba hitno evakuirati iz grada.

Ovo je prva uspješna evakuacija stanovnika iz okupiranog grada koji je bio suočen s teškim bombardiranjem od početka invazije 24. veljače.

U gradu je poginulo najmanje 2500 ljudi, dok je stotine tisuća već danima bez struje i vode.

Scene u Mariupolju opisane su kao 'apokaliptične', a Crveni križ jučer je upozorio da 'vrijeme za spašavanje zarobljenih istječe'.


11:13 - Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder sastao se prošlog četvrtka navečer u luksuznom hotelu Kempinski u blizini Kremlja na nekoliko sati s bivšim vlasnikom nogometnog kluba Chelsea Romanom Abramovičem, prenosi jutros tabloid Bild.

Ostaje nejasno koja je bila svrha jednočlane diplomatske misije Gazpromovog lobista i na čiji je zahtjev posjet održan.

Schröder, koji nije odstupio s dužnosti predsjednika nadzornog odbora u tvrtki Nord Stream AG i Rosneftu unatoč apelima njemačke vlade, susreo se pritom i s glavnim ruskim pregovaračem s Ukrajinom, Vladimirom Medinskim.

Tim njemačkog kancelara Olafa Scholza priopćio je da je za odlazak bivšeg kancelara u Moskvu saznao samo preko medija, dok je ukrajinska strana zanijekala da je Schrödera zadužila da djeluje kao posrednik u razgovorima s njegovim dugogodišnjim prijateljem Vladimirom Putinom.

image

Gerhard Schröder

Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia

10:55 - Ruske zrakoplovne vlasti otpustile su dužnosnika koji je prošlog tjedna rekao da je Kina odbila isporučiti dijelove zrakoplova ruskim zračnim prijevoznicima nakon što je Zapad uveo sankcije, izvijestio je u utorak list Kommersant, pozivajući se na izvore i dužnosnika.

Valerij Kudinov, dužnosnik ruske Federalne agencije za zračni promet (Rosaviatsia) rekao je da Rusija pregovara o nabavci dijelova iz zemalja uključujući Tursku i Indiju nakon neuspjelog pokušaja da ih nabavi iz Kine.

Izvor je potvrdio Reutersu da je Kudinov dobio otkaz zbog otkrivanja informacija i javnih izjava o Kini, no iz agencije Rosaviatsia su odbili komentirati navode.


10:51 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog sugerirao je da je rat na prekretnici što bi moglo dovesti do mirovnog sporazuma - ili do obnove ruske ofenzive.

'Na raskrižju smo. Ili ćemo se dogovoriti na trenutnim pregovorima ili će Rusi opet krenuti s ofeenzivom i onda će opet biti razgovora', kazao je Oleksij Arestovič.


10:37 Više od 40.000 Sirijaca registriralo se za odlazak u Ukrajinu kako bi se pridružilo ruskoj vojsci, izvijestila je nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U izvješću se navodi da niti jedan sirijski borac nije napustio zemlju do 14. ožujka.


10:31 Premijeri Češke, Poljske i Slovenije otputovali su u utorak vlakom u Kijev kako bi se sastali s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem kao predstavnici čelnika Europske unije i dali potporu Ukrajini.

"Svrha posjeta je potvrditi nedvosmislenu potporu cijele Europske unije suverenitetu i neovisnosti Ukrajine", objavio je češki premijer Petr Fiala na društvenim mrežama. "Cilj ovog posjeta je također predstaviti široki paket potpore Ukrajini i Ukrajincima."

Petr Fiala, Mateusz Morawiecki i Janez Janša prvi su strani čelnici koji posjećuju ukrajinski glavni grad od početka ruske invazije.

Poljski premijer Morawiecki poručio je na Facebooku da se posjet Kijevu događa na 20. dan "zločinačke agresije (ruskog predsjednika Vladimira) Putina na Ukrajinu".

"U takvim prijelomnim vremenima za svijet, naša je dužnost biti tamo gdje se kuje povijest. Jer nije riječ o nama, već o budućnosti naše djece koja zaslužuju živjeti u svijetu bez tiranije", rekao je.

Glavni savjetnik Morawieckog, Michal Dwoczyk, rekao je novinarima da je izaslanstvo prešlo poljsko-ukrajinsku granicu vlakom nakon 8h ujutro.

Putovanje je isplanirano uz konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Putovanje je dogovoreno prošlog tjedna na summitu čelnika EU-a u Versaillesu u Francuskoj, rekao je Dworczyk.


10:27 Ruske snage su tijekom noći pucale na glavnu civilnu zračnu luku u Dnjepru, rekao je guverner regije. U napadu je uništena sletno-uzletna pista.


10:15 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da će uvesti policijski sat u glavnom gradu u trajanju od 35 sati. Policijski sat započet će večeras i trajat će do četvrtka ujutro.


10:05 Ukrajina će danas pokušati dostaviti humanitarnu pomoć civilima u opkoljenom Mariupolju, nakon što je prijašnji pokušaj propao, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Vereščuk je rekla da će konvoj u povratku izvući dio žena i djece iz grada.


9:45 U kopiji teksta u kojemu se nalazi popis sankcija nametnutih Rusiji od strane EU-a navodi se da je vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič blisko povezan s Vladimirom Putinom, prenosi Guardian.

- Imao je privilegirani pristup ruskom predsjedniku i održavao jako dobre veze s njim. Veza s ruskim predsjednikom pomogla mu je da stekne značajno bogatstvo. On je glavni dioničar ruskog proizvođača čelika Evraza, koji je jedan od najvećih poreznih obveznika u Rusiji, navodi se u tekstu.


9:27 Europska unija i službeno je odobrila četvrti paket sankcija Rusiji, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja Romanu Abramoviču.

Očekuje se da će svi detalji sankcija biti objavljeni tijekom dana u časopisu Journal of the European Union, piše Guardian.

Sankcije uključuju zabranu uvoza u EU iz Rusije niza proizvoda od čelika, zabranu novih ulaganja u ruski energetski sektor, uz ograničene iznimke koje se odnose na civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda natrag u EU.

Sankcije se odnose i na zabranu izvoza luksuznih proizvoda u Rusiju (poput luksuznih automobila i skupocjenog nakita) te na zabranu ocjenjivanja Rusije i njezinih tvrtki od strane agencija za kreditni rejting i općenito pružanja usluga ocjenjivanja ruskim klijentima - na taj način Rusija izgubiti pristup financijskim tržištima u EU.

Sankcije su uslijedile nakon razgovora među čelnicima EU-a u Versaillesu u četvrtak i petak.


9:13 Poljski premijer Mateusz Morawiecki, zamjenik premijera Jaroslaw Kaczynski, slovenski premijer Janez Janša te premijer Češke Petr Fiala otputovat će u utorak u Kijev u sklopu misije Europske unije kojoj je cilj iskazati nedvosmislenu podršku Ukrajini.


8:55 Glasnogovornik ruskog ministra obrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage preuzele kontrolu nad cjelokupnim teritorijem regije Herson, javljaju ruske novinske agencije. Ruske snage srušile su šest dronova Bajraktar TB-2 u zadnja 24 sata, izvijestio je Interfax. Te informacije nije moguće neovisno potvrditi.

Kijev tvrdi da je borbeni dron Bayraktar više puta uspješno upotrijebio protiv ruske vojske.


8:42 Porastao je broj žrtava napada na TV toranj blizini grada Rivne na zapadu Ukrajine. Guverner regije Vitalij Koval izjavio je da je najmanje 19 ljudi je poginulo u jučerašnjem napadu.


8:36 Generalni stožer vojnih snaga Ukrajine objavio je je od početka invazije ubijeno više od 13.500 ruskih vojnika, da je srušen 81 zrakoplov, uništeno 640 transportnih vozila te 1279 oklopnih vojnih vozila. Tvrde da su srušili 95 helikoptera te uništili 404 tenka.


8:25 Britansko ministarstvo obrane doznaje iz obavještajnih izvora da je Rusija u Melitopolju postavila svog gradonačelnika. Navodno su ruske snage ispaljivale hice upozorenja prema prosvjednicima koji su izašli na ulice u okupiranim gradovima.

Također izvješćuju da bi Rusija mogla organizirati referendum u okupiranom Hersonu s ciljem da legitimizira to područje kao samoproglašenu republiku po uzoru na Donjeck, Lugansk i Krim.


8:22 Zamjenica ukrajinskog premijera izjavila je da Ukrajina danas planira otvoriti devet humanitarnih koridora, iako su prijašnji napori za evakuacijom ponekad padali u vodu zbog nepoštivanja dogovora o prekidu vatre.


8:14 Televizija Nexta objavila je snimku iz Kijeva, iz četvrti Svjatošinski u kojoj su granatirane dvije stambene zgrade. Strani mediji prenose ukrajinske izvore koji tvrde da su dvije osobe poginule u napadu, a 35 osoba je izvučeno ispod ruševina. Spasilačke službe nastavljaju tragati za preživjelima.

image

Granatirana zgrada u Kijevu

Aris Messinis/AFP

image

Granatirana zgrada u Kijevu

Aris Messinis/AFP

image

Granatirana zgrada u Kijevu

Aris Messinis/AFP


7:30 - Oružane snage Ukrajine tvrde da Rusi u zadnjih 24 sata nisu uspjeli značajno napredovati, ali upozoravaju da artiljerijom i dalje gađaju civilne objekte.

Ukrajinci također tvrde, što nije moguće neovisno potvrditi, da su u zadnja 24 sata oborili jedan ruski avion, jedan krstareći projektil i četiri helikoptera.

Također dodaju da su "psihološko stanje i moral ruskih snaga niski" te da neki ruski vojnici odbijaju izvršavati naredbe svojih zapovjednika.


7:06 - Kijevom jutros odjekuju nove eksplozije, a pogođene su i dvije stambene zgrade. Gradske hitne službe tvrde da je požar ugašen i da je jedna osoba ozlijeđena u napadu.

image

Napad na Kijev

AFP PHOTO/State Emergency Service of Ukraine
image

Napad na Kijev

AFP PHOTO/State Emergency Service of Ukraine
image

Napad na Kijev

AFP PHOTO/State Emergency Service of Ukraine
image

Napad na Kijev

AFP PHOTO/State Emergency Service of Ukraine
image

Napad na Kijev

AFP PHOTO/State Emergency Service of Ukraine

Projektil je pogodio i jednu kuću u Kijevu.

image

Kuća u Kijevu koju je pogodio projektil

-
image

Kuća u Kijevu koju je pogodio projektil

-
image

Krater izazvan udarom projektila

-

7:00 - Najmanje 150 ruskih vojnika ubijeno je u pokušaju da zauzmu Mariupolj, poručuju ukrajinske vlasti. Oni tvrde da su jučer odbili najnoviji ruski napad na opkoljeni lučki grad, ali te informacije nije moguće neovisno provjeriti.

Ukrajinci također tvrde da su tom prilikom uništili i dva ruska tenka te dodaju da neki ruski vojnici odbijaju izvršiti naredbe svojih zapovjednika, piše Sky News.

Mariupolj je već 13 dana pod opsadom, a stanje u gradu je katastrofalno - nema vode, struje, grijanja, a fali i hrane. Ukrajinci tvrde i da je u ruskom granatiranju i bombardiranju grada dosad ubijeno više od 2100 civila. Jučer je iz grada izašao konvoj sa 160 privatnih vozila u kojima su se nalazili civili.


6:45 - Savjetnik ukrajinskih vlasti Oleksij Arestovič poručio je da bi rat u Ukrajini trebao završiti do početka svibnja jer će do tada, prema njegovim tvrdnjama, Rusi ostati bez resursa kojima bi i dalje vodili invaziju, piše Guardian.

- Do svibnja bismo trebali imati mirovni sporazum. možda i mnogo ranije. Vidjet ćemo, govorim o najkasnije mogućem datumu. Ili ćemo imati mirovni sporazum za tjedan, dva, što uključuje povlačenje ruskih trupa i vojne tehnike, ili će Rusi pokušati dovesti nove snage, recimo Sirijce, koje ćemo također slomiti pa ćemo imati dogovor sredinom travnja ili krajem travnja.

Točan tajming ovisi o tome koliko je resursa Kremlj spreman utrošiti u daljnji tijek invazije i hoće li riskirati slanje ročnika kako bi nadomjestili vojnike koje su već izgubili borbama od 24. veljače do danas. Više pročitajte OVDJE.


6:30 - Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je da njegova zemlja nije strana uključena u rat u Ukrajini te istaknuo da njegova vlada "ne želi da sankcije utječu na Kinu".

Wang Yi je to izjavio u telefonskom razgovoru sa španjolskim kolegom Joséom Manuelom Albaresom, priopćilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Peking načelno odbacuje sankcije i "Kina ima pravo zaštititi svoja legitimna prava i interese", dodao je Wang .

Sukob u Ukrajini nazvao je "proizvodom gomilanja i intenziviranja europskih sigurnosnih proturječnosti tijekom godina".

Wang se nije osvrnuo na američka izvješća da je Rusija zatražila od Kine vojnu i gospodarsku pomoć nakon početka rata u Ukrajini, što je glasnogovornik njegova ministarstva prethodno nazvao "zlonamjernim" američkim dezinformacijama.

Ministarstvo nije objavilo detalje o čemu je kineski diplomat Yang Jiechi u ponedjeljak sedam sati razgovarao sa savjetnikom američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

Njih dvojica su vodili "iskrene, duboke i konstruktivne" razgovore, uključujući i temu zategnutih odnosa između Pekinga i Washingtona oko Tajvana. S tim u vezi Yang je rekao da se američka vlada ne drži obaveze da bude suzdržana od potpore neovisnosti Tajvana. navelo je kinesko ministarstvo.

Kina smatra Tajvan svojim dijelom i zaprijetila je da će uzvratiti silom ako službeno proglasi neovisnost.


6:29 - Američki filozof, politolog i ekonomist Francis Fukuyama u svojoj knjizi "Kraj povijesti i posljednji čovjek", objavljenoj 1992., formulirao je koncept "kraja povijesti" - stanja ravnoteže u koje će svijet doći zbog neminovnosti širenja liberalne demokracije i prestanak bilo kakvih ideoloških sukoba i suprotstavljanja političkih sustava. Ta se prognoza pokazala krivom pa ju je i sam Fukuyama kasnije revidirao.

Desetog ožujka 2022. časopis American Purpose objavio je Fukuyamin članak "Priprema za poraz", u kojem govori o tome kako bi rat u Ukrajini mogao završiti.

Fukuyama se javio iz Sjeverne Makedonije i u 12 točaka objasnio zašto vjeruje da će Vladimir Putin na kraju ispasti gubitnik. Vrijedi pročitati, a naš novinar Robert Bajruši tih je 12 točaka sažeo OVDJE.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom je obraćanju putem videa potvrdio da će se razgovori ukrajinskog i ruskog izaslanstva nastaviti u utorak. Zelenski je rekao da je ukrajinsko izaslanstvo dobro "obavilo posao" tijekom razgovora u ponedjeljak, ne iznoseći detalje, objavio je Sky News.

- Prilično dobro, kao što su mi rekli. Nastavit će sutra, rekao je ukrajinski predsjednik.

Ponovno se obratio ruskim vojnicima, pozvavši ih da prestanu s borbom i poručio da im “nudi priliku da prežive”.

Ustvrdio je da su ruske snage izgubile 80 zrakoplova, stotine tenkova i više vojne opreme u 19 dana borbi, no te se brojke ne mogu neovisno provjeriti.

U videoobraćanju, nekoliko sati nakon upada žene s antiratnim transparentom u kadar ruske informativne emisije, Zelenski je rekao da je zahvalan Rusima koji se "bore protiv dezinformacija i govore istinu" dok rat ulazi u svoj treći tjedan.

Zelenski je u videoporuci obećao i da će odgovorni za ozbiljna ratna zlodjela u njegovoj zemlji odgovarati, prenosi dpa.

- Radimo s našim partnerima na novim kaznenim mjerama protiv ruske države, rekao je.

- Ruska vojska je definitivno odgovorna za ratne zločine, za "namjerno stvorenu humanitarnu katastrofu" u ukrajinskim gradovima, rekao je Zelenski na snimci koja ga prikazuje u vojnoj opremi u predsjedničkom uredu u Kijevu.

Zelenski je rekao da Rusija počinje shvaćati da ratom neće postići ništa. - Nisu očekivali takav otpor. Vjerovali su svojoj propagandi koja desetljećima laže, istaknuo je.

Biden putuje u Bruxelles

I dok u Ukrajini traju oštre borbe protiv ruskih snaga, njihovi zapadni savezni razmišljaju kako im čim više pomoći, ali i kako još ojačati vanjske granice NATO pakta.

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi sljedećeg tjedna otputovati u Bruxelles na sastanak s čelnicima NATO-a kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, objavio je u utorak Reuters pozivajući se na američke izvore.

Biden bi se s drugim čelnicima NATO saveza trebao sastati u Bruxellesu 23. ožujka, rekla su tri izvora. Upozorili su da bi se plan mogao promijeniti s obzirom na brzi razvoj situacije u Ukrajini.

Jedan izvor je rekao da bi Biden također mogao otputovati u Poljsku, članicu NATO-a, u kojoj je prisutna velika zabrinutost nakon ruskog napada na ukrajinsku bazu blizu njezine granice.

Članice NATO-a zabrinute su da će biti uvučene u vojni sukob s Rusijom. Biden je više puta rekao da Sjedinjene Države neće slati snage u Ukrajinu, već će braniti "svaki pedalj" teritorija NATO-a.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da su Sjedinjene Države blisko povezane sa svojim NATO partnerima i europskim saveznicima, ali da nije još donesena konačna odluka o predsjednikovu putovanju.

Otkako je 24. veljače započela ruska invazija na Ukrajinu, najveći napad na europsku državu od Drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države i njihovi saveznici koordinirali su široke sankcije protiv Moskve i predsjednika Vladimira Putina.

Važan sastanak američke i kineske strane u Rimu

Dodatnu zabrinutost SAD, ali i EU izazvala je i vijest da su Rusi od Kine navodno tražili vojnu pomoć, za koju nije sasvim jasno je li im Peking dao ili nije.

Tim povodom u Rimu su se sastali savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i kineski diplomat Yang Jiechi. Njihov je sastanak trajao punih sedam sati. Sullivan je pritom izrazio je ozbiljnu zabrinutost Washingtona zbog približavanja Kine Moskvi, rekao je visoki predstavnik američke vlade u telefonskom brifingu s novinarima u ponedjeljak.

Nakon završetka razgovora, Bijela kuća objavila je kratku izjavu u kojoj se navodi da je Sullivan pokrenuo "niz pitanja u odnosima SAD-a i Kine, uz značajnu raspravu o ratu Rusije protiv Ukrajine".

- U ovom smo trenutku duboko zabrinuti zbog približavanja Kine Rusiji, a savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je izravan u vezi s tim zabrinutostima i mogućim posljedicama određenih akcija, rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije.

Predstavnik američke vlade nije želio komentirati napise američkih medija da je Rusija od Kine zatražila vojnu i gospodarsku pomoć. Kina je u ponedjeljak demantirala takve izvještaje.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije ulazila u detalje sastanka, ali je spomenula "značajne posljedice ako [Peking] pruži vojnu ili drugu pomoć, što naravno, krši sankcije ili pomaže ratnim naporima".

Kina je najvažniji saveznik Rusije, ali pokušava zadržati neutralan stav u ukrajinskom sukobu.

Dužnosnik američke administracije rekao je da je sastanka u Rimu planiran nakon što je Biden sredinom studenog održao virtualni sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

- Bila je to intenzivna, sedmosatna sesija, koja je odražavala ozbiljnost trenutka, kao i našu predanost održavanju otvorenih linija komunikacije, dodao je.

Sastanak je dugo bio planiran i nije bio tempiran na događaje u Ukrajini te je pokrivao i druga pitanja, uključujući Sjevernu Koreju, Tajvan i napete bilateralne odnose. Dužnosnik je rekao da je to bila iskrena razmjena stajališta, ali bez konkretnih ishoda.

Više od 2,8 milijuna izbjeglica

I dok je u Rimu trajao važan sastanak, UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR priopćila je da je dosegla "rekordne iznose" donacija za svoj hitni odgovor na humanitarnu krizu u Ukrajini.

Agencija je priopćila da su tvrtke, zaklade i filantropi pridonijeli s više od 200 milijuna dolara u nešto više od dva tjedna za njezin odgovor na krizu u Ukrajini.

- Želim zahvaliti tvrtkama, zakladama i filantropima iz cijelog svijeta na ljubaznosti i velikodušnosti koju su pokazali u pomaganju ljudima koji bježe od rata u Ukrajini. Milijuni ljudi očajnički trebaju hitnu pomoć. Kako se kriza produbljuje, pozivam privatni sektor da nastavi s pružanjem potpore, rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

Ukupan broj ljudi koji su pobjegli iz Ukrajine od ruske invazije, koja je započela 24. veljače, premašio je 2,8 milijuna, a najmanje je dodatnih dva milijuna raseljeno unutar zemlje, prema UNHCR-u.

Patnje izbjeglica

Izbjeglice iz Ukrajine na poljsku granicu stižu pothlađene, gladne i žedne, a o covidu ne govori nitko iako ga ima, rekao je Hini liječnik koji volontira na graničnom prijelazu Medyka.

- Ugrijati ih, to je glavni način liječenja, rekao je dr. Wjahat Waraich, ginekolog i opstetričar iz Hannovera.

Waraich je rekao da mu se čini da je ovih dana on jedini liječnik u Medyki, gdje granicu svakodnevno prelaze tisuće Ukrajinaca.

Izbjeglice stižu nakon nekoliko dana puta u teškim i hladnim uvjetima, pa im najviše pomažu „topla juha i topli napici”, rekao je Nijemac, naglasivši da situaciju olakšava dolazak toplijeg vremena.

Ukrajinci često stižu dehidrirani i nedovoljno siti, a dijelu njih zdravlje se pogorša u trenutku kad prijeđu na poljski teritorij poput žene koja je kolabirala čim je prešla granicu. - Dođu na sigurno pa im padne razina adrenalina, objasnio je Waraich.

Istaknuo je kako zbog ratne situacije izmijenio odnos liječnika i pacijenta.

- Inače pacijenti dolaze doktoru, no ovdje su ljudi traumatizirani, samo žele ući u autobus i otići, zaborave na svoje bolesti, ozljede i infekcije. Zato ja prilazim njima i pitam je li sve u redu.

Waraich naglašava da je medicinskih potrepština na prijelazu dovoljno jer ih ondje dostavlja veliki broj nevladinih organizacija, ali nedostaje liječnika.

Ukrajina je prije početka invazije imala veliki postotak pozitivnih testova na covid-19, no rat je bolest stavio u drugi plan.

- Covid-19 i dalje izaziva zabrinutost i vidim pacijente sa simptomima, rekao je Waraich, no dodao da je zasad tehnički nemoguće pratiti koliko je virus raširen.

- Naravno da je covid tema meni kao profesionalcu, ali ne i izbjeglicama, imaju oni drugih briga.


Ovdje možete pročitati sve o jučerašnjim događajima vezanim uz rusku invaziju na Ukrajinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:14