‘OVO JE NAJTEŽE!‘

Ukrajinski vojnici otkrili kakav ih užas čeka kada oslobode neko mjesto: ‘Nemaš se gdje sakriti...‘

Bitka za Staromajorske amblematska je za ovu faza rata - svakih se 100 metara skupo plaća

Rusi su čak i mine koje su postavili zaštitili zamkama. Ukrajinski deminer kodnog imena Volt rekao je da je ispod protutenkovskih mina pronašao granate

 Sergei SUPINSKY/AFP

Četiri ceste koje presijecaju selo Staromajorske na istoku Donjecke oblasti potpuno su smrvljene. Iako malo, to je selo ipak jako važno. Ako već ne u materijalnom, onda u simboličkom smislu. Njegova sudbina predstavlja veći problem s kojim se Ukrajina suočava. Nakon brutalnih i napetih bitki te napretka ukrajinskih snaga, iste se nemaju gdje sakriti jer su svi potencijalni zakloni - uništeni. Čim ostvare bilo kakvu pobjedu, Ukrajinci postanu lake mete za rusku artiljeriju, piše CNN.

Upravo se to dogodilo u ponedjeljak. Ostaci sela Staromajorske bili su pod konstantnom paljbom. Rusija je u jednom trenutku trijumfalno uskliknula da je iz njega otjerala ukrajinske borce, što je Kijev odmah opovrgnuo. Bitka za Staromajorske amblematska je za ovu faza rata - svakih se 100 metara skupo plaća. "Kada neprijatelja napadate dok vas on raketira, nemate se gdje sakriti. To je najteže", rekao je ukrajinski vojnik kodnog imena Krivbas koji je sudjelovao u 10-dnevnoj bitki za Staromajorske.

Krivbas je dodao da su im Rusi već dva puta pokušali preoteti Staromajorske. Ukrajinska je pozicija tim nepovoljnija jer su ruske snage još uvijek nalaze na istočnoj obali rijeke Mokre jele koja prolazi kroz Staromajorske. Ona ih štiti od naleta Ukrajinaca i omogućuje da ih lakše napadaju.

Najnovije pobjede koje je Ukrajina ostvarila možda nisu velike, ali dolaze nakon što je Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država objavilo da je Ukrajina u bitke počela slati i rezerviste. Ukrajinski vojnici koji se nalaze na fronti rekli su CNN-u da se nadaju da će kontraofenziva dobiti na brzini, ali da nisu euforični jer je rusko ratno zrakoplovstvo vrlo moćno i zato što su njihovi kolege umorni.

Krivbas je rekao da je bitka za grad Neskučne na krajnjem istoku Donjecke oblasti također rezultirala uništenjem gradskog pejsaža i infrastrukture. Ukrajinci su prije napada procijenili da gradi brani svega 20 Rusa. Međutim, u gradskim ih je podrumima bilo još 200. Ukrajinski ih dronovi nisu vidjeli jer nisu izlazili na svjež zrak, pa ni da bi obavili nuždu. Navodno su koristili boce i druge posude. Zato su Ukrajinci pomislili da će ih jedinica od 70 vojnika zgromiti.

Bitka je na kraju bila bitno ljuća, a završila je okršajem Ukrajinaca i ruskih padobrancima u jednoj školskoj dvorani. Nakon što su neko vrijeme odolijevali ukrajinskim snagama, Rusi su u konačnici pobjegli iz dvorane. Krivbas je CNN-ovim novinarima pokazao nered koji su ostavili za sobom. Iako uništena, na njezinim se zidovima i dalje naziru morbidni natpisi: "Nema ljubavi"; "Bog je za Rusiju"; "Dobrodošli u Mordor".

Nihilizam je to koji samo podcrtava ključno pitanje koje si Ukrajinci postavljaju: Zašto se Rusi toliko trude zadržati te male gradove i sela? Činjenica da ruska vojska želi zadržati sva ta mjesta dovela je u pitanje tvrdnju da je ruska obrambena linija snažna, ali tanka. "Nadam se da će početi trčati kada probijemo i posljednju liniju njihove obrane. Čini se da im netko još uvijek čuva leđa", rekao je Krivbas te dodao da lica rezervista na bojištu mogu podići moral umornima kojih ima mnogo.

Brutalna upornost ruske taktike ostaje postojana. Ukrajinski vojnik kodnog imena Sergej rekao je da Rusi na prvu liniju fronte i dalje šalju neinformirane i nedovoljno obučene zatvorenike. Ukrajinac kaže da to rade kako bi to "topovsko meso" otkrilo pozicije ukrajinskih snaga. "Oni tamo stoje dok ne umru. Ne razumijem njihovu motivaciju. Ne znam za što se oni bore", rekao je Sergej.

Ukrajinski su vojnici na jednom ruskom položaju pronašli knjižicu naslova "Zašto se borimo" u kojoj piše da je Rusija tobože napadnuta te da je "morala" uzvratiti udarac.

Ukrajinski vojnik kodnog imena Reva koji je sudjelovalo u oslobađanju sela Staromajorske rekao je da su Rusi na fronti koristili nadražujući plin. "Pucnjava je bila kaotična. Htjeli su otkriti gdje se nalazimo. Onda je došao plin. Ne osjetite ga. Kreće se sporo kad je blizu tla. Stavljao sam stvari u naprtnjaču kada sam ga osjetio u grlu i nosu", rekao je Reva.

Rusi su čak i mine koje su postavili zaštitili zamkama. Ukrajinski deminer kodnog imena Volt rekao je da je ispod protutenkovskih mina pronašao granate. One bi eksplodirale ako bi se mina pomaknula. Volt CNN-ovim novinarima nije stigao objasniti kako su Rusi to napravili jer ga je prekinula neprijateljska paljba.

Ukrajina je ubrzala i napreduje. Međutim, njezini vojnici ne znaju koliko će još trajati ova oštra bitka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:22