PREMALO VOJNIKA?

Ukrajinci jurišaju, analitičari tvrde: ‘Prijeti repriza onoga što se 1943. dogodilo Nijemcima!‘

Neki analitičari vjeruju da je izravna vojna pobjeda Ukrajine nemoguća

Obuka ukrajinskih vojnika

 Sergei Supinsky/AFP

Ukrajinske vlasti u petak su izvijestile o oslobođenju sela Staromajorske na jugu Donecka.

"Naš jug! Naši dečki! Slava Ukrajini!", napisao je predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu. Tvrde da su napredovali i južno od Bahmuta. Žarište borbi su sela Kliščivka, Kurduumivka i Andrivka, piše njemački Spiegel.

Prvi je o pomaku na bojištu pisao New York Times. Nakon prve faze obilježene sporim napredovanjem i teškim gubicima, Ukrajinci su se pregrupirali kako bi pokrenuli drugi, snažniji napad. Cilj nove protuofenzive je proboj u Zaporižji. Ovo je veliki test, rekao je neimenovani dužnosnik SAD-a za NYT. Očekivanja od ljetne protuofenzive sve su veća. Donekle su se bila izjalovila prošloga mjeseca, kad se otkrilo koliko su se Rusi dobro ukopali. Sad, nakon tjedana napada dalekometnim topništvom, Ukrajinci napadaju s obnovljenom energijom.

image

Volodimir Zelenski

Handout/AFP

Produljivanje rata

Prema američkom Institutu za proučavanje rata, čini se da su ukrajinske snage probile ruske obrambene položaje kod grada Orihiva. Također su uspjeli proći kroz taktički izazovne obrambene položaje kod sela Robotine. Oba sela su na putu prema Azovskom moru. Snimke iz zraka pokazuju intenzivne borbe oko Bahmuta. Vladimir Putin je na sastanku s afričkim liderima u Sankt Peterburgu potvrdio da su se sukobi značajno pojačali.

Druga runda protuofenzive mogla bi se pokazati uspješnijom od prve. Ali to ne znači da će sedamnaestomjesečni rat uskoro završiti. Neki analitičari vjeruju da je izravna vojna pobjeda Ukrajine nemoguća, prenosi Yahoo News. Produljivanje rata, tvrde oni, samo će uzrokovati više mrtvih i više patnje.

"SAD i njihovi saveznici trebali bi pokušati usmjeriti sukob prema kraju igre", ocijenio je analitičar Samuel Charap iz RAND Corporationa.

Prerano je za diplomaciju, posebno dok ukrajinske snage napreduju, poručio je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Volodimir Zelenski "može odrediti je li i kad spreman sjesti i pregovarati", rekao je Kirby.

"Ukrajina je napadnuta, još uvijek ima desetke tisuća ruskih vojnika na svome tlu. I ima puno pravo željeti povratiti teritorijalni integritet i suverenitet svoje zemlje".

Premalo vojnika

Analitičari George Beebe i James Webb, bivši šef analitike u odjelu CIA-e za Rusiju te bivši marinac, pišu za magazin Time da Ukrajina, unatoč intenzivnoj regrutaciji, ima premalo vojnika: za uspješnu ofenzivu napadač ih mora imati triput više. Ukrajina je pred izborom: ili će nastaviti ofenzivu s nedovoljnim brojem vojnika i oružja napadajući dobro utvrđene Ruse ili će se prebaciti na obrambenu taktiku.

Ako nastavi ofenzivu, mogla bi iscrpiti resurse i učiniti sebe opasno ranjivom za ruski protunapad. Tako je 1943. bitka kod Kurska iscrpila Wehrmacht i omogućila Sovjetima protunapad, koji nije stao dok Crvena armija nije stigla u Berlin.

Kad bi naglasak stavili na obranu, skratili i ojačali obrambene linije, mogli bi zadržati područja Donbasa koja je Rusija službeno anektirala, ali ih tek treba osvojiti, stavljajući Kijev u snažniju pregovaračku poziciju od one s neuspješnom protuofenzivom, navodi Time. Uz diplomatski pritisak to bi moglo natjerati Rusiju za pregovarački stol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:18