OTVORENO PRIZNANJE

Ukrajinski ministar: ‘Taj ugovor uskoro istječe. Ne vidim rješenje. Prijeti ogroman udarac Europi, ali i nama!‘

Konzultantska tvrtka ICIS otkriva koje su europske zemlje u tom slučaju daleko najranjivije...
 Ina Fassbender/Afp

Moskva bi već do kraja sljedeće godine mogla zatvoriti jedan od preostala dva plinovoda kojim se Europi dostavlja ruski plin, upozorava Financial Times, pozivajući se na ukrajinskog ministra energetike Hermana Haluščenka. Tada, naime, istječe Gazpromov petogodišnji ugovor, potpisan krajem 2019., za koji u jeku rata postoji sve manje izgleda da bude obnovljen.

- Ne vidim kako bismo mogli sjesti za stol i bilateralno raspravljati o obnovi ugovora. Mogu vam potvrditi da se pripremamo za prekid opskrbe - potvrdio je FT-u ukrajinski ministar, upozorivši pritom i Europu na taj scenarij.

Riječ je o prvom otvorenom priznanju Kijeva da će ugovor s Gazpromom biti obustavljen do kraja sljedeće godine. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin, ranije ovoga mjeseca izjavio je kako bi "takva odluka bila ogroman udarac, ne samo Europi, već i Ukrajini, koja bi tako izgubila prihode od tranzitne rute".

Bez te rute, na koju, prema posljednjim podacima iz svibnja, otpada oko pet posto ukupnog plina u Europi, ruski će se plin Starom kontinentu moći dostaviti jedino preko TurkStreama, koji opskrbljuje jugoistočne europske zemlje.

Konzultantska tvrtka ICIS tvrdi da su najranjivije europske zemlje Austrija i Slovačka; potonja gotovo u potpunosti ovisi o ruskom plinu. Jedna od najvećih austrijskih energetskih kompanija OMV smiruje situaciju i uvjerava građane da pripremaju odgovor i za takav scenarij te kako će opskrba plinom, neovisno o ishodu, teći relativno neometano.

Naime, odluka Moskve da Europi sreže opskrbu plinom prošle je godine prouzročila energetsku krizu, ubrzala inflaciju te podigla životne troškove diljem kontinenta, zbog čega se Europa morala promptno prilagoditi danim okolnostima, smanjiti ovisnost o ruskom plinu te pronaći alternativne izvore, poput ukapnog prirodnog plina.

Europska unija prošle je godine uložila izdašna sredstva u uvoz LNG-a te je usvojila propise za povećanje skladišta kojima bi spriječila eventualnu nestašicu plina.

- U teoriji, postoji nategnut scenarij u kojem bi Rusija Europi mogla nastaviti dostavljati plin ukrajinskom rutom i mimo isteklog ugovora, ali riječ je o kreativnim pravnim finesama, na koje bi barem Rusija i Europa trebale pristati, a to ne djeluje pretjerano izgledno - objašnjava FT-u Laurent Ruseckas, analitičar kompanije S&P Global Commodity Insights.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:23