PAO JE JASTREB

Ukrajinci uništili moćni ruski radar od 250 milijuna dolara, objavljen i video: ‘A slušajte zašto su ga poslali...‘

Rusi su najavili da na bojišta šalju svoj najsofisticiraniji radar za detekciju artiljerije, koji je u manje od 24 sata uništen

Uništeni Jastreb

 Screenshot/

Ukrajinska vojska uspješno je uništila sofisticirani ruski radarski sustav Jastreb-AV, procjenjene vrijednosti 250 milijuna dolara, svojom bombom s GPS navođenjem, javljaju ukrajinske snage, a napad je službeno potvrdilo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

U utorak ujutro, ruski su mediji slavodobitno najavili da njihov stožer u Ukrajinu šalje jedan od najsofisticiranijih radara za detekciju artiljerije kako bi zaštitili ruske trupe od sustava HIMARS kojeg je Kijevu svojedobno donirao SAD.

Prema posljednjim informacijama s terena, Jastreb je uništio upravo HIMARS. Ironija kao da ne može biti veća, a sve su potvrdile i ukrajinske snage putem službenog priopćenja na društvenim mrežama.

- Tijekom izvida na jednoj od južnih točaka bojišnice, posada bespilotne letjelice 73. pomorskog centra ukrajinskih kopnenih snaga otkrila je artiljerijski sustav 1K148 Jastreb-AV. Operateri Snaga za specijalne operacije, zajedno s jedinicom oružanih snaga te 140. zasebnom mehaniziranom brigadom, izvršilo je napad HIMARS-om, a uslijed požara uništen je i neprijateljski sustav Jastreb-AV – stoji u informacijama ukrajinskih postrojbi, a na društvenim je mrežama osvanula i snimka samog napada na ruski Jastreb.

Podsjetimo, radarski sustavi koriste elektromagnetske valove za odašiljanje signala i detekciju povratnih odraza od objekata u okolini, a njihova je glavna zadaća praćenje letjelica i raketa kako bi vojnim snagama na terenu omogućila brzo i precizno određivanje prisutnosti neprijateljskih objekata u zračnom prostoru.

No, Jastreb je nešto posebniji od toga jer je riječ o sustavu čiji je glavni posao da praćenjem putanje projektila precizno odredi odakle su lansirani. Nakon toga potrebno je samo dojaviti koordinate vlastitoj artiljeriji ili zrakoplovstvu i neprijateljsko topništvo može postati meta. Uz Jastreba, Rusija u Ukrajini otprije ima protuartiljerijski radar Zoopark.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:58