RAZORAN UDAR

Ruski sustav vrijedan milijune dolara izbrisan s lica zemlje, pogledajte trenutak uništenja!

Dramatična video snimka prikazuje trenutak uništenja ruskog radarskog sustava K-1 Podljot

Trenutak udara na radarski sustav

 Screenshot/X

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupocjeni sustav ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obavještajna agencija GUR objavila je u subotu video snimku za koju tvrde da prikazuje udar pripadnika Obavještajne službe obrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene topničko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sustav 48Y6 K-1 Podljot, a na snimci je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

Podljot-K1 je moderan mobilni radarski sustav koji može detektirati do 200 zračnih ciljeva istovremeno i ima domet detekcije do 450 kilometara, prema specijaliziranoj internetskoj stranici Army Recognition. Sustav navodno vrijedi 5 milijuna dolara i posebno je dizajniran za otkrivanje ciljeva na malim visinama. Razvijen je 2009. godine, a raspoređuje se u ruskim snagama protuzračne obrane od 2015. godine, kako prenosi Newsweek.

Snimka drona prikazuje ukrajinski udar u polju na nepoznatoj lokaciji. Snimka iz drugih kutova prikazuje eksploziju i posljedice udara. "Uspješno je vatrom oštećena antenska instalacija i dizel stanica koja je napajala kompleks", naveo je GUR uz snimku u trajanju od 47 sekundi.

Ukrajinska obavještajna služba navodi da je Rusija koristila sustav za detektiranje i prijenos koordinata svojim protuzračnim raketnim sustavima S-300 i S-400. Ukrajinci su se pohvalili uspješnim gađanjem tako skupog komada opreme, no informacije i snimka nisu neovisno potvrđeni. "Cijena takvog radara je više od 700 milijuna rubalja ili više od 5 milijuna dolara", rečeno je.

U studenom prošle godine ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da je jedan sustav Podljot uništen, što je treće potvrđeno uništenje opreme, nakon udara u pograničnoj zoni u blizini sela Krasnaja Poljana u okrugu Šebekino u regiji Belgorod.

Prema ukrajinskim izvješćima, u srpnju 2022. još jedan isti ruski radarski sustav uništen je u preciznom napadu u južnoj ukrajinskoj regiji Herson.

Informacija o uništenju ruskog radarskog sustava dolazi nakon više prijavljenih ukrajinskih udara koji su izmakli ruskoj protuzračnoj obrani. Tijekom noći u petak ukrajinska Služba sigurnosti izvela je napade bespilotnim letjelicama na dvije rafinerije nafte i vojnu zračnu luku u ruskoj regiji Krasnodar, prema ukrajinskom vojnom izvoru, a prenose lokalni mediji. Na snimci je zabilježen navodni trenutak udara na naftno postrojenje u Slavjansku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:09