RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinci u strahu: ‘Dobit ćemo od Rusa čestitku za kraj godine, imaju jasan plan, cilj je zadovoljiti domaću publiku‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Snježna oluja u Moskvi

 Mikhail Voskresenskiy/Sputnik/Profimedia/Mikhail Voskresenskiy/sputnik/profimedia

Ključni događaji:

- Putin okupio vojne zapovjednike

- Eksplozije u Kijevu, obnovljena opskrba vodom

- CIA: Rusi nisu ozbiljni po pitanju pregovora

- Sirene za uzbunu diljem Ukrajine: ‘‘Rusi su poslali 60 projektila prema Ukrajini‘


Ukrajina strahuje od daljnjih ruskih raketnih napada na prijelazu godine

Ukrajinsko vojno vodstvo sada strahuje od novog ruskog raketnog napada na prijelazu godine, rekao je glasnogovornik vojske Juri Ignat.

Rekao je da se ne može isključiti da će neprijatelj "čestitati" Ukrajini na ovaj način kraj godine. "Imaju jasan plan u kojem su postavili prioritetne ciljeve." U procesu, rekao je, cilj je nametnuti Ukrajini što je više moguće štete.

"A ovisno gdje boli najviše, tamo će gađati, što zlobnije, što drskije i što bolnije", citirala je Ignata državna novinska agencija UNIAN.

Dodatno, datum novih napada bit će određen "kako bi se zadovoljio diktatora (Vladimira Putina)". Rekao je da bi napadi oko nove godine također zadovoljili "domaću publiku", odnoseći se na rusku populaciju.


Zelenski u videoporuci pozvao na globalni mirovni samit ove zime

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je predložio održavanje globalnog mirovnog samita ove zime, u videoporuci za koju se Kijev nadao da će biti emitirana ususret finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru iako se činilo da svjetska nogometna organizacija FIFA to neće dozvoliti.

Američki CNN u petak je objavio da je Zelenski zatražio od FIFA-e dopuštenje da podijeli svoju poruku mira prije finalne utakmice.

"Ponudili smo formulu za mir svijetu. Apsolutno pošteno. Ponudilo smo je jer nema pobjednika u ratu, ne može biti neriješeno", kazao je u Zelenski u videoporuci koju je objavio njegov ured.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači, a naziva je "posebnom vojnom operacijom". Tisuće civila ubijene su u sukobu, a milijuni ljudi, čiji su domovi uništeni, raseljeni su.

"Najavljujem inicijativu da se održi samit Global Peace Formula (Formula za mir u svijetu). Samit koji će ujediniti sve nacije svijeta s ciljem svjetskog mira. Tribine na stadionima isprazne se nakon utakmice, a nakon rata ostaju prazni gradovi", kazao je Zelenskij.

Zelenski se htio videovezom obratiti očekivanim stotinama milijuna gledatelja prije finalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva između Argentine i branitelja naslova prvaka Francuske na stadionu Lusail u Dohi, objavio je CNN.

FIFA nije odgovorila na više zahtjeva za komentarom, no nije se činilo vjerojatnim da će Zelenskom pružiti mogućnost da održi govor s obzirom na stav organizacije prema političkim porukama na Svjetskom prvenstvu.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru je napisao da FIFA "pokazuje nedostatak razumijevanja za katastrofu u koju Ruska Federacija odvodi svijet započinjanjem rata u Ukrajini".

Rusija je u petak ispalila više od 70 projektila prema Ukrajini u sklopu jednog od najvećih raketiranja od početka rata, čime je prekinula opskrbu električnom energijom u drugom najvećem ukrajinskom grad i prisilila Kijev da uvede izvanredne prekide opskrbe električne energije diljem zemlje.


Ruski mediji najavili važan Putinov govor idući tjedan

Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će važan govor na sastanku ministarstva obrane idući tjedan, objavila je u nedjelju ruska državna televizija.

"Očekujemo važne izjave", rekao je Pavel Sarubin, voditelj emisije "Moskva.Kremlj.Putin", za televiziju WGTRK u nedjelju.

Po televiziji, Putin će predsjedati godišnjim proširenim sastankom ministarstva obrane. Točan datum sastanka nije poznat.

Putina se u ponedjeljak očekuje u Minsku radi sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Na sastanku vlade prošli tjedan Putin je zatražio prilagodbu planova za naoružavanje.

Smatra se mogućim da će nastaviti usmjeravati gospodarstvo prema ratnoj ekonomiji jer ruske postrojbe u Ukrajini imaju problema s opskrbom.

Zbog problema na bojištu, Putin zadnjih tjedana općenito izbjegava to pitanje, a otkazao je i tradicionalnu godišnju konferenciju za novinare prije Božića.

Kremlj je u subotu priopćio da je Putin zatražio prijedloge od zapovjednika svojih oružanih snaga o tome kako misle da bi se trebala odvijati ruska vojna kampanja u Ukrajini tijekom posjeta stožeru operacije.

Putin je cijeli petak proveo u sjedištu operativne skupine, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov za novinsku agenciju Interfax.

U subotu je ministarstvo obrane priopćilo da je ministar Sergej Šojgu razgovarao s vojnicima na "prvoj crti" i na "zapovjednom položaju". Međutim, nije jasno kada se dogodio taj posjet niti je li Šojgu bio u Ukrajini. Kratki video objavljen uz priopćenje prikazuje Šojgua u vojnom helikopteru te nekoliko snimki iz zraka.


Ruska prijestolnica u snježnoj apokalipsi

"Ovo je snježna apokalipsa", poručila je u nedjelju ruska javna televizija uz snimke rekordnih nanosa viših od 30 centimetara na ulicama Moskve zbog čega je poremećen cestovni promet, a otkazani su i letovi iz tamošnjih zračnih luka.

"Ovakvi snježni nanosi tipični su za veljaču, a sada se događaju prosincu", objavio je meteorološki centar Fobos.

"Nikad u povijesti meteoroloških praćenja tako visoki snježni nanosi nisu se vidjeli na moskovskim ulicama 18. prosinca", dodaje.

Oko 119.000 ljudi i više od 12.500 vozila radi na čišćenju snijega, objavile su gradske vlasti.

"Ovo je snježna apokalipsa: Moskvu je pogodila takva snježna oluja da se ne može ni hodati ni voziti", javlja javna televizija Pervij kanal.

image

Moskvu je prekrio snijeg

Natalia Kolesnikova/Afp
image

Snježna oluja u Moskvi

Natalia Kolesnikova/Afp

"Autobus su blokirani (...) očajni putnici silaze iz autobusa i nastavljaju pješice", prenijela je televizija Ren-TV.

Nestali su pločnici pod snježnim pokrivačem, a vlasti sada daju prednost čišćenju cesta kako bi se omogućio javni prijevoz.

Više od 50 letova otkazano je sa zračnih luka u Moskvi zbog nevremena, objavile su aerodromske vlasti.


Ukrajinci postavili božićno ‘drvce nepobjedivosti‘

Volonteri u gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine napravili su božićno drvce od maskirnih mreža. Nakon blagdana, one će biti donirane vojnicima koji se bore na prvoj crti.

"Želimo slaviti ne samo Božić i Novu godinu, već želimo slaviti i pobjedu", poručio je jedan lokalni stanovnik, prenosi BBC.


Šojgu obišao vojnike uključene u ‘posebnu vojnu operaciju‘

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu obišao je vojnike uključene u, kako je Moskva naziva, "posebnu vojnu operaciju" Rusije u Ukrajini, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane.

"Čelnik ruske vojske obišao je helikopterom područja na kojima su razmješteni vojnici i ruske postrojbe u području posebne vojne operacije", priopćilo je ministarstvo na aplikaciji Telegram.

Moskva invaziju na Ukrajinu naziva "posebnom vojnom operacijom" kojoj je cilj "demilitarizacija" i "denacifikacija" susjedne zemlje. Kijev i njegovi saveznici nazivaju je neizazvanim osvajačkim činom.

Ministarstvo je priopćilo da je Šojgu razgovarao s vojnicima na "prvoj crti" i na "zapovjednom položaju". Međutim, nije jasno kada se dogodio taj posjet niti je li Šojgu bio u Ukrajini.

Kratki video objavljen uz priopćenje prikazuje Šojgua u vojnom helikopteru te nekoliko snimki iz zraka.

Objava je uslijedila dan nakon sastanka ruskoga predsjednika Vladimira Putina s najvišim vojnim zapovjednicima, među kojima je bio i Šojgu, a na kojemu je tražio njihovo mišljenje o tome kako treba nastaviti rusku vojnu kampanju u Ukrajini.

U najvećem sukobu u Europi nakon Drugog svjetskog rata poginule su tisuće ljudi, milijuni su rasljeni, a brojni gradovi razoreni.


Rusija osudila Moldaviju zbog zabrane 6 TV kanala: To je cenzura i kršenje prava manjina

Rusija je osudila odluku Moldavije da privremeno zabrani šest televizijskih kanala kao "političku cenzuru". Moldavija je optužila te kanale za emitiranje "netočnih informacija" o zemlji i ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini, prenosi The Guardian.

Kanali su usko povezani s političarem i biznismenom Ilanom Shorom, koji je pobjegao iz zemlje 2019. nakon izbora prozapadne predsjednice Maie Sandu, prenosi Guardian agenciju Reuters.

Shor, koji je u egzilu u Izraelu, podržao je prosvjede u toj zemlji tražeći da vlada podnese ostavku.

"Ovu zabranu smatramo neviđenim činom političke cenzure, zlouporabom načela medijskog pluralizma i flagrantnim kršenjem prava na slobodu pristupa informacijama, o čemu se politički vrh Republike redovito izjašnjava", izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"U svjetlu neviđenih posljedica provedbe zabrane za dio stanovništva zemlje koji govori ruski, također je kvalificiramo kao cinično kršenje prava nacionalnih manjina".

Zabrana će na snagu stupiti u ponedjeljak i trajati dok traje izvanredno stanje koje je Moldavija proglasila nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:28