UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Putin izdao dvije nove naredbe: ‘Ojačajte ruske granice, a imam i plan za izdajice i špijune‘

Uživo pratimo najvažnije događaje 299. dana rata u Ukrajini

Vladimir Putin

 Gavriil Grigorov/Afp

Ključni događaji 299. dana rata u Ukrajini:

- Ministri EU postigli dogovor oko gornje cijene plina

- Putin stigao u Minsk; s njim je i ministar obrane Šojgu

- Putin i Lukašenko puno razgovarali o suradnji, nimalo o ratu

- Devet bespilotnih letjelica Šahed oboreno u zračnom prostoru Kijeva

- Šef moldavske sigurnosne službe: ‘Rusija će sigurno napasti Pridnjestrovlje‘


Nove Putinove naredbe: ‘Ojačajte ruske granice, a imam plan za izdajice i špijune‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je nove naredbe koje se odnose na jačanje ruskih granica te obuzdavanje neistomišljenika u zemlji.

Sigurnosne službe dobile su iz Kremlja upute da brane stanovnike područja koje Putin naziva ruskim "novim regijama". Radi se o ukrajinskim regijama koje je Rusija pripojila u rujnu.

Također je sigurnosnim službama naredio da pod kontrolom drže masovna okupljanja i strateške infrastrukturne objekte, navodi ruska agencija RIA. Putin je rekao da će izdajice i špijuni koji rade protiv Rusije naići na snažan otpor.


Putin i Lukašenko puno o suradnji, nimalo o ratu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega i bliski saveznik Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak su veličali dobrobit suradnje dviju država tijekom prvog Putinovog posjeta Minsku od 2019., gotovo ne spomenuvši rat u Ukrajini.

Nitko od novinara prisutnih na konferenciji za medije dvojice čelnika nije pitao hoće li se Bjelorusija uključiti u rat u Ukrajini. Lukašenko je ranije ponavljao da se to neće dogoditi.

Umjesto toga dvojac je govorio o sve snažnijem gospodarskom i obrambenom povezivanju dviju bivših sovjetskih država, ujedinjenih u takozvanu „Uniju“, kao i o finalu Svjetskog prvenstva u nogometu odigranog u nedjelju u Katru, prenosi Reuters.

image
Konstantin Zavrazhin/Afp
image
Pavel Bednyakov/Afp
image
Pavel Bednyakov/Afp
image
Konstantin Zavrazhin/Afp

Bjeloruska politička oporba, uglavnom u pritvoru, egzilu ili cenzurirana, strahuje da će Kremlj postepeno anektirati ili „apsorbirati“ svog mnogo manjeg slavenskog susjeda. I Putin i Lukašenko su se trudili odbaciti tu ideju.

"Rusiji nije u interesu bilo koga apsorbirati", rekao je Putin. „To jednostavno nema nikakve svrhe“.

Lukašenko, koji je sedamdesetogodišnjaka Putina u jednom trenutku nazvao „starijim bratom“, hvalio je Rusiju kao prijateljicu koja je „pružila ruku“, opskrbljujući Bjelorusiju naftom i plinom po sniženim cijenama.

"Rusija može bez nas, ali mi ne možemo bez Rusije", rekao je.

Bjeloruski autokrat kazao je su se dvije zemlje dogovorile o novoj cijeni za opskrbu ruskim plinom, ali je odbio precizirati o kojoj je cijeni riječ prije nego o tome raspravi njegova vlada.

Ruska vojska u veljači je iz Bjelorusije pokrenula svoj neuspješni napad na Kijev, a u toj državi se mjesecima odvija vojna aktivnost dviju zemalja.


Šef moldavske sigurnosne službe: ‘Rusija će sigurno napasti Pridnjestrovlje‘

Šef moldavske sigurnosne službe, Alexandru Musteata, upozorio je na ‘vrlo visok‘ rizik od nove ruske ofenzive na istoku te zemlje, ponavljajući nedavne poruke nekoliko ukrajinskih vojnih zapovjednika da se Moskva priprema za novu veliku ofenzivu početkom sljedeće godine.

Rusija i dalje ima za cilj osigurati kopneni koridor kroz Ukrajinu i odcijepiti moldavsku regiju Pridnjestrovlje, rekao je Musteata televizijskom kanalu TVR-Moldova, a prenosi Reuters.

‘Nije pitanje hoće li Ruska Federacija poduzeti novi prodor prema teritoriju Moldavije, već kada će to učiniti‘, rekao je i dodao da njegova agencija vjeruje da Moskva razmatra nekoliko scenarija kako doći do Moldavije i da je moguće da će ofenziva biti pokrenuta u siječnju i veljači ili kasnije u ožujku i travnju.

Pridnjestrovlje, koje kontroliraju proruski separatisti i u kojem se stalno nalazi 1500 ruskih vojnika, kao i veliko skladište oružja, graniči sa zapadnom Ukrajinom.

Musteata je rekao da Rusija želi da se njezine snage povežu s tim snagama u Moldaviji.


Kremlj smatra ‘neprihvatljivim‘ ograničenje cijene plina

Kremlj je u ponedjeljak ocijenio "neprihvatljivom" odluku EU-a o ograničenju cijene plina.

"To je kršenje tržišnog procesa formiranja cijena", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenijele su ruske novinske agencije.

"Svaka referenca na ‘ograničenje‘ (cijena) je neprihvatljiva", naglasio je.

Ministri energetike država članica EU-a dogovorili su u ponedjeljak ograničenje cijena plina.

Oni su odlučili da se mehanizam za ograničenje aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavat satu i 35 eura više od referentne cijene LNG u razdoblju od tri dana uzastopno, rekli su diplomatski izvori.

Protiv toga plafona bila je jedino Mađarska, Austrija i Nizozemska su bile suzdržane, a Njemačka je podržala. Sve te zemlje ranije su se protivile intervenciji na tržištu plina i ograničenju cijena.

Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. veljače sljedeće godine.


Ministri EU postigli dogovor oko ograničenja cijene plina

Ministri energetike Europske unije složili su se s ograničenjem cijene plina, rekao je glasnogovornik češkog predsjedanja EU Dmitrij Černikov.

Ministri energetike država članica dogovorili su se u ponedjeljak da se mehanizam za ograničenje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavat satu i 35 eura više od referentne cijene LNG u razdoblju od tri dana uzastopno, doznaje se i iz diplomatskih izvora.

Protiv toga plafona bila je jedina Mađarska, Austrija i Nizozemska su bile suzdržane, a Njemačka je podržala. Sve te zemlje ranije su se protivile intervenciji na tržištu plina i ograničenju cijena.

Za odluku ne treba imati konsenzus nego je dovoljna kvalificirana većina, što znači da je treba podržati 55 posto država članica, to jest njih 15, koje čine najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije.

Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. veljače sljedeće godine.

Ministri energetike na svom prošlotjednom sastanku nisu se uspjeli dogovoriti o ograničenju cijena plina, jer je za većinu država članica bio neprihvatljivi prijedlog Komisije u kojem je previsoko postavljena gornja granica cijene plina. Europska komisija potkraj studenoga predložila je uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a deset uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Češko je predsjedništvo došlo je na sastanak s novim prijedlogom po kojem bi se mehanizam aktivirao kada cijena plina dosegne 188 eura za megavat sat u razdoblju od tri dana.


Putin Lukašenku obećao povećanje trgovinske razmjene

Vladimir Putin je na početku svog posjeta Minsku rekao da je Bjelorusija najbliži saveznik Rusije.

Bjeloruski medij Nexta objavio je snimku ruskog i bjeloruskog predsjednika na početku otvorenog dijela razgovora.

Dvojica diktatora na početku su nahvalili jedan drugoga i nastavili o budućnosti njihovog ‘prijateljstva‘. Zasad nema govora o ratu, ali Putin je obećao Lukašenku povećanje trgovinskog prometa, razvoj nuklearne energije i suradnju u svemiru.


Putin sletio u Minsk; dočekao ga Lukašenko

Vladimir Putin sletio je u Minsk gdje će održati razgovore s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, izvijestili su ruski državni mediji. Sastanak je organiziran dok vlada sve veći strah da Moskva pokušava nagovoriti svog najbližeg saveznika da se pridruži novoj kopnenoj ofenzivi protiv Ukrajine. Ovo je prvo Putinovo putovanje u Minsk od 2019. godine.

Lukašenko je ranije dopustio Kremlju da koristi teritorij njegove zemlje kao platformu za slanje desetaka tisuća ruskih vojnika u Ukrajinu i polijetanje ratnih zrakoplova iz bjeloruskih baza. Ali Lukašenko se nije izravno uključio u rat niti je poslao vlastite trupe u borbu, ponekad je čak suptilno kritizirao invaziju te kazao da se sukob ‘odugovlači‘.

U razgovoru s ruskim novinskim agencijama, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Bjelorusija ruski ‘saveznik broj jedan‘, ali da su sugestije da Moskva želi izvršiti pritisak na Minsk da se pridruži njenoj ‘specijalnoj vojnoj operaciji‘ zapravo ‘glupe i neutemeljene izmišljotine‘.

Iako su kao tema razgovora navedena ekonomska pitanja, u Minska je zajwedno s Putinom stigao i ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

‘Bjeloruske oružane snage puno vježbaju od travnja. Vjerojatno su najaktivnije od kraja Hladnog rata‘, kaže Konrad Muzika, analitičar za pitanja sigurnosti iz Rochan Consultinga.

‘Ako tome dodate sve mobilizacijske napore koje su poduzeli u proteklih nekoliko mjeseci, provjeru podataka rezervista, dovođenje u vojne urede radi potvrde podataka o prebivalištu i tako dalje i tako dalje, to ukazuje da bi se bjeloruska uloga u ovome ratu mogla promijeniti u bliskoj budućnosti.‘

Muzika podsjeća da je Lukašenko opstao na vlasti upravo zahvaljujući Putinovoj pomoći te da mu je dužnik pa neće moći odbiti Putinov eventualni zahtjeva za aktivnijim angažmanom Bjelorusije u ratu u Ukrajini.

image

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Pavel Bednyakov/Afp
image

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Konstantin Zavrazhin/Afp
image

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Sergei Karpukhin/Afp
image

Vladimir Putin

Sergei Karpukhin/Afp

Zelenski od Zapada traži više naoružanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se u ponedjeljak obratio čelnicima zemalja Zajedničkih snaga za brzo djelovanje (JEF) predvođenih Velikom Britanijom i od njih zatražio dostavu sustava protuzračne obrane njegovoj zemlji kako bi se obranila od Rusije.

Samit JEF-a odvija se u Rigi, u Latviji, a osim Britanije tu skupine čine i Danska, Island, Litva, Latvija, Estonija, Norveška, Finska, Švedska i Nizozemska.

"Molim vas da povećate mogućnost dostave protuzračnih sustava našoj zemlji i tako pomognete da naši partneri ubrzaju donošenje relevantnih odluka", rekao je Zelenski britanskom premijeru Rishiju Sunaku u video pozivu.

Zapadni saveznici pod vodstvom SAD-a od samog početka podržavaju Ukrajinu i vojno i financijski. Kijev je već primio znatnu vojnu pomoć, uključujući i sustave protuzračne obrane te ostalo naoružanje, ali ističe da to još uvijek nije dovoljno da bi se uspješno suprotstavila Rusiji.

Osim Sunaku, Zelenski se s istom molbom obratio ministrima obrane Nizozemske, Švedske, Litve i Danske, tražeći od njih tenkove, topničke sustave Archer, projektile Nasam i Stinger te samohodne carske haubice, tzv. Caeser Howitzer.

U međuvremenu je ruska vojska u ponedjeljak priopćila da je srušila četiri rakete HARM američke proizvodnje iznad svog teritorija, u okolici Belgoroda, blizu granice s Ukrajinom, gdje Moskva vodi ofenzivu od veljače.

"Četiri američke proturadarske rakete HARM srušene su u zračnom prostoru u okolici Belgoroda", navodi se u dnevnom izvješću ruskog ministarstva obrane objavljenom na Telegramu, bez drugih pojedinosti.


Ukrajinci tvrde da Rusi ponovno ugrožavaju nuklearnu sigurnost

Ukrajinska atomska agencija priopćila je da je ruska "kamikaza" preletjela iznad dijela Južnoukrajinske nuklearne elektrane nuklearne elektrane nešto iza ponoći u ponedjeljak, javlja Sky News.

Ukrajinski operater Energoatom je na Telegramu objavio: "Ovo je apsolutno neprihvatljivo ugrožavanje nuklearne i radijacijske sigurnosti".


Zračne uzbune diljem Ukrajine

Diljem Kijeva i većeg dijela Ukrajine izdano je upozorenje za zračni napad.

Kijevska regionalna vojna uprava poručila je: "Zračni alarm je oglašen u Kijevskoj regiji. Ostanite s nama za daljnje objave".

Ova posljednja vijest stiže nakon jutrošnjih izvješća o napadima ruskih bespilotnih letjelica na glavni grad,a za koje ukrajinski dužnosnici kažu da su pogodili kritičnu infrastrukturu.


Zajedničke vježbe Kine i Rusije

Rusija i Kina održat će zajedničke pomorske vježbe od 21. do 27. prosinca, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak.

Zajedničke pomorske vježbe, koje se održavaju svake godine od 2012., uključivat će raketno i topničko gađanje u Istočnom kineskom moru, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

"Glavna svrha vježbi je jačanje pomorske suradnje Rusije i Kine te održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji", dodaje se.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Moskva nastoji ojačati svoje političke, sigurnosne i gospodarske veze s Pekingom i vidi kineskog čelnika Xi Jinpinga ključnim saveznikom u protuzapadnom savezu.

Dvije zemlje potpisale su strateško partnerstvo "bez ograničenja" samo nekoliko dana prije nego što je Moskva pokrenula najveću kopnenu invaziju u Europi od Drugog svjetskog rata. No Peking je izrazio zabrinutost zbog postupaka Rusije u Ukrajini.

Rusija je objavila da će u vježbama sudjelovati njezina četiri plovila, uključujući raketnu krstaricu Varjag. Sudjelovat će šest kineskih plovila, zajedno sa zrakoplovima i helikopterima s obje strane.

Ruski brodovi isplovili su u ponedjeljak iz dalekoistočne luke Vladivostok kako bi sudjelovali u vježbama koje počinju u srijedu i trajat će tjedan dana.


Eksplozije odjekuju ulicama Kijeva

Bivša glasnogovornica Volodimira Zelenskog, Iuliia Mendel, koja živi u središtu Kijeva, podijelila je na internetu video na kojem se mogu čuti višestruke eksplozije, praćene sirenama.

Ukrainske vlasti su su priopćile kako su oborilo više od 20 tih bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje su otkrivene iznad zračnog prostora glavnog grada, no i kako su dronovi pogodili ključnu infrastrukturu.


Pogođena ključna infrastruktura u Kijevu

Ruske granate pogodile su "ključnu infrastrukturu" u i oko Kijeva u ponedjeljak rano ujutro, objavile su ukrajinske vlasti i dodale da su sustavi protuzračne obrane uništili otprilike 15 od 20 dronova usmjerenih na glavni grad.

Gradonačelnik Kijeva rekao je da prema prvim informacijama u napadu na prijestolnicu nema mrtvih ni ozlijeđenih i da su zdravstveni radnici u pogođenim četvrtima Solomjanskij i Ševčenkov.

"Kao rezultat napada na prijestolnicu - oštećeni su kritični infrastrukturni objekti ", naveo je Vitalij Kličko putem aplikacije Telegram.

"Inženjeri energetike i grijanja rade na tome da se brzo stabilizira stanje s opskrbom energijom i grijanjem", dodao je.

Rusija je upotrijebila oko 35 bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje u napadima na Ukrajinu u ponedjeljak, od kojih je 30 uništeno, objavile su ukrajinske zračne snage.

Oleskij Kuleba, guverner regije Kijev koja ne obuhvaća glavni grad, ali ga okružuje, rekao je da su infrastruktura i privatne kuće oštećene u noćnim napadima dronovima.

Ozlijeđene su dvije osobe prema prvim informacijama.

Ukrajinske oružane snage tvrde da su dronovi lansirani s istočne obale Azovskog mora.


Nastavlja se granatiranje regije Harkov

Rusi nastavljaju s granatiranjem regije Harkov na sjeveroistoku Ukrajine, tvrde tamošnji dužnosnici.

Oleg Sinegubov, šef regionalne državne uprave u Harkovu, napisao je na Telegramu kako je grad Kupiansk "najviše stradao" od napada, u objavi na Telegramu.

Dodao je da je 31-godišnji bolničar hospitaliziran nakon što je jučer zadobio ranu od gelera dok je bio na dužnosti u okrugu Kupjan.

Prije dva dana, gradonačelnik Harkova Ihor Terekhov rekao je da su ruski raketni napadi nanijeli "kolosalnu" štetu drugom po veličini gradu u Ukrajini. Granate su pogodile tamošnji energetski sustav - onesposobili opskrbu strujom i vodom u cijeloj regiji.

Opskrba je kasnije obnovljena.

Rusija je početkom listopada započela seriju raketnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.


Ukrajina: ‘Oborili smo 30 od 35 drnova‘

Zračne snage Ukrajine tvrde da su tijekom noći oborile 30 od 35 iranskih dronova Shaahed koji su lansirani na ciljeve diljem Ukrajine.


Zelenski: ‘Spremni smo obraniti se od Rusa i Bjelorusa‘

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je Kijev spreman obraniti se od Rusije i njezine saveznice Bjelorusije, piše Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi u ponedjeljak posjetiti Bjelorusiju i ruske vojnike koji su tamo stacionirani te spremni izvesti vojne vježbe.

Ukrajinski dužnosnici već mjesecima upozoravaju da bi se Bjelorusija mogla uključiti u rat u Ukrajini te otvoriti novu frontu.

- Zaštita granice, i one s Rusijom i one s Bjelorusijom, naš je stalni prioritet - rekao je Zelenski te dodao: "Pripremamo se za sve obrambene scenarije".

Kremlj je Putinov posjet Minsku opisao kao "radni", a ruski bi se predsjednik trebao sastati s bjeloruskim mu kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Putin je Bjelorusiju posljednji puta posjetio prije tri i pol godine.

Zelenski je rekao da Rusima ništa na što Moskva nagovori Lukašenka neće pomoći.

Ruske snage koje su u Bjelorusiju prebačene u listopadu izvest će vojne vježbe.

Reuters navodi da nije poznato gdje će se točno te vježbe odvijati.


Ministarstvo obrane Velike Britanije: ‘Wagner vojnicima koji ne poštuju naredbe prijeti egzekucijama‘

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je da plaćenička vojska Wagner još uvijek sudjeluje u borbama oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti, piše The Guardian.

Wagner je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci razvio strategije kako bi maksimalno iskoristio velik broj neadekvatno obučenih vojnika koje je regrutirao.

- Pojedincima se vjerojatno daju mobiteli ili tableti na kojima piše kojim se smjerom trebaju kretati i koje ciljeve trebaju napadati - reklo je Ministarstvo.

- Na razini voda i više, zapovjednici ostaju u zaklonu te vojnicima upute daju preko radija. Informacije o stanju na bojištu dobivaju preko bespilotnih letjelica - dodali su Britanci.

- Pojedincima i grupama naređeno je da se drže unaprijed definiranih ruta. Podršku im pružaju streljačke jedinice, rjeđe oklopna vozila. Wagner operativcima koji je ne pridržavaju uputa vjerojatno prijeti egzekucijom - ustvrdilo je Ministarstvo.

- Cilj tih brutalnih taktika je očuvanje života iskusnih zapovjednika i vojne opreme. Novake Wagner vidi kao potrošne - zaključili su Britanci.


Putin danas dolazi u Minsk u posjet Lukašenku

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi se u ponedjeljak sastati s bjeloruskim vladarom čelnikom Aleksandrom Lukašenkom u svom prvom posjetu Bjelorusiji nakon nekoliko godina.

Dvojica dugogodišnjih čelnika planiraju među ostalim razgovarati o strateškom partnerstvu dviju država koje čine uniju, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Putina, koji je posljednji put posjetio svog kolegu u Minsku 2019., u ovom će radnom posjetu pratiti nekoliko članova vlade.

Nakon razgovora izaslanstava, Putin i Lukašenko planiraju održati sastanak oči u oči.

Bjelorusija ekonomski ovisi o Rusiji, a Lukašenko živi od Putinovih kredita.

U kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, dvije bivše sovjetske republike značajno su proširile svoju vojnu suradnju. Tako Bjelorusija daje svoje vojne baze na raspolaganje za napade na Ukrajinu.


Devet iranskih dronova srušeno u zračnom prostoru Kijeva

Devet bespilotnih letjelica Šahed iranske proizvodnje, koje je ispalila Rusija u najnovijem napadu, oboreno je u ponedjeljak rano ujutro u zračnom prostoru Kijeva, objavila je vojna uprava ukrajinskog glavnog grada u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nekoliko eksplozija čulo se u gradu i regiji oko prijestolnice, rekli su Reutersovi očevici.

"Neprijatelj napada glavni grad Šahedom", objavila je uprava u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te informacije.

Reutersov svjedok rekao je da je izbio požar u rezultatu napada u središnjem kijevskom okrugu Ševčenkivski, koji je često meta napada.

Sirene za zračnu uzbunu oglašavale su se veći dio noći na ponedjeljak u Kijevu i regiji oko njega, s novim uzbunama objavljenim u 5.25 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:17