POČEO GLAVNI UDAR

Ukrajinci krenuli u napad s novom taktikom, zabrinutost u NATO-u: ‘Nismo sigurni...‘

Ukrajinska protuofenziva, koja je počela još u lipnju, nije dala očekivane rezultate. Sada, čini se, dolazi do kulminacije

Ukrajinske snage ispaljuju raketu s višecijevnog raketnog bacača BM-21 Grad

 Genya Savilov/Afp/Profimedia/Genya Savilov/afp/profimedia

Počeo je, čini se, pravi protunapad ukrajinske vojske, nakon tjedana uzaludnih pokušaja proboja. Ukrajinska vojska posljednjih dana koncentrira svoje snage kako bi izvršila konačni i dugoočekivani glavni udar u sklopu svoje ljetne protuofenzive na jugoistoku zemlje, u regiji Zaporižje, piše američki The New York Times pozivajući se na izvor iz Pentagona. Prema tim izvorima, na tom pravcu uključene su ukrajinske postrojbe koje su obučavane i opremljene na Zapadu te su dosad bile u pričuvi.

Ukrajinska protuofenziva, koja je počela još u lipnju, nije dala očekivane rezultate. No i tad se govorilo da na vrlo dugoj crti fronta Ukrajinci ispipavaju teren za veliki i nagli udar. Već na početku nagađalo se da je Kijevu prioritet južni pravac, iz Zaporižje prema Azovskom moru, kako bi se odsjekla kopnena veza anektiranog Krima s Rusijom preko okupiranih područja koje je, podsjetimo, Vladimir Putin priključio Rusiji krajem 2022. godine, ali i dio ruskih južnih snaga okružio i odsjekao od glavnine vojske.

Kulminacija protuofenzive

Sad, čini se, dolazi do kulminacije protuofenzive. Proruske kolaboracijske vlasti na okupiranom dijelu Zaporižje navode da su se intenzivirale borbe na pravcu Robotina, Novodanilivke i Novopokrovke. Glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinske vojske Andrij Kovalev rekao je 27. srpnja da je "ukrajinska vojska na južnom bojištu postigla uspjehe na području Staromajorskog te se nastavlja prodor sjeverno i južno od Bahmuta", što znači da su Ukrajinci krenuli u završnu fazu svoje ljetne protuofenzive za koju su vojni analitičari, još na njezinu početku, tvrdili da može potrajati nekoliko mjeseci, pa i do početka jeseni, jer se radi o liniji fronta dugoj oko tisuću kilometara. Ukrajinska vojska sad pokušava na južnom krilu kroz ruska minska polja i druge obrambene ruske utvrde napredovati prema gradu Tokmaku, a ako uspiju, otvara im se put prema Melitopolju, piše NYT. Ako ostvare taj prodor, sljedeća točka, i ona koja je zavjetni cilj operacije, bila bi luka Berdjansk na Azovskom moru. Tad bi vjerojatno pokušali osloboditi i legendarni Mariupolj, simbol ukrajinske borbe protiv ruske agresije. Akcija ukrajinske vojske, ako bude uspješna, mogla bi trajati od jedan do tri tjedna, rekli su ukrajinski vojni dužnosnici Washingtonu.

"Ovo je veliki test za Ukrajinu", izjavio je neimenovani visoki dužnosnik Bijele kuće za NYT. Financial Times, pak, navodi da je Ukrajina promijenila taktiku nakon "kaosa" koji je vladao na početku protuofenzive kad se vodila ili statička borba ili su napredovanja bila simbolična i vrlo spora.

image

Ukrajinski vojnici na bojišnici u Bahmutu

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via AFP

Promjena taktike

"Neuspjesi u prvoj fazi ljetne protuofenzive natjerali su Ukrajinu da promijeni taktiku", piše u svom osvrtu Financial Times. Američki vojni eksperti s kojima je razgovarao FT opisuju prve dane ukrajinske protuofenzive kao kaotične i nepovezane. Ukrajince su zaustavila brojna ruska minska polja, protutenkovske prepreke, ali i efikasne protutenkovske rakete te napadi ruskih helikoptera Ka-52. U toj fazi protuofenzive, navodi FT, Ukrajina je izgubila oko petine oružja koju je dobila sa Zapada, među ostalim i njemačke tenkove Leopard. Kao rezultat toga, sad je Kijev promijenio taktiku, a to, čini se, ipak daje opipljive rezultate na bojnom polju. Umjesto jurišnih akcija, ukrajinska je vojska prešla na masovnu upotrebu topništva, nadmašujući rusku u dometu i preciznosti. To omogućava da osigura napredak svojeg pješaštva i postigne taktički uspjeh bez velikih gubitaka, navodi Financial Times.

"Mi prvo udaramo na neprijatelja, a zatim napreduje naše pješaštvo. Pripremamo uvjete na terenu tako da naše trupe pretrpe minimalne gubitke", rekao je za taj list zapovjednik ukrajinske baterije američkih haubica M777.

Istodobno iz ruskog Ministarstva obrane dolaze informacije, koje prenose tamošnji prorežimski mediji, da su "Ukrajinci intenzivirali napade na južnom dijelu bojišta". Na brifingu u ruskom Ministarstvu obrane 26. srpnja objavili su da je ukrajinska vojska pokrenula "ofenzivne operacije u smjeru Orehova", i to jakim tenkovskim napadima, ali Rusi tvrde da su ih zaustavili. No ukrajinski i zapadni obavještajni izvori tvrde da ukrajinske snage prodiru i oslobađaju veća područja na tom pravcu.

Protuofenziva dobiva zamah

"Ukrajina je pojačala ofenzivne operacije na jugu i protuofenziva općenito počela je dobivati ​​na zamahu", piše, pak, Bloomberg. Gotovo dva mjeseca nakon početka ukrajinske protuofenzive njezino je napredovanje bilo sporo zbog minskih polja, tenkovskih barijera i drugih obrambenih sustava koje je postavila ruska vojska, napominje agencija. Bloomberg, pozivajući se na navode vojnih analitičara, piše kako ofenziva Oružanih snaga Ukrajine na jugozapadu regije Zaporižja sugerira da je ukrajinska vojska uspjela probiti ruske obrambene položaje. Agencija napominje da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom obraćanja 27. srpnja podupro izvješća o početku protuofenzive, a i sam je boravio na području Dnjipra gdje se sastao s tamošnjim zapovjednicima.

"Danas su naši dečki imali jako dobre rezultate. Dobro napravljeno. Detalji poslije", rekao je Zelenski kratko.

No sad se i u NATO-u pitaju o efikasnosti ove strategije. Prije svega, može li je se Ukrajina držati dovoljno dugo ili postići takav vojni iskorak koji će Moskvu natjerati za pregovarački stol, pogotovo ako se Krim, ali i dio ruskih snaga oko Hersona i Crnog mora nađe u obruču. Postoji strah da ukrajinskim oružanim snagama prebrzo ponestane artiljerijskih granata, a presporo vojno napredovanje moglo bi Rusiji dati vremena da se ukopa i dovede svježe rezervne snage.

No kako bilo, navode američki stručnjaci, pokazalo se kratkoročno da je ova taktika smanjila ukrajinske gubitke.

"Gubici u ljudstvu i broj tenkova i borbenih vozila izbačenih iz stroja smanjili su se u usporedbi s prva dva tjedna protuofenzive kad je Ukrajina ostvarila male, ali stabilne dobitke", primjećuje FT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:57