UTRKA S VREMENOM

Ukrajina ‘siše‘ američke zalihe: Sve je manje raketa za Himarse, a i s granatama su na rubu...

Washington je daleko najveći dobavljač oružja Ukrajini - od 24. veljače osigurali su im više od 16,8 milijardi dolara vojne pomoći

Američki vojnici i raketni sustav Himars

 Cpl. Patrick King/u.s. Marines/c/Instar Images/Profimedia/Cpl. Patrick King/u.s. Marines/c/Instar Images/Profimedia

Sjedinjene Američke Države uskoro više neće biti u stanju opskrbljivati Ukrajinu određenim vrstama streljiva, koje su ključne za bitku protiv Rusa, jer im se zalihe troše brže nego što se mogu zamijeniti.

Washington je daleko najveći dobavljač oružja Ukrajini - od početka invazije 24. veljače osigurali su im više od 16,8 milijardi dolara vojne pomoći, piše AFP.

- Ali američke zalihe određenih vrsta streljiva dosežu minimalne razine potrebne za ratne planove i obuku, a obnavljanje zaliha na razine prije invazije moglo bi potrajati godinama - napisao je u svojoj analizi Mark Cancian iz Centra za strateške i međunarodne studije.

- Washington sad uči lekcije o potrebama za streljivom u ratu velikih sila, koje su daleko veće od očekivanih - dodao je drugi američki vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Smanjili proizvodnju

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990-ih, američke obrambene tvrtke bile su prisiljene drastično smanjiti proizvodnju - tad je, naime, SAD srezao obrambenu potrošnju pa je ona dramatično pala s nekoliko desetaka na jednoznamenkastu brojku. Sad američka vlada mora uvjeriti industriju da ponovno otvori svoje proizvodne trake i pokrene proizvodnju oružja poput protuzračnih raketa Stinger, koje se nisu proizvodile od 2020. godine.

image

Protutenkovsko oružje Javelin

Peter Zay/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Određena američka oprema postala je simbol rata u Ukrajini - protutenkovsko oružje Javelin kijevske snage koristile su kako bi spriječile rusko napredovanje prema Kijevu, a tu je i HIMARS, precizni raketni sustav koji sad igra ključnu ulogu u protuofenzivama protiv moskovskih trupa na istoku i jugu zemlje. Ali američke zalihe streljiva za HIMARS sve su manje.

- Ako bi Sjedinjene Države poslale jednu trećinu tog inventara u Ukrajinu - kao što je bio slučaj s Javelinom i Stingerom - Ukrajina bi dobila od 8000 do 10.000 raketa. To bi im vjerojatno trajalo nekoliko mjeseci, ali kad se taj inventar iscrpi, nema alternative. SAD rade na povećanju količina oružja, nedavno je izdvojen i novac za tu svrhu, ali trebat će nam godine. Starija oprema mogla bi donekle pomoći u popunjavanju te praznine - izjavio je Cancian, koji je svojedobno radio na nabavi oružja za američku vladu.

Traže se projektili, granate...

Sjedinjene Države Kijevu su dostavile oko 8500 projektila Javelin, ali proizvodnja tog oružja iznosi jedva oko 1000 komada godišnje. Američka vlada u svibnju je naručila nove projektile u vrijednosti od 350 milijuna dolara, ali opet će trebati nekoliko godina da se zalihe popune.

Kijev je od SAD-a također dobio više od 800.000 NATO standardnih topničkih granata od 155 mm, što su tri četvrtine od ukupne količine koju su Ukrajini isporučile sve zapadne zemlje, pokazala je službena statistika Pentagona.

image

Protuzračne rakete Stinger

DoD/Roger-Viollet/Roger-Viollet via AFP

- Količina granata koju je Washington osigurao vjerojatno je blizu granice koju su SAD spremne dati bez rizika za vlastite borbene sposobnosti - govori Cancian.

Američka proizvodnja spomenutih granata trenutačno iznosi 14.000 komada mjesečno, ali Pentagon je najavio kako u roku od tri godine namjerava povećati tu brojku na 36.000. To bi godišnju proizvodnju dovelo do 432.000, što je i dalje manje od polovice onoga što je u sedam mjeseci isporučeno Ukrajini.

- Ubrzava se proizvodnja obrambene industrije SAD-a. Stajat ćemo uz ukrajinski narod i pružati im sigurnosnu pomoć koliko god to bude potrebno - zaključila je u utorak Laura Cooper, viša dužnosnica ministarstva obrane odgovorna za Rusiju i Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:27