JEDNOGLASNA POTPORA

Uklonjena posljednja prepreka: Rumunjski predsjednik povukao kandidaturu, Rutte postaje novi šef NATO-a?

Mandat sadašnjeg glavnog tajnika Jensa Stoltenberga završava 1. listopada 2024. godine

Mark Rutte

 Antonio Balic/Cropix

Rumunjska podržava nizozemskog premijera Marka Ruttea za glavnog tajnika NATO saveza, čime je uklonjena posljednja prepreka na njegovom putu prema čelnom mjestu organizacije, navodi se u priopćenju koje je u četvrtak objavio ured rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Iohannis se također kandidirao za tu dužnost, no "obavijestio je saveznike u NATO-u krajem prošlog tjedna da je povukao svoju kandidaturu za tu poziciju", ističe se u priopćenju.

Rumunjsko Vrhovno vijeće obrane (CSAT) izjasnilo se u četvrtak "za rumunjsku podršku kandidaturi nizozemskog premijera", prema priopćenju.

To znači da su uklonjene sve prepreke na Rutteovom putu da postane idući glavni tajnik NATO-a. Rumunjska je bila jedina zemlja članica koja dosad nije podržala Ruttea, kojem treba jednoglasna potpora sve 32 zemlje članice. Mađarska i Slovačka su Rutteu dale svoju podršku nakon samita čelnika zemalja članica Europske unije ovog tjedna.

Mandat sadašnjeg glavnog tajnika Jensa Stoltenberga završava 1. listopada.

"Mislim da je očito da smo blizu zaključka u savezu, da će saveznici odabrati sljedećeg glavnog tajnika. Mislim da su to dobre vijesti", rekao je Stoltenberg u utorak u Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 14:05