IZVOZNICI RATNIKA

UGLEDNI THE ECONOMIST 'Za Hrvate i Srbe rat u Ukrajini je repriza rata iz '90-ih'

 YouTube

LONDON - Ugledni časopis The Economist objavio je tekst o ‘balkanskim ratnicima u inozemstvu,’ u kojem se osvrće na Hrvate, Srbe, Bosance, Albance i Kosovare koji su odlučili sudjelovati u ratovima daleko od njihovih država, od Ukrajine do Sirije.

Economist objašnjava da se ‘katolici Hrvati pridružuju Ukrajincima, a pravoslavci Srbi proruskim separatistima.’

- Muslimani iz Albanije, Bosne i sa Sandžaka otišli su u rat u Irak i Siriju. Svi dijele poruke online i šalju si pozdrave. Prošli mjesec, dva Hrvata su na YouTube kanalu rekla ‘Nadamo se da se vidimo uskoro!’ svojim srpskim ‘prijateljima.’ Za Srbe i Hrvate, rat [u Ukrajini] je repriza njihovog sukoba iz 90-ih godina, osim što je avantura i križarski pohod, piše The Economist.

HRVATI U UKRAJINI 'Mi smo rekonkvisti, želimo bijelu Europu bez islama i komunizma. Neki Srbi su dobri, ali oni koji nisu su četnici...

Iako se radi o velikoj medijskoj pozornosti, procjene su da se u Ukrajini bori samo oko 300 stranaca, od toga oko 100 Srba i oko 25 Hrvata.

U Siriji i Iraku, brojke su znatno veće: oko 330 Bosanaca, 90 Albanaca, 70 muslimana iz Srbije i 12 iz Makedonije.

Većinu boraca čeka uhićenje po povratku u njihove države, osim Hrvata, jedinih kojima nije zabranjeno zakonom ratovati u drugim državama.

The Economist zaključuje kako su, bez obzira na svoju religiju, svi borci s Balkana ipak ujedinjeni: protiv liberalizma i zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 09:53