APSURD

U zatvoru u tropskom raju proveo pet godina više nego što je trebao: ‘Nitko mi nije rekao...‘

Umjesto da mu se kazne objedinjene, služio ih je uzastopno, a sam je izgubio pojam o vremenu pa se nije žalio
Samoa
 Carmen Gabriela Filip/Alamy/Alamy/Profimedia

Muškarac iz tihooceanske države Samoe proveo je gotovo pet godina više u zatvoru nego što je trebao jer ni on niti zatvorske vlasti nisu bile svjesne da njegove dvije kazne moraju biti služene istodobno, a ne uzastopno.

Sio Agafili (45) trebao je biti pušten na slobodu još u prosincu 2015., no ostao je iza rešetaka sve dok sudac izvršenja nije shvatio pogrešku kada se pojavio na sudu zbog drugog predmeta.

Kako javlja The Guardian pozivajući se na Samoa Observer, ocu troje djece sud nikada nije rekao kolika mu je jedinstvena zatvorska kazna.

- Nitko mi nikada nije rekao kada će završiti moj boravak u zatvoru. Na robiji sam izgubio pojam o vremenu. Uopće nisam znao koliko još vremena moram ostati iza rešetaka, znao sam samo da moram biti tu.

Agafili je u prosincu 2008. započeo izdržavanje sedmogodišnje kazne zbog provale i krađe (izrečene u studenom), te petogodišnje zatvorske kazne zbog provale (izrečene u prosincu). Te su dvije kazne trebale biti objedinjene, prema samoanskom zatvorskom sustavu. Stoga je trebao biti pušten krajem 2015. No, čini se da to nitko nije primijetio. Pogreška je primijećena tek kada se njegovim predmetom pozabavio sudac Leiataualesa Daryl Clarke, pred kojim se Agafili pojavio zbog optužbi da je sudjelovao u napadu počinjenom tijekom poukašaj bijega iz zatvora Tanumala. Zaključeno je da je Agafili bio ilegalno držan u zatvoru, radi napada je pušten uz jamčevinu te je ustanovljeno da je u zatvoru proveo četiri godine i osam mjeseci više nego što je trebao.

Njegov odvjetnik Muriel Lui izjavio je novinarima kako razmatraju pravne mogućnosti te da je vrlo izgledno da će podnijeti zahtjev za odštetu prema državi jer je narušeno njegovo pravo na slobodu koje jamči šesti članak samoanskog ustava.

Narušavanje ljudskih prava

Lui kaže kako postoji bokazan da se u samoanskim zatvorima nalazi još nezakonito zatočenih građana.

- Nisam siguran što se ovdje točno dogodilo, da je moj klijent kaznu služio uzastopno, a ne istodobno, no ovo ostavlja prostor za brojna pitanja. Zašto se neki zatvorenici nalaze iza rešetaka i služe li ispravne kazne? - rekao je Lui.

Guardian upozorava kako ovo nije prvi puta da je zatvorski sustav u Samoi izložen kritikama zbog kršenja ljudskih prava, korupcije i nekompetencije U ožujku ove godine smijenjen je čitav vrh zatvorskog sustava, na čelu s načelnikom Taitom Edwardom Wintersteinem, nakon serije pobuna i bijegova tijekom kojih je iz zatvora "nestalo" 36 zatvorenika. Upravu za zatvorski sustav tada je preuzelo ministarstvo policije.

A u prošlogodišnjem izvješću samoanskog pučkog pravobranitelja navodi se i kako je osoblje zatvora neadekvatno educirano, zatvori su prenapučeni i nedostaje osnovnog, poput tekuće vode. Pravobranitelj je zabilježio i slučajeve u kojima su djeca zatvorena s odraslima. Također, ne vodi se baza podataka o zatvorenicima, zbog čega je teško ući u trag greškama kojih, evidentno, ima. To je, zaključuje se, ozbiljna stvar koja zahtijeva istragu, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:25