DRAMA U SAMOI

Bivši premijer zabarikadirao se u parlament, njegova nasljednica prisegu položila u šatoru!

Ad hoc ceremonija dogodila se svega mjesec dana nakon vrlo neizvjesnih izbora u Samoi
Svečanost prisege nove premijerke u Samoi
 Keni Lesa/AFP

Prva premijerka u povijesti Samoe, Fiame Naomi Mata'afa, bila je primorana svečanu prisegu dati pod šatorom nakon što joj je njen prethodnik zabranio ulaz u parlament, odbijajući provesti smjenu vlasti.

Ona je na dužnost prisegnula u šatoru koji je postavljen u vrtovima ispred samoanskog parlamenta, no iako je ta formalnost odrađena, britanski BBC pita se je li ona uistinu preuzela kontrolu nad ovom pacifičkom državicom.

Tuilaepa Sailele Malielegaoi, koji je na čelnom mjestu države bio pune 22 godine, odbio je odstupiti s premijerskog mjesta. Mata'afa je 64-godišnja političarka kojoj su Samoanci na izborima dali povjerenje da vodi državu te je u ponedjeljak stigla u parlament kako bi formalno preuzela vlast u zemlji. No, bivša zamjenica premijera, koja je došla u pratnji pravosudnih vlasti, ostala je iza zatvorenih vrata jer je Malielagaoi sa svojim suradnicima stigao ranije. Stoga su ona i njeni suradnici odlučili organizirati svečanost na otvorenom, odnosno ispod šatora, te su jedan po jedan davali prisegu.

image
Svečanost prisege nove premijerke u Samoi
Malietau Malietoa/AFP

- Demokracija mora pobijediti, uvijek. Nema iznimki od ovog fundamentalnog načela. Oni koji tvrde i ponašaju se drugačije igraju se s vatrom - kazala je njezina FAST stranka. Njihovi politički protivnici tvrde kako se radi o neslužbenoj ceremoniji te ne priznaju njeno preuzimanje vlasti.

image
Svečanost prisege nove premijerke u Samoi
Malietau Malietoa/AFP

Ad hoc ceremonija dogodila se svega mjesec dana nakon vrlo neizvjesnih izbora u Samoi. Točka prijepora bio je broj ženskih članova parlamenta nakon čega je jedna neovisna zastupnica odlučila prikloniti se FAST-u i tako poremetiti ravnotežu. Malielegaoijeva stranka HRPP smatra kako se radi o nelegalnom preuzimanju vlasti te je zatražila ponovno prebrojavanje travanjskih glasova kao i ponovno održavanje izbora 21. svibnja. No, pet dana prije tog datuma samoanski Vrhovni sud odlučio je da bi takvo nešto bilo nezakonito te su potvrdili rezultate izbora.

image
Svečanost prisege nove premijerke u Samoi
Keni Lesa/AFP

Inače, BBC ističe kako je s 22 godine "staža" Malialegaoi svjetski rekorder kada je u pitanju duljina premijerskog mandata. S druge je strane Mata'afa koja je obila prva žena zamjenica premijera u Polineziji te je druga žena u povijesti regije na čelu neke vlade. Kćer je prvog samoanskog premijera te je politički aktivna još od sredine osamdesetih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:02