RUSKA PODRŠKA REŽIMU

U Švedskim vodama zaustavljen ruski brod: Nosio je helikoptere i projektile namijenjene sirijskom režimu

Ovaj tip helikoptera Asadov je režim intenzivno koristio u napadima na gradove pod nadzorom oporbe, u kojima su redovito ubijani civili
 Femco.ru

Ruski brod koji je prevozio vojne helikoptere i projektile namijenjene režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zaustavljen je u vodama ispred Škotske nakon što mu je, poslije apela američke administracije, britanska osiguravajuća tvrtka otkazala osiguranje, izvijestio je britanski The Telegraph.

Riječ je o brodu MV Alaed u vlasništvu ruske prijevozničke tvrtke Femco, za koji se već dulje vrijeme zna kako se koristi u opskrbljivanju Asadova režima oružjem . Ovaj put Alaed je ukrcao svoj teret s Mi25 helikoptere u ruskoj luci u Kalinjingradu, gdje su bili poslani na servisiranje kod poroizvođača Mil koji je u vlasništvu ruske države. Ti su helikopteri, koje zovu i ‘letećim tenkovima’ prodani sirijskom režimu početkom 1990-ih. Nakon ukrcavanja, brod je zaplovio preko Sjevernog mora i potom kroz Britanski kanal na svom putu u Sredozemlje i dalje u sirijsku luku Tartous, gdje Rusi imaju svoju pomorsku bazu.

Ovaj vikend Washington je obavijestio London kako osiguranje za taj brod pokriva britanska tvrtka Standard Club. Nakon te obavijesti, britanske vlasti obavijestile su Standard Club kako je njihova suradnja s ruskom prijevozničkom tvrtkom kršenje sankcija koje je EU uvela nad sirijskim režimom. Standard Club je osiguranje otkazao, a nakon što je brod promijenio svoju rutu i od nizozemske obale krenu prema škotskoj, sada će se vjerojanto morati vratiti u luku jer mu je otkazano osiguranje. Ovaj tip helikoptera, inače, Asadov režim je intenzivno koristio u napadima na gradove pod nadzorom oporbe, napadima u kojima su redoviti ubijani i civili .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 07:22