PANIKA U ČEŠKOJ

U STRAHU ZBOG UCJENE EBOLOM 'Ako nam ne platite milijun eura, pustit ćemo virus među ljude'

Od češke vlade traže isplatu milijun eura u Bitcoin valuti u tri dijela. Prvi dio trebao bi biti isplaćen u ponedjeljak, drugi u srijedu, a treći prilikom primopredaje zaraženog materijala.
TOPSHOTSALTERNATIVE CROP A handout picture taken and released on September 22, 2014 by the Spanish Defence Ministry shows aid workers and doctors transferring Roman Catholic missionary Manuel Garcia Viejo who contracted the deadly Ebola virus, from Madrid's Torrejon air base to the Carlos III hospital upon their arrival in Spain. Viejo, 69, director of a hospital in the Sierra Leonean town of Lunsar, "has tested positive (for Ebola) and has expressed his desire to be transferred to Spain", the health ministry said in a statement. He is the second Spaniard to contract Ebola in the current outbreak. AFP PHOTO / SPANISH DEFENCE MINISTRY ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPANISH DEFENCE MINISTRY / " NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS==
 SPANISH DEFENCE MINISTRY

Nepoznata osoba ili skupina ljudi zaprijetila je češkoj vladi da će osloboditi smrtonosni virus ebole u njihovoj zemlji ako im ne plate milijun eura u Bitcoin valuti.

Zlikovci su u bondovskom stilu uputili anonimni e-mail najvišim dužnosnicima češke vlade koji su zatim tu istu prijetnju proslijedili ondašnjim medijima.

Ucjenjivači upozoravaju vladu da će neispunjenje bilo kojeg od zahtjeva dovesti do oslobađanja zaraženog materijala u Pragu i ostalim češkim gradovima.

- Ako ne odgovorite na ovo pismo poslat ćemo upozorenje svim medijima i objaviti na društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka i YouTubea kako bismo informirali građane da češku vladu boli briga za njih - stoji u e-mailu ucjenjivača koji tvrde da su u posjedu virusa ebole iz Liberije i spremni su ga pustiti među ljude ako im se ne isplati milijun eura u Bitcoin valuti.

Od vlade traže isplatu novca u tri dijela. Prvi dio trebao bi biti isplaćen u ponedjeljak, drugi u srijedu, a treći prilikom primopredaje zaraženog materijala.

Bitcoin je elektronička valuta u posljednje vrijeme preferirana od strane ucjenjivača i kriminalnih skupina iz vrlo jednostavnog razloga... naime, depoziti se ne mogu zamrznuti niti povući konvencionalnim metodama nakon što su uplaćeni.

Poznata je i kao "kriptovaluta" jer koristi snažnu enkripciju pri osiguravaju sredstava, ali jamči i anonimnost.

Iz češke policije su kazali da neće ispuniti zahtjeve, te istaknuli da slučaj ucjene ne smatraju ozbiljnim.

- Jedini im je cilj širiti paniku - kazao je zamjenik šefa češke policije Zdenek Laube.

Kako češki mediji doznaju, ucjenjivači su koristili tehnološki sofisticirana sredstva komunikacije, zbog čega im je teško ući u trag.

Ako ih ulove mogli bi završiti i do 12 godina u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 04:13