OPAKA BOLEST

ŠIRI SE SVE SLABIJE 'Ebola pod kontrolom? To je kao da kažete da je vaš kućni ljubimac tigar pod kontrolom'

Volunteers pick up bodies of people who died of the Ebola virus, against a 100 US dollar weekly risk-taking compensation, on October 8, 2014 in Freetown. Dozens of British military personnel are due to fly to Sierra Leone next week to help build medical facilities to combat the Ebola epidemic, the defence ministry said on October 7. AFP PHOTO/FLORIAN PLAUCHEUR
 FLORIAN PLAUCHEUR/AFP

U Liberiji je zamijećen trend slabijeg širenja ebole, što je vidljivo po manjem broju novih slučajeva u bolnicama, manjem broju laboratorijskih nalaza pozitivnih na virus ebole, manjem broju pokopa, izvijestila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Zamjećujemo smanjeni broj novih slučajeva, bez sumnje", rekao je pomoćnik glavnog direktora WHO-a Bruce Aylward na konferenciji za novinare.

"No moramo biti vrlo oprezni, jer ovo se nije dogodilo iznenada, već postupno", kazao je.

Rekao je da je do srijede u osam zemalja zahvaćenih virusom zabilježeno 13.703 slučaja, a broj smrtnih slučajeva je vjerojatno veći od 5000.

Rekao je i da će biti "zgrožen" ako se iz njegova priopćenja izvuku pogrešni zaključci te se pomisli da je ebola pod kontrolom. "To je kao da kažete da je vaš kućni ljubimac tigar pod kontrolom".

Ponovio je da će, ukoliko se aktualni trend smanjenja širenja zaraze smrtonosnim virusom nastavi, najpogođenije zemlje poput Gvineje, Liberije i Siera Leonea biti u stanju pojačati mjere za obuzdavanje ebole do 1. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 18:19