PREOKRET NA BOJIŠNICI?

U sjeni strepnji od ruske ofenzive traje važan ukrajinski udar: ‘Ako uspiju, Rusi su u problemu‘

Ovo bi moglo dovesti do razbijanja ruskih linija u Luhansku i pritiska na ruske snage koje napreduju prema Bahmutu

Ukrajinske snage kod Kremine

 Anatolii Stepanov/AFP

Dok se nagađa o velikoj ruskoj ofenzivi idućih tjedana u Ukrajini te traje drama u vezi isporuke njemačkih tenkova Leopard 2 Kijevu, koji tvrdi da im trebaju stotine tenkova da bi se nosili s novim ruskim prijetnjama, u ruskom ratu u Ukrajini, koji se sveo na krvavu statiku i rat iscrpljivanja, traje protuofenziva ukrajinskih snaga prema gradiću Kremina, a koja ima potencijal preokrenuti situaciju na bojišnici u regiji Donbas, što je skupno ime za istočne ukrajinske regije Donjeck i Luhansk.

"Kremina je ulaz u sjevernu i središnju regiju Luhansk", rekao je ukrajinski vojni savjetnik za specijalizirani vojni portal The War Zone. "To nam omogućuje da udarimo u bok Bahmuta", grada u Donjeckoj oblasti, 50-ak kilometara jugozapadno, koji je već mjesecima na udaru ruskih snaga predvođenih plaćenicima zloglasne grupe Wagner.

Procjenu savjetnika, koji je izjavu dao pod uvjetom anonimnosti kako bi mogao govoriti o taktičkim operacijama, podijelio je u nedjelju Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner Luhanske oblasti.

Napredovanje metar po metar

"Metar po metar, naši branitelji oslobađaju regiju Luhansk", naveo je Hajdaj na svom Telegram profilu. "Kada oružane snage Ukrajine oslobode Kreminu, otvorit će se put prema gradu Rubižne i Sjeverodonjecku. A postoji mogućnost da Rusi pobjegnu iz privremenog regionalnog centra kada se približimo Sjeverodonjecku", dodao je on.

image

Ukrajinske snage kod Kremine

Anatolii Stepanov/AFP

Kremina se nalazi otprilike na sredini autoceste P-66, ključne prometnice koja vodi od Svatova na sjeveru do Novoajdara na istoku. Udaljena je tek 25 kilometara sjeverozapadno od Sjeverodonecka, velikog grada u Luhanskoj oblasti koji su ruske snage okupirale u lipnju. Kremina je ruska logistička "arterija" koja povezuje Svatove s gradovima Lisičansk i Sjeverodoneck te opskrbljuje ruske jedinice u regiji Luhansk.

"Održavamo kontrolu paljbe nad autocestom Svatove-Kremina", naveo je Hajdaj. "Logistika Orca (Orci je pogrdan ukrajinski naziv za ruske osvajače, prema vojsci nakaza iz Tolkienove mitologije op.a.) je značajno poremećena", dodao je.

Problem gustog minskog polja

Najveća prepreka ponovnom zauzimanju Kremine u ovom trenutku je "gusto minsko polje na tom teritoriju", rekao je Hajdaj.

Kremina je prvi grad koji je osvojen kada je Moskva ponovno pokrenula svoju ofenzivu na Donbas u travnju, nakon što je početni plan Kremlja da osvoji Kijev propao. Sada je to jedno od dva ratna žarišta na kojima se vode borbe na dugoj bojišnici koja se proteže od Kinburnškog poluotoka u oblasti Mikolajiv do Donbasa, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik američke vojske.

"Situacija duž prve crte bojišnice u Ukrajini i dalje je uglavnom statična, s iznimkom ukrajinskih protuofenzivnih operacija blizu Kremine i stalnih nastojanja Rusije da pokuša zauzeti teritorij kod Bahmuta", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Na oba područja situacija je i dalje promjenjiva s puno kretanja naprijed-natrag. No, važno je napomenuti da ukrajinske snage nastavljaju uspješno držati i braniti Bahmut", dodao je.

image

Ukrajinske snage kod Kremine

Anatolii Stepanov/AFP

Dužnosnik je za The War Zone rekao da ukrajinske snage ostvaruju "neke uvećane dobitke" u svojim naporima da ponovno zauzmu Kreminu, gdje je prije ruske invazije živjelo više od 18.000 ljudi. "To je samo jedan primjer kako Ukrajinci gledaju da iskoriste prilike duž ruskih obrambenih linija, a naš fokus je na tome da im pokušamo pribaviti sigurnosnu pomoć koja im je potrebna kako bi mogli i iskoristiti takve prilike".

Ukrajinska ofenziva prema Kremini događa se u trenutku kada se ruske snage pokušavaju "pregrupirati, regrutirati i ponovno pokrenuti operacije", rekao je dužnosnik, a sve u sklopu mogućeg novog vala ruskih napada, odnosno nove velike ruske ofenzive, za koju Kijev spekulira da bi mogla započeti idućih tjedana.

Oslabljena obrana kod Bahmuta

I dok SAD obučava oko 500 ukrajinskih vojnika tijekom treninga kombiniranog naoružanja u Njemačkoj, dužnosnik ističe kako ofenziva prema Kremini pokazuje da Ukrajina ne namjerava čekati da te snage prođu kroz obuku za ukrajinski napad.

Istovremeno, ukrajinsko držanje položaja kod Bahmuta, gdje obje strane trpe goleme gubitke, prilično je oslabljeno. Visoki američki vojni dužnosnik odbio je komentirati prošlotjednu procjenu njemačke obavještajne službe da Ukrajina gubi "troznamenkasti broj vojnika svaki dan" braneći Bahmut.

image

Ukrajinske snage kod Kremine

Anatolii Stepanov/AFP

Zamoljen da potvrdi izjavu koju je norveški ministar obrane Eirik Kristoffersen dao u nedjelju za norvešku TV2 prema kojoj se "ruski gubici počinju približavati broju od oko 180.000 mrtvih ili ranjenih vojnika", dužnosnik je ukazao na komentar generala Marka Milleya, načelnika Združenog stožera američke vojske, koji je u petak ocijenio da su ruski gubici "znatno veći od" 100.000 žrtava - što poginulih, što ranjenih vojnika.

Zadržavanje Rusa s golemim gubicima

Ukrajincima je Bahmut važan ne samo zato što se radi o njihovom teritoriju, već i zato što tamo, iako uz visoku cijenu, drže Ruse zaglavljenim uz goleme gubitke. Kremlj se pritom kod Bahmuta uvelike oslanja na plaćeničku skupinu Wagner, no također šalje i desetke tisuća dodatnih vojnika na sve linije bojišnice, rekao je visoki američki dužnosnik.

Kako sve to, pak, utječe na viši strateški cilj Ukrajine - oslobađanje cijele zemlje, uključujući i poluotok Krim - ostaje nepoznanica, a visoki američki vojni dužnosnik odbio je nagađati o tom pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:10