KLJUČNA ODLUKA

Sve jači pritisak na Nijemce: ‘Dopustite slanje tog moćnog oružja. U pitanju je sigurnost Europe!‘

Ukrajinci već mjesecima čekaju pomoć koja bi, smatraju stručnjaci, mogla promijeniti tijek rata

Njemački borbeni tenk Leopard kojim raspolaže i poljska vojska

 Wojtek RADWANSKI/AFP

Dok Njemačka to još stopira, Poljska je danas napravila korak dalje te službeno od Berlina zatražila dozvolu za izvoz njemačkih modernih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak objavio je to danas, pozivajući Njemačku da se pridruži koaliciji zemalja spremnih poslati tenkove Kijevu.

"To je naša zajednička bitka jer je u pitanju sigurnost cijele Europe", poručio je Blaszczak, ne popuštajući pritisak na Njemačku da pristane svoj moderni tenk, koji se smatra standardom u NATO-u i koji koristi 11 europskih i nekoliko neeuropskih zemalja, poslati ukrajinskoj vojsci.

Kijev se već mjesecima nada da će dobiti jedan od najboljih tenkova na svijetu jer vjeruje da bi Leopard 2 mogao biti presudan za probijanje ruskih borbenih linija i tijek nastavka rata.

Zbog iste teme danas su se ujutro u Berlinu sastali glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i njemački ministar obrane Boris Pistorius. Njemačka je nakon susreta i dalje inzistirala da će "uskoro donijeti odluku". Međutim, čini se da Berlin, pod pritiskom saveznika, malo-pomalo popušta.

image

Jens Stoltenberg i Boris Pistorius

Tobias SCHWARZ/AFP

"Izrijekom sam ohrabrio zemlje partnere, koje imaju tenkove Leopard 2 spremne za isporuku, da počnu uvježbavati ukrajinske snage na tim tenkovima", rekao je Pistorius na konferenciji za novinare održanoj sa Stoltenbergom.

Njemačka, koja mora odobriti svaki ponovni izvoz Leoparda, dosad se suzdržavala, strahujući da bi time mogla potaknuti Moskvu na eskalaciju sukoba.

Stoltenberg je poručio da su on i Pistorius imali "dobar razgovor" te je rekao kako je uvjeren da će se pronaći rješenje u bliskoj budućnosti.

"Rusija priprema nove navale i moramo brzo osposobiti Ukrajince. U ovom ključnom trenutku rata moramo poslati teške i napredne sustave Ukrajini i trebamo to raditi brže", poručio je Stoltenberg nakon sastanka, pozdravljajući "jasnu poruku ministra o pripremi Leoparda za ukrajinsko korištenje".

Ipak, Njemačka je istaknula da još nije donijela odluku. "U ovom trenutku nema novosti. Situacija se nije promijenila. Kao što sam rekao u Ramsteinu, podržavamo partnere ako žele početi s obukom za operiranje tenkovima i nećemo se u to miješati. Pripremamo svoju odluku", izjavio je Pistorius.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:25