OPET KLJUČA NA KOSOVU

U Kosovskoj Mitrovici treći bombaški napad u mjesec dana, manastir Visoki Dečani pod opsadom

Kosovska policija za sada nije riješila niti jedan od ovih slučajeva
 RTS

PRIŠTINA - U ranim jutarnjim satima u petak u Kosovskoj Mitrovici odjeknula je snažna eksplozija, koja se čula na području cijelog grada, javlja RTS.

Eksplozivna naprava bila je podmetnuta pod automobil u vlasništvu kosovskog Srbina D.J., a komadi automobila pronađeni su i do 50 metara daleko od mjesta eksplozije. Izazvana su i oštećenja na susjednim zgradama.

D.J. je već prije bio izložen napadima, kada je nepoznati počinitelj paljbom iz automatskog oružja mecima izrešetao njegov dućan s ‘Fornetti’ pecivima.

Ovo je već treći bombaški napad u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u zadnjih nekoliko dana. Prije par dana bačena je bomba u naselju Tri solitera, koja je počinila veliku materijalnu štetu, a u naknadnom napadu u Bošnjačkoj mahali ozlijeđeno je i dvoje srpske djece.

Kosovska policija za sada nije riješila niti jedan od ovih slučajeva.

U međuvremenu, pravoslavni manastir Visoki Dečani nalazi se pod opsadom, te je zatvorio svoja vrata posjetiteljima po prvi put u 13 godina.

Manastir čuva jaki kordon snaga kosovske policije i pripadnika KFOR-a zbog prijetnji lokalne zajednice, koja se protivi odluci Vrhovnog suda Kosova o povratu imovine manastiru.

Ekstremne grupe i općinske vlasti bore se protiv odluke suda, a za danas je najavljen prosvjed u kojem će tražiti odbacivanje sudske odluke po kojoj manastiru pripada 23 hektara zemljišta kojim se trenutno koriste dvije kosovske tvrtke.

- Imajući sve u vidu, riječ je o vladavini terora u ovoj općini, rekao je iguman manastira, arhimandrit Sava Janjić.

- Sada pokušavaju protjerati zadnje preostale srbe, jer su svi drugi srpski stanovnici Dečana protjerani odmah nakon rata. Ove akcije praćene su ogromnom medijskom kampanjom kosovskih medija koje gledatelje svakodnevno zasipaju nevjerojatnim neistinama, koje imaju kao svoj cilj poticanje etničke i vjerske mržnje, iako je manastir za vrijeme rata pomagao i albanskim izbjeglicama i snažno pozivao na poštivanje prava svih ljudi i mir u regiji, rekao je otac Sava, a prenosi b92.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:10