ZAOŠTRAVANJE

U Italiji uvode ‘nadpropusnicu‘, novu potvrdu kojom Draghijeva vlada namjerava izbjeći božićni lockdown

Vlada se nada da će time izbjeći opasnost od "lockdowna" baš u doba božićnih blagdana

Mario Draghi

 Yoan Valat/POOL/AFP

Talijanska vlada premijera Marija Draghija je u ponedjeljak uvečer na sastanku s predsjednicima ("guvernerima") dvadesetorih talijanskih oblasti dogovorila da se čim prije uvede "super green pass" (Talijanima se gade talijanski nazivi, Renzijev zakon o radu poznat je kao Jobs Act).

Kako je još u subotu prvi "provalio" ministar javne uprave Renato Brunetta, Vlada se nada da će time izbjeći opasnost od "lockdowna", ponovnog zatvaranja svega mogućeg života u Italiji, baš u doba božićnih blagdana.

S jedne strane se Vlada ne želi zamjeriti građanima, kojima je Božić tradicionalni povod za obiteljsko okupljanje. S druge strane Vlada nastoji ne upropastiti zimske praznike, s njima povezanu turističku privredu, a dakako ni porez koji donosi prihod od tog perioda turizma.

Rečena "nadpropusnica" je zapravo dosadašnja covidska propusnica, ali ograničena odsad samo za cijepljene ili preboljele, s trajnošću od devet mjeseci od jednoga odnosno drugog događaja. Dakle ono što se drugdje zove i G2 plus.

Najavljeno je da će Vlada tu odluku u srijedu pretvoriti u dekret. "Super green pass" će jedini dopuštati vlasnicima slobodno kretanje, dok će oni s negativnim brisovima ne starijima od 48 sati smjeti samo na posao s tako stečenom covidskom propusnicom. Najavljeno je da će Vladin dekret sadržavati i obavezu cijepljenja za učitelje i policajce.

U međuvremenu je talijanski zdravstveni sustav skratio sa šest na pet mjeseci minimalno razdoblje od kompletiranja ciklusa cijepljenja drugom dozom do treće doze (zvane "booster"). Od utorka na cijepljenje trećom dozom poziva sve starije od 40 godina.

Razlog zaoštravanju politike je pogoršanje stanja. U samo pet dana broj umrlih od covida-19 u Italiji poskočio je s pedesetak na šezdesetak, pa na sedamdesetak dnevno. Otprilike jednako kao istodobno u Hrvatskoj, s time da je u Hrvatskoj 3,8 milijuna stanovnika, a u Italiji oko 63 milijuna: 16,6 puta više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:00