POPUŠTANJE RESTRIKCIJA

U Indiji broj novozaraženih pao na najnižu razinu u zadnja dva mjeseca: Oprezno se ublažavaju mjere

Indija je druga po broju zaraženih covidom-19 na svijetu nakon Sjedinjenih Država, s 29,51 milijuna slučajeva i 374.305 umrlih
Cijepljenje u Indiji
 Noah Seelam/AFP

Mnoge indijske države u ponedjeljak su ublažile ograničenja protiv koronavirusa, uključujući glavni grad Delhi, gdje su vlasti dopustile otvaranje svih trgovina i trgovačkih centara, jer je broj novozaraženih pao na najnižu razinu u više od dva mjeseca.

Stručnjaci su upozorili protiv potpunog ponovnog otvaranja jer je Indija cijepila samo oko 5 posto od svojih 950 milijuna odraslih osoba s potrebne dvije doze, čineći milijune ranjivima.

Broj zaraženih u Indiji je dosegao vrhunac u svibnju s oko 400.000 novih slučajeva dnevno i pao je na 70.421 novih slučajeva zabilježenih u ponedjeljak, što je najniži dnevni porast od 31. ožujka, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Podaci pokazuju da je broj umrlih porastao za 3.921.

Indija je zauzela drugo mjesto po broju zaraženih covidom-19 na svijetu nakon Sjedinjenih Država, s 29,51 milijuna slučajeva i 374.305 umrlih, prema podacima ministarstva.

Vlasti u Delhiju dopustile su ponovno otvaranje svih trgovina i trgovačkih centara, iako su barovi, teretane, saloni, kina i parkovi i dalje bili zatvoreni.

Bolnice u Delhiju prošli mjesec su se borile za osiguravanje boca s kisikom i kreveta za pacijente jer je broj zaraženih porastao, no početkom lipnja grad je omogućio tvrtkama da vrate 50 posto zaposlenih i djelomično je nastavljen javni prijevoz.

U južnoj državi Tamil Nadu, poznatoj po proizvodnji automobila, nekim je tvrtkama dopušteno vratiti 50 posto zaposlenih, a saloni i prodavaonice pića ponovno su otvoreni. Autobusni prijevoz bit će obustavljen do 21. lipnja.

U Bengaluruu, glavnom gradu susjedne države Karnatake i velikom tehnološkom čvorištu, promet se vratio na ulice jer su vlasti dopustile djelomično ponovno otvaranje tvrtki iako i dalje postoji strogi policijski sat preko noći i tijekom vikenda.

Pritisak za nastavak gospodarskih aktivnosti porastao je jer milijuni ovise o dnevnicama za plaćanje hrane i stanarine.

"Indija se mora ponovno otvoriti jer je izazov održavanja fine ravnoteže između života i sredstava za život presudan", rekao je Rajib Dasgupta, voditelj Centra za socijalnu medicinu i zdravstvo zajednice na Sveučilištu Jawaharlal Nehru u New Delhiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:17