PUTNIK KROZ VRIJEME

U dubinama zlatnog rudnika pronašao je savršeno očuvanu misterioznu kuglu: ‘Nestvarno! Ovo nikada nismo vidjeli...‘

Otkrića poput ovih vjerojatno će postati češća kako globalne temperature nastavljaju rasti zbog ljudskih emisija plinova
 /Vlada Yukona

Isprva je ovu smeđu, unakaženu kuglu krzna i kandži bilo nemoguće identificirati. No rendgenski snimci su otkrili da je ova kvržica veličine grejpfruta 30.000 godina stara mumificirana tekunica (vrsta malog glodavca) iz ledenog doba.

Kuglu je, duboko u rudniku zlata, pronašao lokalni rudar blizu Dawson Cityja, na teritoriju Yukon, u Kanadi. "Nije sasvim prepoznatljivo dok ne vidite ove male ruke i te kandže, i vidite mali rep, a zatim vidite uši", rekao je Grant Zazula, paleontolog vlade Yukona, za CBC .

"Nevjerojatno je pomisliti da je ovaj mališan trčao po Yukonu prije nekoliko tisuća godina, nešto ovako nikada nismo vidjeli", stoji u objavi tamošnjeg instituta.

image
/Vlada Yukona

Mumificiranog glodavca starog nevjerojatnih 30.000 godina detaljnije je analizirala Jesse Heath, veterinarka koja je napravila rendgenske snimke koji su otkrili da je smrznuta kugla mlada, sklupčana arktička tekunica. Vjerojatno je, kažu, uginula u hibernaciji, tijekom svoje prve godine.

"Na snimkama smo mogli vidjeti da je u izvrsnom stanju, sklupčana kao da spava!", rekla je Heath. Inače, zlatna polja Klondike u Yukonu prekrivena su permafrostom - smrznutim tlom - još od ledenog doba. Teritorij, u suštini, funkcionira kao prirodni vremenoplov jer je u stanju savršeno očuvati bića koja su tada umrla. Tamošnji kopači zlata već su pronašli savršeno mumificirano mladunče vuka i besprijekorno očuvano mladunče mamuta.

image
/Vlada Yukona

Otkrića poput ovih vjerojatno će postati češća kako globalne temperature nastavljaju rasti zbog ljudskih emisija plinova koji zadržavaju toplinu poput ugljičnog dioksida i metana. To uzrokuje otapanje permafrosta, otkrivajući sve, od mumificiranih stvorenja, naslaga antraksa do, konačno, i potencijalno opasnih virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:38